Help!

PC-Problemen?
De vrijwilligers van Oplossing.be zoeken gratis met u mee!

Hulp bij posten

Recente topics

Auteur Topic: Linux vraag  (gelezen 5860 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JoeriVDP

  • Lid
  • *
  • Berichten: 12
Linux vraag
« Gepost op: 15 juli 2010, 22:56:53 »
Zoals in mijn vorige topic die ik heb gestart zeg ik het hier ook meteen: ik ben een echte leek op pc vlak, het meeste wat ik lees zou wel chinees kunnen zijn.

Ik hoor interessante dingen over linux. Momenteel heb ik als systeem Windows Vista (zit gecrashed momenteel) en de progs die ik voornamelijk gebruik zijn:
-paintshop pro
-coreldraw
-microsoft office (voornamelijk word & excell)

Mijn vraag: draaien deze progs ook op Linux?? Indien niet, al de documenten die ik heb gemaakt in deze progs, kunnen deze op een of andere manier toch nog gebruikt worden in Linux?

Dank!

Offline Firebirdy

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 2.408
  • Geslacht: Man
Re: Linux vraag
« Reactie #1 Gepost op: 16 juli 2010, 11:28:02 »
Hallo Joeri,

nee, de programma's zijn gemaakt voor Windows en zullen op zich niet onder linux werken. Als je de installatiecd zou insteken dan zal je de bestanden wel te zien krijgen, maar de windowsprogramma's (zoals de installatie) kan je niet uitvoeren.

De bestaande documenten kan je misschien wel bewerken in software die voor linux gemaakt is, maar dat is geen gegeven ;).

- documenten van MS Office zal je kunnen bewerken in OpenOffice.org. Je kan OpenOffice.org (link) al installeren onder Windows om het te testen.
- Ivm PSP ben ik niet zeker. In principe is GIMP (link) de vervanger van die programma's, dus je kan eens testen (of opzoeken) of het met dat bestandsformaat overweg kan. Ook dit kan je installeren onder Windows.
- Het bestandsformaat van Coreldraw is eigendom van Corel en mag door andere programma's niet gebruikt worden.

Niets houdt je tegen om je Coreldraw (en PSP) bestanden te converteren naar een meer algemeen formaat dat ondersteund wordt ;).

Wat moet je verder nog weten: er kan onder Linux een beperkte Windowsomgeving opgezet worden met behulp van 'Wine' (wikipedia link). Hiermee kunnen dan sommige windowsprogramma's en zelfs games gedraaid worden onder Linux, maar de ondersteuning verschilt sterk van programma tot programma. Ik lees dat PSP niet ondersteund wordt, en ook X4 en X5 van CorelDRAW werkt niet. Voor office ben je beter af met OO.org.

Wat kan je wel nog doen: een virtuele pc draaien onder linux en daar Windows in installeren. Zo'n virtuele pc is niet meer dan een programma dat een pc nabootst. Je kan er in volledig scherm mee werken met je normale toetsenbord en muis, zodat je nauwelijks verschil merkt met een normale windowsinstallatie ;). Installaties van software zullen mogelijks wat trager verlopen.

Je kan er dan PSP, CorelDRAW en desnoods MS Office op installeren en je bestanden bijvoorbeeld in een gedeelde map zetten (gedeeld tussen de echte linuxomgeving en de virtuele windowsomgeving). Daarbuiten werk je dan met linux.

En last... maar eigenlijk ook least: je kan dual-booten. Dat wil zeggen dat je je harde schijf in twee kapt: een stuk voor Windows en een stuk voor Linux. Je installeert het respectievelijke besturingssysteem (eerst Windows) en dan kan je bij het opstarten kiezen waarmee je wil werken. Ik zou het niet aanraden omdat je dat heropstarten vroeg of laat toch beu wordt ;).

Ik hoop dat'k hiermee al een stukje van je vraag beantwoord heb.



Tot slot: linux is niet voor iedereen - als je louter een verbeterde Windows Vista verwacht dan schaf je je beter Windows 7 aan :). Het is een ander besturingssysteem, verwacht dus dat er bepaalde zaken ietsje anders kunnen zijn en dat je af en toe iets opnieuw moet leren ;). 'Linux' is geen pakket zoals Windows - een linuxdistributie is een samengestelde verzameling van software, met een bepaalde versie van 'linux' (het eigenlijke besturingssysteem) als kern. Elke distributie heeft z'n specialiteiten, voor -en nadelen :).

Als je geïnteresseerd bent dan kan ik je Ubuntu of Linux Mint (link) aanraden, dat gebaseerd is op Ubuntu. Je hoeft enkel de amd64 'LiveDVD' (of cd) te downloaden en je computer er mee op te starten. Je komt dan terecht in een omgeving die vanaf cd draait (en dus erg traag werkt), maar waar je een paar zaken kan uitproberen. Na installatie werkt alles dan aan normale snelheid.

Ik hoef je niet te vertellen dat je alle belangrijke documenten moet backuppen vooraleer je een nieuw besturingssysteem zou installeren ;).

Offline gedeon

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 1.192
  • Geslacht: Man
  • Ambassador der onwetendheid
Re: Linux vraag
« Reactie #2 Gepost op: 24 juli 2010, 13:54:07 »
Hello,
Citaat
Tot slot: linux is niet voor iedereen
daar ben ik niet mee eens, er is genoeg keus tussen de verschillende distributie .
Voor een beginner is wel Linux mint aanbevolen, maar ook Mandriva.
Andere zoals Debian en Fedora ziijn wel voor gevorderde.
Ik zelf, compleet leek, ben met Ubuntu begonnen.
Het is bijna te vergelijken om te leren werken met je eerste  Windows pc!!
Nadeel van Linux: niet "geautomatiseerde zoals Windows, en , omdat 99% van de programma's zijn gemaakt voor Windows, kan de "gewoon gekocht programma " niet  draaien.
Geen spelen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!hee nee, niet proberen,.
Linux vereist wel inzet en begrip !!!!! maar Linux is zeker voor iedereen  besteden.
Voordeel van Linux: Virus vrij !!
Geen forums die spreken alleen hoe een virus te vernietigen, maar
Talen  helpforums die geven zeer geavanceerde uitleg hoe en waar het moet als er een probleem optreed.
Enorme documentatie met uitleg van bijna alle oplossingen.
Zeer uitgebreed bibliotheek waar men zeker zijn programma vindt, gewoon downloaden en het is gratis !!
Bv: zoals Firebirdy het zegt: Windows Office -> OpenOffice, gratis en praktisch hetzelfde, draait alles van Office 2007.
Je gebruik PsP en Coreldraw,  Gimp en Studiofoto zijn verkrijgbaar en vergelijkbaar !!
Verlicht systeem, door het missen van een Antivirus die alles controlleert en vertraag.
Geeft een oude Pentium 4 2,8 ghz zijn jeugd terug.
Groot keus van verschillende distributies.
En ik vergeet nog veel.
In het kort, Linux is voor iedereen, maar Linux en Windows kunnen niet samen werken.




HP EliteDesk 800G1 SSF, I5 4570 CPU 3.2 GHz , , Windows10 PRO 64Bit , Windows Defender , Medion Akoya 27 inch , 2047 MB NVIDIA Geforce GT 710 (MSI)
SSD Samsung 850 EVO 250 GB Master, SSD Samsung 870 EVO 500 GB Sata3 Slave
, 2 x 8GB Kingston PC3 12800 CL11 240 UDIMM + 2 x 4 GB DDR3- 1600 CL10 240 HyperX

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 20.129
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Linux vraag
« Reactie #3 Gepost op: 24 juli 2010, 14:27:22 »
Zoals in mijn vorige topic die ik heb gestart zeg ik het hier ook meteen: ik ben een echte leek op pc vlak, het meeste wat ik lees zou wel chinees kunnen zijn.
Tot slot: linux is niet voor iedereen
Hello,daar ben ik niet mee eens

Hallo Gedeon,

met de gedachte in je achterhoofd dat joeri (zoals hij zelf schrijft) een volledige leek is wat PC betreft, kan je toch niet hard maken dat Linux zomaar even te begrijpen is...  ::), niet gesproken dit te installeren en programma's toe te voegen. Zelf heb ik het al eens geprobeerd, en ik heb wél jarenlange ervaring met DOS, Windows en programmeren in VBA, HTML en andere...
Ook ken ik de regels en methodes die gebruikt worden om partities te maken en te beheren, iets wat onder Linux nodig is, en helemaal niet vanzelfsprekend.

Ik spreek geen woord kwaad van Linux en aanverwanten, maar om iemand die nul-komma-nul ervaring heeft op PC een dergelijk besturingssysteem aan te raden vind ik toch een heel eind te ver gaan.... :o

En PS: Linux en aanverwanten zijn al lang niet meer virusvrij, al is er minder risico dan bij een Windows systeem. Waarom? Omdat een hacker/virusschrijver een zo groot mogelijke inpact wil met zijn aanval, en dan heeft hij 50-1000 keer meer kans bij een Windows-based-virus:
Citaat
"The use of an operating system is directly correlated to the interest by the malware writers to develop malware for that OS."
Bovendien zullen er onder Linux Word en Excel documenten, Outlook en Outlook Express mails worden geopend, en deze kunnen virussen bevatten die de onder Linux draaiende PC kan infecteren:
Citaat
...some Linux machines definitely need anti-virus software. Samba or NFS servers, for instance, may store documents in undocumented, vulnerable Microsoft formats, such as Word and Excel, that contain and propagate viruses. Linux mail servers should run AV software in order to neutralize viruses before they show up in the mailboxes of Outlook and Outlook Express users."

En hoe meer mensen overstappen van Windows naar een Linux- of aanverwant OS, hoe groter het risico dat de malware-writers zich op dit laatste OS zullen richten.

Groeten,

:) SoftAid :)             
Maximum grootte bijlagen vergroot naar 4 MB
Dubbelposten, het posten op verschillende forums van dezelfde vraag, dient op
voorhand gemeld te worden, met een link naar het topic op de andere site.
Overtreding van deze regel kan bestraft worden met verbanning !

Offline gedeon

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 1.192
  • Geslacht: Man
  • Ambassador der onwetendheid
Re: Linux vraag
« Reactie #4 Gepost op: 24 juli 2010, 18:30:49 »
Hello SofAid,
Bedank voor uw reactie,
maar ik begrijp u niet.
Linux is zo simpel, als je er niets kwaad achterzoek ,hoor.
Ter info, als je de live cd gebruik en Linux wil instaleren, is er een programma, Gparted genoemd, die raad u aan om de partities te kiezen .
Alles gebeurd automatisch, ,
 meestal heb je 10 Gb of meer als je het verkies , voor je ext4, wat bedoeld is voor uw systeem en de voorzien updates,
 en de rest  van uw schijf mag gerust uw "home "worden, alles wat je nodig heb voor je eigen instellingen en opgeslagen bestanden.
En, tot nu toe, is Linux virusvrij !!!!!, en dat , (zelfs als mischien later !?????!!!!, )kan  je niet ontkennen hé !
 Er bestaat wel antivirus voor Linux, maar onnodig om ze nu te gebruiken !

Grts.

HP EliteDesk 800G1 SSF, I5 4570 CPU 3.2 GHz , , Windows10 PRO 64Bit , Windows Defender , Medion Akoya 27 inch , 2047 MB NVIDIA Geforce GT 710 (MSI)
SSD Samsung 850 EVO 250 GB Master, SSD Samsung 870 EVO 500 GB Sata3 Slave
, 2 x 8GB Kingston PC3 12800 CL11 240 UDIMM + 2 x 4 GB DDR3- 1600 CL10 240 HyperX

Offline wouter1995

  • Oplosser
  • ****
  • Berichten: 717
  • Geslacht: Man
Re: Linux vraag
« Reactie #5 Gepost op: 24 juli 2010, 19:47:07 »
En, tot nu toe, is Linux virusvrij !!!!!, en dat , (zelfs als mischien later !?????!!!!, )kan  je niet ontkennen hé !
 Er bestaat wel antivirus voor Linux, maar onnodig om ze nu te gebruiken !
Vanuit een objectief standpunt wil ik hier enige commentaar op geven.

Linux is niet virusvrij. Aangezien het marktaandeel van Linux 1,2% bedraagt, is het geen interessant doel voor malware-schrijvers. Dit is net zelfde scenario als je bij OS X ziet.

Linux is ook minder tastbaar voor virussen in vergelijking met Windows. In Linux heeft een gebruiker standaard geen root-rechten, wat in Windows niet het geval is. (Met UAC heeft Microsoft hier iets aan proberen doen.) Daar komt nog bij dat de meeste Linux-gebruikers meer computerervaring hebben t.o.v. een doorsnee Windows-gebruiker.

Niettegenstaande dat virussen het moeilijk hebben in Linux, zijn er de zogenaamde "proof-of-concepts". Dit zijn virusen die (meestal) geen schade aanrichten en ontworpen zijn om kwetsbaarheden in een systeem bloot te leggen.

De gebruiksvriendelijkheid van Linux verschilt van distro tot distro. Je hebt distro's waarbij je tegen je eigen OS moet strijden, maar er zijn evengoed de easy-to-use distro's. Zo heb ik met Ubuntu of Fedora vrij goede ervaring, maar bij SUSE Linux heb ik tegen m'n eigen systeem moeten vechten. ;)


Vriendelijke groet,

Wouter


Bronnen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems

https://www.securelist.com/en/weblog?weblogid=183651915
Windows Vista H Premium SP2, XP Home/Pro SP3, 7 Professional, 2K Prof, Ubuntu 9.10, Server 2K3 R2 &2K8 R2 Enterprise, Win 98 SE, MSE, ASUS P7P55D-E, Core i5 760 @ 3,76 GHz, CoolerMaster 212, Kingston 4GB DDR3, Geforce 8500 GT, Velociraptor 150GB +Caviar Blue 500 GB,  2x DVD-RW, WLan 802.11G, PSU 550

 


www.combell.com