Help!

PC-Problemen?
De vrijwilligers van Oplossing.be zoeken gratis met u mee!

Hulp bij posten

Recente topics

Auteur Topic: tabellen+relaties  (gelezen 4588 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Geert

  • Gast
tabellen+relaties
« Gepost op: 25 november 2002, 18:57:31 »
Hallo,
'k Zit met een serieus probleem. Misschien kan er iemand van jullie helpen met een oplossing.
'k Moet een Dbase maken voor een (muziek)school.
Die school geeft een aantal cursussen (trompet, gitaar, piano,viool, notenleer,....) en bestaan ook per jaar (1e jaar, 2e jaar,...).
Dit wordt gevolgd door leerlingen en gegeven door leerkrachten. Deze cursussen worden gegeven op bepaalde dagen in een bepaald lokaal.

Iedere leerling kan verschillende cursussen volgen en ook iedere leerkracht kan verschillende cursussen geven.

Hoe begin ik hier het best aan en hoe zet je een verbinding op met eventuele relaties ?

Groeten,
Geert

Offline StriKe

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 4.647
  • Geslacht: Man
Re:tabellen+relaties
« Reactie #1 Gepost op: 26 november 2002, 17:34:45 »
Hallo,

Ik zou een tabel maken met alle leerlingen samen, met eventueel naam, voornaam, adresgegevens en dergelijke.

Verder zou in die tabel ook de zaken moeten komen die ze volgen, bijv. door het plaatsen van vinkjes of zo.

Hetzelfde doe je dan voor de leerkrachten, maar dan vinkjes bij de cursussen die ze geven.

Groeten,
StriKe,
0T5326 Dell Computer Corporation, GeForce FX Go5200, Windows XP, Prof, SP2, NL, Mobile Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.06GHz, 512 MB RAM, HDD:97 GB, NTFS, AVG Anti-Virus, Kerio Personal Firewall, Firefox 2.0, The Bat!

Geert

  • Gast
Re:tabellen+relaties
« Reactie #2 Gepost op: 26 november 2002, 19:00:53 »
Er zijn ongeveer een 60tal verschillende "cursussen" ! Ieder muziekinstrument wordt voor 8 jaar gevolgd (piano1, piano2, piano3,...,piano8.) Hetzelfde voor de andere instrumenten. Dat zijn er heel wat. (bvb 7 instrumenten * 8jaar = 56 "cursussen")
Dus het systeem met vinkjes zou enorm onoverzichtelijk worden (een hele brede rij in uw tabel).
Is er geen systeem mogelijk via relaties ? Of iets anders ?

Groeten,

Geert

Offline StriKe

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 4.647
  • Geslacht: Man
Re:tabellen+relaties
« Reactie #3 Gepost op: 26 november 2002, 21:24:59 »
Hallo,

Je kan enkele 'velden' in je 'centrale tabel' voorzien.

Wat bedoel ik erjuist mee?

Je voorziet bijv. in je tabel waar al je leerlingen/leerkrachten vijf velden met 'opzoekvelden'. Dan kan je er voor zorgen dat elke leerkracht vijf cursussen kan geven, of leerlingen volgen.
(Als er mogelijkheid is tot meerdere, dan moet je maar meerdere velden voorzien.)

Je gaat dan als volgt te werkt:

Buiten de tabel met leerkrachten, leerlingen en misschien nog enkele andere bijkomstige tabellen, moet je er nog eentje bijmaken.

Je maakt daarin twee kolommen: autonummering en 'Richting'
De autonummering gebeurt dus automatisch, maar in de kolom van Richting vul je dus telkens een andere richting in, bijv. piano1, piano2, piano3, ...
Zo doe je verder todat al je richtingen in die tabel zijn ingevoerd, je slaat die tabel op en gaat terug naar je tabel met bijv. leerlingen.

Zorg dat je (via het menu beeld) naar de ontwerpweergave overgschakeld bent.

Maak een nieuw veld (naast de bestaande, bijv. naam, voornaam, woonplaats, ...) aan, genaamd Richting 1 (of iets naar eigen keuze).
Maak daar een tekstvak van, en ga op het tabblad "Opzoeken" staan. (Je vind het 'in het midden van je scherm', net boven de veldeigenschappen.)
Je ziet nu het volgende staan:

Weergave besturingselement: Tekstvak.
Je kan 'Tekstvak' veranderen in Keuzelijst. Tevens heb je meteen enkele opties erbij gekregen, deze moet je nu nog juist instellen om ervoor te zorgen dat je in je tabel (gegevensbladweergave) die keuzelijst te zien krijgt, waardoor je makkelijker gegevens kan invoeren.

Na het selecteren van Keuzelijst moet je de volgende opties als volgt instellen:

Type rijbron: Tabel/Query
Rijbron: je ziet een knopje met driehoekje, klik daarop. je krijgt nu een lijst met tabellen. Daar zal zeker en vast ook de tabel instaan waar je daarnet de verschillende richtingen hebt ingedropt. Selecteer deze.
De overige opties mag je laten staan zoals deze standaard staan ingesteld.

Ga via het menu beeld terug naar de gegevensbladweergave. Daar kan je nu één voor één de gegevens invoeren. Als je nu bij zo'n veld aankomt, dan zul je een keuzelijst te zien krijgen waar alle mogelijkheden instaan, die je in die tabel daarstraks appart had ingevoerd.

Lijkt dit systeem je al wat overzichtelijker?

Als er iets niet goed duidelijk is, of je hebt een bijkomende vraag, aarzel dan niet het te vragen.

Groeten,
Strike,
https://www.telenetklanten.tk




0T5326 Dell Computer Corporation, GeForce FX Go5200, Windows XP, Prof, SP2, NL, Mobile Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.06GHz, 512 MB RAM, HDD:97 GB, NTFS, AVG Anti-Virus, Kerio Personal Firewall, Firefox 2.0, The Bat!

Offline mortis__rigor

  • Volledig lid
  • **
  • Berichten: 170
Re:tabellen+relaties
« Reactie #4 Gepost op: 27 november 2002, 08:39:57 »
Sorry dat ik het zeg, maar voor de vorige oplossing heb je geen database (zelfs Access) nodig, gebruik daarvoor Excel of een plain text file.

Het volgende is een typische opbouw van een database waar je zonder problemen extra cursussen en dergelijke aan kunt toevoegen.

Je maakt een tabel voor de leerlingen en een tabel voor de leraars (met elk een uniek ID). Dan maak je nog een tabel voor de verschillende cursus. Tenslotte maak je een tussentabel met een veel op veel relatie tussen de leerlingen en de cursussen. En ook nog een tussentabel met een 1 op veel relatie tussen de leraars en de cursussen. Op die manier kun je al perfect bijhouden welke leerling wat volgt en welke leraar wat geeft.
Systeem1: AMD Athlon XP 1800+, 512 MB DDR, MSI K7T266Pro2-RU , 2xWD 80GB Raid0, Geforce 4 Ti4200, SB Live, Realtek 10/100 Ethernet, Windows XP
Systeem2: Pentium III 500MHz, 384MB, Maxtor 40GB, Maxtor 30 GB, IBM 20 GB, Realtek 10/100 Ethernet, Realtek 10 Ethernet, Red Hat Linux 7.1

Offline Smitsy

  • Nieuw lid
  • Berichten: 8
  • De Oplossing!
Re:tabellen+relaties
« Reactie #5 Gepost op: 07 december 2002, 11:07:38 »
Je moet vertrekken van uit één hoofdtabel nl TBL_Cursussen
Hierin plaats je de volgende velden: Cursusnr (autonr als sleutel), Cursistnr (later nodig voor relatie), Leraarnr (later nodig voor relatie), Lokaalnr (later nodig voor relatie), Omschrijving (vb instrumentnaam , notenleer), Schooljaar, Semester, Dag
Verder zijn de volgende tabellen nodig:
TBL_Cursisten : Cursistnr (Autonr als sleutel), CursistNaam, CursistVoornaam, CursistGeboortedatum, Cursistadres, CursistGemeente, CursistPostnummer ( + eventuele TYPISCHE kenmerken van de cursist)
TBL_Leraren : Leraarnr (Autonr als sleutel), LeraarNaam, LeraarVoornaam, LeraarAdres ...
TBL_Lokalen : Lokaalnr (Sleutel) , MaxPlaatsen

Leg nu een één op veel relatie tussen de TBL_Cursisten (Cursistnr) en TBL_Cursussen (Cursistnr) waardoor één cursist meerdere cursussen kan volgen.
Leg een één op veel relatie tussen TBL_Leraren (leraarnr) en TBL_Cursussen ( Leraarnr) waardoor een leraar meerdere cursussen kan geven.
Leg een één op veel relatie tussen TBL_Lokalen (Lokaalnr) en TBL_Cursussen (Lokaalnr) waardoor een cursus in meerdere lokalen kan gegeven worden

Ik kan in de gauwte misschien nog een tabel vergeten hebben, maar dit is de bedoeling.
Nu kan je met queries en formen werken om een mooie dbase te maken.
Veel geluk  :)
Gelieve uw systeemgegevens in te vullen. Klik HIER voor meer informatie.

guido1

  • Gast
Re:tabellen+relaties
« Reactie #6 Gepost op: 07 december 2002, 12:41:44 »
Hoi allemaal,

Dit is een typische toepassing die bij opleidingen van relationele databases gegeven wordt. Op een pc is dat bevoorbeeld MS-Access en vroeger was Dbase heel populair. Excel of een plain text file is voor zoiets zeker niet geschikt. Met wat programeerwerk kan je natuurlijk alles oplossen met een gewone tekstfile.
Je moet zoals hoger al vermeld is gebruik maken van meerdere tabellen. De kunst is aan iedere tabel een sleutel toe te kennen en de andere velden in die tabel mogen enkel afhankelijk zijn van die sleutel. Een sleutel kan ook bestaan uit een samentrekking van meerdere velden.
Dit indelen in tabellen en sleutels toekennen is het normaliseren van je database De goede werking van je database staat of valt met het juist uitvoeren van de normalisatie. Als je bij het leggen van de relaties tussen de tabellen komt tot veel-op-veel relaties dan is de opbouw van een van die tabellen niet goed en moet je die splitsen. Als de opbouw van de tabellen en het toekennen van de sleutels goed is uitgevoerd dan is het halve werk uitgevoerd.
In informatica afdelingen van de bedrijven is dikwijls een apparte afdeling voorzien die zich speciaal bezig houd met dit normaliseren, dat noemen ze dan een database administrator. Je moet niet vragen hoeveel belang er aan gehecht wordt.

Succes met je database.
Guido

Geert

  • Gast
Re:tabellen+relaties
« Reactie #7 Gepost op: 08 december 2002, 14:28:04 »
Dank u wel allemaal voor jullie geweldige tips.
Smitsy, 'k zal direct eens uw systeem uitproberen. Volgens mij is dit ook de beste oplossing.

Bedankt, en tot straks misschien....  ;)

 


www.combell.com