*

Help!

Problemen met uw pc? De vrijwilligers van oplossing.be zoeken gratis met u mee! 8)

Meer weten over Oplossing.be?

Hoe stel ik een vraag?

Recent

Auteur Topic: bedrag aftrekken van dropdownlijst  (gelezen 409 keer)

Offline straffetoebak

  • Nieuw lid
  • Berichten: 5
  • Geslacht: Man
  • Oplossing.be
bedrag aftrekken van dropdownlijst
« Gepost op: 06 december 2017, 16:58:33 »
Mijn 1ste post hier - ineens even zeggen dat ik niet te beroerd ben om zelf zaken op te zoeken en uit te proberen, maar stel mijn vraag hier om te weten of het wel mogelijk is wat ik zou willen doen, en zo ja, welke de beste piste is om mee te experimenteren. Ik vermoed verticaal zoeken f VBA?
Verticaal zoeken heb ik ooit wel's gebruikt als beginneling (wat ik nog altijd ben met Excel, in feite) en macro's zowel als VBA heb ik lang gelden ooit 's een demo van gevolgd, dus ook daar niet bepaald expert.

Een voorbeeldbestand heb ik in bijlage gezet, en dit heb ik tot dusver uitgedacht:

TAB "bestelbon" kolom H, als rij nr. bevat code ALG611320 (de codes staan als dropdown lijst in TAB "dropdowncode" in kolom D en zijn allen selecteerbaar in kolom H van TAB "bestelbon") danwil ik het bijhorende bedrag (dus kolom F van TAB "bestelbon" aftrekken van kolom E van TAB "dropdown" en het resultaat plaatsen in kolom F ernaast.

Is dit te verwezenlijken? 

Offline SoftAid

  • Globale Moderator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 16.459
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: bedrag aftrekken van dropdownlijst
« Reactie #1 Gepost op: 06 december 2017, 19:24:14 »
Hallo straffetoebak,

Welkom op Oplossing.be  :)

Je spreekt over dropdown-lijsten, maar ik vind enkel "tabellen" op je tabblad "Bestelbon".
Als je in tabblad "bestelbon" codes wilt kiezen uit een lijst in het tabblad "dropdown_code_+budget", kolom "H", dan moet je van de lijst met codes eerst een "bereik" maken. Selecteer de codes, rechtsklik en kies voor "Een bereik benoemen". Geef dit bereik een logische naam, in dit geval "codes". Nu kan dit bereik ook gebruikt worden in een ander tabblad.

Selecteer in je tabblad "bestelbon" de cel "H4". Ga in het menu Gegevens naar Gegevensvalidatie.
In het vak "Toestaan:" kies je voor Lijst
in het vak "Bron:" typ je   =codes
Druk op OK. Selecteer cel H4 opnieuw, je zal een pijltje naast de cel zien, als je daar op klikt zal je een vervolgcodelijst zien, je codes. Kies er een.
Druk op Delete om de cel leeg te maken.
Trek nu de cel "H4" door tot beneden. (je kan dit later steeds uitbreiden door doortrekken).
Nu kan je in elke cel van de kolom "H" een code kiezen. Dit is een "Dropdown-list".

Voer dit al even uit, dan kunnen we daarna je bewerking via vertikaal zoeken uitwerken.

:) SoftAid :)             


Vul je systeemgegevens in: (Klik hier!)

GIGABYTE P67A-UD4-B3 - Intel(R)Core(TM) i7-2600 CPU@3.4GHz
Kingston - 8 GB 1333MHz DDR3 Non-ECC DIMM
EVGA GeForce GTS450 1GB
1- KINGSTON V300 SSD 240 GB 
2- OCZ Vertex III  SATA SSD 3 120 GB
3- WDC SATA 1TB
4- Externe 2TB
2 x SM2443BW/24" LCD 1920X1200 DV
Win 7 PRO SP1 64-bit NL
Office 2007 + 2003 NL SP3   WLM   Chrome
AVAST

Offline Haije

  • Excel-Expert
  • Lid
  • *****
  • Berichten: 20
  • Geslacht: Man
  • Oplossing.be
Re: bedrag aftrekken van dropdownlijst
« Reactie #2 Gepost op: 06 december 2017, 19:24:52 »
Hallo, wil je het resultaat in kolom F van tabblad Bestelbon?

Wat je wilt is goed te doen m.b.v. een macro

Offline SoftAid

  • Globale Moderator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 16.459
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: bedrag aftrekken van dropdownlijst
« Reactie #3 Gepost op: 06 december 2017, 20:09:59 »
Hallo Haije,

kolom "F" in tabblad "Dropdown_code_+budget" is het doel.

Aan straffetoebak:

geef volgende formule in bij cel "F2" (in tabblad "Dropdown_code_+budget") en trek deze formule door naar beneden.

=ALS.FOUT(E2-VERT.ZOEKEN(D2;bestelbon!$G$4:$H$30;2;ONWAAR);"")
:) SoftAid :)             

Vul je systeemgegevens in: (Klik hier!)

GIGABYTE P67A-UD4-B3 - Intel(R)Core(TM) i7-2600 CPU@3.4GHz
Kingston - 8 GB 1333MHz DDR3 Non-ECC DIMM
EVGA GeForce GTS450 1GB
1- KINGSTON V300 SSD 240 GB 
2- OCZ Vertex III  SATA SSD 3 120 GB
3- WDC SATA 1TB
4- Externe 2TB
2 x SM2443BW/24" LCD 1920X1200 DV
Win 7 PRO SP1 64-bit NL
Office 2007 + 2003 NL SP3   WLM   Chrome
AVAST

Offline straffetoebak

  • Nieuw lid
  • Berichten: 5
  • Geslacht: Man
  • Oplossing.be
Re: bedrag aftrekken van dropdownlijst
« Reactie #4 Gepost op: 07 december 2017, 12:28:25 »
geef volgende formule in bij cel "F2" (in tabblad "Dropdown_code_+budget") en trek deze formule door naar beneden.

=ALS.FOUT(E2-VERT.ZOEKEN(D2;bestelbon!$G$4:$H$30;2;ONWAAR);"")
:) SoftAid :)             
Dank voor het welkomstwoord :-)
Inderdaad was er iets misgelopen en was de dropdown verdwenen op mysterieuze wijze.
Ineens rechtgezet en vervolgens uw formule geplakt en doorgetrokken, maar het resultaat is een lege kolom.. ???
Nu zie ik al een vergissing in de formule, de $G$ moet $F$ zijn denk ik, maar als ik dat aanpas in de formule is het nog steeds een lege kolom, op de laatste rij na - daar staat nu: " - ".
 

Offline SoftAid

  • Globale Moderator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 16.459
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: bedrag aftrekken van dropdownlijst
« Reactie #5 Gepost op: 07 december 2017, 12:36:29 »
Hallo straffetoebak,

bij mij (office 2007) werkt het prima, mogelijk heb je iets veranderd aan de formules.

In bijlage je bijgewerkt bestand met de nodige formules. Zo kan je vergelijken met jou huidig bestand.

:) SoftAid :)             
Vul je systeemgegevens in: (Klik hier!)

GIGABYTE P67A-UD4-B3 - Intel(R)Core(TM) i7-2600 CPU@3.4GHz
Kingston - 8 GB 1333MHz DDR3 Non-ECC DIMM
EVGA GeForce GTS450 1GB
1- KINGSTON V300 SSD 240 GB 
2- OCZ Vertex III  SATA SSD 3 120 GB
3- WDC SATA 1TB
4- Externe 2TB
2 x SM2443BW/24" LCD 1920X1200 DV
Win 7 PRO SP1 64-bit NL
Office 2007 + 2003 NL SP3   WLM   Chrome
AVAST

Offline straffetoebak

  • Nieuw lid
  • Berichten: 5
  • Geslacht: Man
  • Oplossing.be
Re: bedrag aftrekken van dropdownlijst
« Reactie #6 Gepost op: 07 december 2017, 13:03:31 »
Hallo straffetoebak,

bij mij (office 2007) werkt het prima, mogelijk heb je iets veranderd aan de formules.

In bijlage je bijgewerkt bestand met de nodige formules. Zo kan je vergelijken met jou huidig bestand.

:) SoftAid :)             
Bedankt SoftAid, in uw bestand zie ik dat de formule pas is geplaatst vanaf rij 2, niet rij 1 zoals bij mij.
De "fake_code101010" nam ik mee in het bereik.
Ik moet nu jammer genoeg naar een andere locatie zonder computer, dus kan niet direct verder er mee experimenteren..

Offline straffetoebak

  • Nieuw lid
  • Berichten: 5
  • Geslacht: Man
  • Oplossing.be
Re: bedrag aftrekken van dropdownlijst
« Reactie #7 Gepost op: 07 december 2017, 13:09:32 »
PS een code kan meermaals ingevoerd worden, maar met deze formule loopt dat spaak. Kennelijk wordt alleen de eerste keer dat een bedrag is ingegeven dit afgetrokken van het totaal..

Offline SoftAid

  • Globale Moderator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 16.459
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: bedrag aftrekken van dropdownlijst
« Reactie #8 Gepost op: 07 december 2017, 13:30:22 »
Hallo straffetoebak,

PS een code kan meermaals ingevoerd worden, maar met deze formule loopt dat spaak. Kennelijk wordt alleen de eerste keer dat een bedrag is ingegeven dit afgetrokken van het totaal..

Dat zie ik ook wel in, maar je geeft ook geen goede beschrijving van wat je werkboek moet doen.
Uit wat ik kan opmaken uit je werkbladen gaat het hier om budgetbeheer, en wil je zien hoeveel er overblijft van toegewezen budgetten na elke aankoop. Klopt dit?

Hoeveel budgetten (rijen) gaan er werkelijk zijn in in tabblad "Dropdown_code_+budget" ?

Mogelijkheid is om op ongeveer dezelfde manier te gaan werken in een macro, maar deze alle rijen te laten afgaan en samen te tellen voor een zelfde code.

in uw bestand zie ik dat de formule pas is geplaatst vanaf rij 2, niet rij 1 zoals bij mij.
De "fake_code101010" nam ik mee in het bereik.
Om de VERT.ZOEKEN() te gebruiken dient het bereik gesorteerd te zijn. Dat kan enkel op kolom 2, omdat de bonnummer steeds oploopt. (vul geen "00" bonnummer in, deze zou dan mee gesorteerd moeten worden, of je VERT.ZOEKEN() kan spaak lopen.
Je fake-code dient (nu) volgens mij tot niets, maar ik heb het nog niet getest...

:) SoftAid :)             

« Laatst bewerkt op: 07 december 2017, 14:05:29 door SoftAid »
Vul je systeemgegevens in: (Klik hier!)

GIGABYTE P67A-UD4-B3 - Intel(R)Core(TM) i7-2600 CPU@3.4GHz
Kingston - 8 GB 1333MHz DDR3 Non-ECC DIMM
EVGA GeForce GTS450 1GB
1- KINGSTON V300 SSD 240 GB 
2- OCZ Vertex III  SATA SSD 3 120 GB
3- WDC SATA 1TB
4- Externe 2TB
2 x SM2443BW/24" LCD 1920X1200 DV
Win 7 PRO SP1 64-bit NL
Office 2007 + 2003 NL SP3   WLM   Chrome
AVAST

Offline pitufo

  • Excel-Expert
  • Ervaren lid
  • *****
  • Berichten: 495
  • Geslacht: Man
Re: bedrag aftrekken van dropdownlijst
« Reactie #9 Gepost op: 07 december 2017, 14:31:04 »
Hallo,

Heb nu effe echt geen tijd, behalve voor deze tip :
Ik heb geen enkel bezwaar tegen de functie VERT.ZOEKEN (al wordt ze m.i. te vaak gebruikt), maar tenzij ik het helemaal verkeerd zie zou gewoon SOM.ALS hier alle miserie uit de wereld kunnen helpen.
Als jullie er hiermee niet uit komen kijk ik later wel eens verder.

Groeten,
pitufo
"De computer doet wel degelijk wat je hem vraagt,
 maar NIET wat je DENKT dat je hem vraagt"

Offline SoftAid

  • Globale Moderator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 16.459
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: bedrag aftrekken van dropdownlijst
« Reactie #10 Gepost op: 07 december 2017, 15:11:26 »
Hallo pitufo,

dank voor de hulp, maar SOM.ALS() kan je wel een criteria geven in n range, maar je kan niet het criteria in een kolom zoeken, en in een andere kolom in dezelfde rij een waarde ophalen, wat je met VERT.ZOEKEN() wel kan.

Nu moeten we wel meerdere waardes gaan ophalen die aan n criterium voldoen. En ik vrees dat dit met een macro zal moeten, aangezien de lijst in "bestelbon" zr lang gaat worden en zich gedurig aan uitbreidt.

:) SoftAid :)             
 
Vul je systeemgegevens in: (Klik hier!)

GIGABYTE P67A-UD4-B3 - Intel(R)Core(TM) i7-2600 CPU@3.4GHz
Kingston - 8 GB 1333MHz DDR3 Non-ECC DIMM
EVGA GeForce GTS450 1GB
1- KINGSTON V300 SSD 240 GB 
2- OCZ Vertex III  SATA SSD 3 120 GB
3- WDC SATA 1TB
4- Externe 2TB
2 x SM2443BW/24" LCD 1920X1200 DV
Win 7 PRO SP1 64-bit NL
Office 2007 + 2003 NL SP3   WLM   Chrome
AVAST

Offline pitufo

  • Excel-Expert
  • Ervaren lid
  • *****
  • Berichten: 495
  • Geslacht: Man
Re: bedrag aftrekken van dropdownlijst
« Reactie #11 Gepost op: 07 december 2017, 15:31:46 »
Hey SoftAid,

je kan niet het criteria in een kolom zoeken, en in een andere kolom in dezelfde rij een waarde ophalen

Toch wel, hoor : ik heb zo een gans pakket bestanden in omloop.
Maar 'k zal er vanavond proberen naar kijken.
Of heb ik je nu geprikkeld om zelf nog verder te zoeken ?
"De computer doet wel degelijk wat je hem vraagt,
 maar NIET wat je DENKT dat je hem vraagt"

Offline SoftAid

  • Globale Moderator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 16.459
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: bedrag aftrekken van dropdownlijst
« Reactie #12 Gepost op: 07 december 2017, 15:51:00 »
Hey pitufo,

soms heb ik echt een prikkel nodig om iets verder te zien dan mijn neus lang is  :-[

Met de code:
=E2-SOM.ALS(bestelbon!$G$1:$H$27;D2;bestelbon!$H$2:H$27)Werkt dit inderdaad.

Bedankt  :thumbsup:

:) SoftAid :)             
« Laatst bewerkt op: 07 december 2017, 15:57:34 door SoftAid »
Vul je systeemgegevens in: (Klik hier!)

GIGABYTE P67A-UD4-B3 - Intel(R)Core(TM) i7-2600 CPU@3.4GHz
Kingston - 8 GB 1333MHz DDR3 Non-ECC DIMM
EVGA GeForce GTS450 1GB
1- KINGSTON V300 SSD 240 GB 
2- OCZ Vertex III  SATA SSD 3 120 GB
3- WDC SATA 1TB
4- Externe 2TB
2 x SM2443BW/24" LCD 1920X1200 DV
Win 7 PRO SP1 64-bit NL
Office 2007 + 2003 NL SP3   WLM   Chrome
AVAST

Offline pitufo

  • Excel-Expert
  • Ervaren lid
  • *****
  • Berichten: 495
  • Geslacht: Man
Re: bedrag aftrekken van dropdownlijst
« Reactie #13 Gepost op: 07 december 2017, 15:59:42 »
OEF !

Zo op het eerste zicht zou je "$G$1:$H$27" nog kunnen vervangen door "$G$1:$G$27" (het resultaat zal hetzelfde zijn maar toch een duidelijker formule)

En als je er dit van maakt
=E2-SOM.ALS(bestelbon!$G:$G;D2;bestelbon!$H:$H)
dan mag de bronlijst ongebreideld langer worden.

Groetjes,
pitufo
"De computer doet wel degelijk wat je hem vraagt,
 maar NIET wat je DENKT dat je hem vraagt"

Offline SoftAid

  • Globale Moderator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 16.459
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: bedrag aftrekken van dropdownlijst
« Reactie #14 Gepost op: 07 december 2017, 16:59:32 »
Hallo pitufo,

zo zie je maar wat een verschil er is tussen een amateurke zoals ik, en een professional als jij...

Hartelijk dank.

:) SoftAid :)             
Vul je systeemgegevens in: (Klik hier!)

GIGABYTE P67A-UD4-B3 - Intel(R)Core(TM) i7-2600 CPU@3.4GHz
Kingston - 8 GB 1333MHz DDR3 Non-ECC DIMM
EVGA GeForce GTS450 1GB
1- KINGSTON V300 SSD 240 GB 
2- OCZ Vertex III  SATA SSD 3 120 GB
3- WDC SATA 1TB
4- Externe 2TB
2 x SM2443BW/24" LCD 1920X1200 DV
Win 7 PRO SP1 64-bit NL
Office 2007 + 2003 NL SP3   WLM   Chrome
AVAST

 


www.combell.com