Help!

PC-Problemen?
De vrijwilligers van Oplossing.be zoeken gratis met u mee!

Hulp bij posten

Recente topics

Auteur Topic: 2 excel documenten laten overeenkomen  (gelezen 1506 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline SoftAid

 • Administrator
 • Ambassadeur
 • *****
 • Berichten: 19.376
 • Geslacht: Man
 • Nobody is perfect, not even me...
Re: 2 excel documenten laten overeenkomen
« Reactie #15 Gepost op: 26 mei 2022, 13:10:15 »
Helemaal mijn gedacht, Molly  :thumbsup:

Maar of de taal van de gegevens een rol spelen weet ik niet. Niets van ondervonden.
De vraagstelling in het Nederlandstalige Test Rapport Net.xlsx komt perfect overeen met het Engelstalige 2022 Master.xlsx

Daar kan je nauwelijks fouten mee maken, en ik begrijp wel dat het Master mogelijk in het Engels moet, als het om een multinational gaat. Je kan dan best hier in België of Nederland een Survey doen in het Nederlands, maar de resultaten moeten dan universeel leesbaar zijn, dus logisch in het Engels.

Maar, nu is het nog wachten op een reactie van Daisy, zal wel voor morgen zijn want vandaag is het een verlofdag.

Groeten,

:) SoftAid :)             
Dubbelposten, het posten op verschillende forums van dezelfde vraag, dient op
voorhand gemeld te worden, met een link naar het topic op de andere site.
Overtreding van deze regel kan bestraft worden met verbanning !

Offline MollyVH

 • Excel-Expert
 • Volledig lid
 • *****
 • Berichten: 176
 • Hey, ik ben nieuw hier !
Re: 2 excel documenten laten overeenkomen
« Reactie #16 Gepost op: 26 mei 2022, 14:12:30 »
Hallo SoftAid,

Als in het basisrapport de gegevens telkens op precies dezelfde plaats zouden staan zou de taal inderdaad geen enkel probleem opleveren. Maar waarom zou iemand dan destijds zulke 'ingewikkelde' maar flexibele formules hebben gefabriceerd? Met een identieke structuur van het basisrapport zouden simpele verwijzingen dan namelijk hebben volstaan.
Nu gaan de formules op zoek naar de gegevens. Een voorbeeldje: op Presentation Mode, laten we rij 111 nemen, wordt de zoekterm B111 gebruikt in de formules in C111 en J111, respectievelijk te zoeken in MiniReport en in Data. Dat komt enkel goed als in die beide werkbladen dezelfde tekst wordt gevonden (de taal op zich doet uiteraard niet ter zake, maar de tekst moet wel identiek zijn).
In de manier waarop jij was tewerk gegaan maakt het niet uit, maar om het universeel werkbaar te maken is er meer nodig. Even terug naar mijn voorbeeld: die B111 bevat "We can only meet customers when they have a specific need." Op Data van testrapport staat in B36 "We kunnen alleen met onze klanten afspreken als zij een specifieke behoefte hebben".
Dus: ofwel moeten C111 en J111 weten dat ze altijd naar rij 36 moeten (lees: een identieke structuur vereist in het basisrapport) ofwel moet die tekst identiek zijn. Dat laatste moet je dan weer niet helemaal letterlijk nemen, met 'bevat' of 'begint met' is ook nog iets aan te vangen, maar maakt de formules weer wat complexer én riskanter. En als het werkelijk over verschillende talen gaat zou er best een vertaaltabel worden toegevoegd, ook weer een huistaak voor Daisy...

Mvg,
Molly

Offline SoftAid

 • Administrator
 • Ambassadeur
 • *****
 • Berichten: 19.376
 • Geslacht: Man
 • Nobody is perfect, not even me...
Re: 2 excel documenten laten overeenkomen
« Reactie #17 Gepost op: 27 mei 2022, 20:25:53 »
Hallo Molly,

ik ben het (weer) volkomen met je eens.

Ik heb het bedrijf even gegoogled, en dat is een Brits consorsium, gespecialiseerd in "personen-ondervraging"...
Polls maken, Personeel selecteren etc....

Ik vermoed dat Daisy hier op kantoor van dat bedrijf in België een kopie heeft gekregen en nu data van een enquête moet omzetten naar een presentatie.
Maar ze is ietwat slordig te werk gegaan bij het maken van de Nederlandstalige testformulieren.
Als ze dit minutieus had uitgevoerd, dan had je zelfs geen zoektocht en verwijzingen naar teksten nodig, dan stelde je gewoon =Workbook("Test.xlsx").Blad1!A4 enzovoorts. Met een ALS-je vooraf om lege cellen te ontwijken maar op elk formulier later toepasbaar.
Het waarom van al die omwegen en "teksten zoeken" begrijp ik ook niet. Heeft de auteur zich willen verzekeren dat bij elke Engelstalige versie een beetje "geschoemeld" mocht worden met de positie de teksten?

Misschien krijgen we maandag antwoord, want alle bedrijven zullen wel "de brug maken" tot maandag.

Een fijne avond nog.

:) SoftAid :)             

Dubbelposten, het posten op verschillende forums van dezelfde vraag, dient op
voorhand gemeld te worden, met een link naar het topic op de andere site.
Overtreding van deze regel kan bestraft worden met verbanning !

Offline RedHead

 • Excel-Expert
 • Ambassadeur
 • *****
 • Berichten: 2.217
 • Geslacht: Man
 • Met Excel lukt 't wel.... (toch???)
Re: 2 excel documenten laten overeenkomen
« Reactie #18 Gepost op: 28 mei 2022, 12:28:00 »
Koppel elke vraag aan een uniek ID nummer, dan kan je wél gebruik maken van XLOOKUP en elke gewenste taal inzetten.
Zoeken op tekst is ontzettend onhandig met een kleine betrouwbaarheidsfactor (wat dus blijkt ;))
______________________________

Groet, Leo

Offline DDS

 • Lid
 • *
 • Berichten: 25
 • Geslacht: Vrouw
 • Hey, ik ben nieuw hier !
Re: 2 excel documenten laten overeenkomen
« Reactie #19 Gepost op: 28 mei 2022, 16:46:54 »
Aan iedereen heel erg dank om het zoeken naar oplossing voor mijn probleem. Inderdaad het is een werk document (sorry als ik dan niet op deze site mijn vraag mocht stellen) maar omdat ik dit alleen nog maar gebruik kan niemand mij hiermee helpen vandaar mijn vraag aan jullie. Ik heb daarnet nog eens even uitgeprobeerd met een nieuwe survey maar opnieuw komen de kolommen niet overeen. Ach ik vrees dat het een eeuwig knip en plak werk ga blijven of een andere tool gebruiken voor deze survey. Maar nogmaals heel erg dank om mee te denken en te proberen zoeken naar oplossing. Groetjes Daisy

@SoftAid: "Ik heb het bedrijf even gegoogled, en dat is een Brits consorsium, gespecialiseerd in "personen-ondervraging"...
Polls maken, Personeel selecteren etc...." Ons bedrijf is niet Brits maar Zweeds 'Mercuri International' en wij zijn hiervan een kleine Unit in België en we doen geen personen-ondervraging :). Kijk anders even op mijn LinkedIn :).
« Laatst bewerkt op: 28 mei 2022, 17:24:30 door DDS »

Offline DDS

 • Lid
 • *
 • Berichten: 25
 • Geslacht: Vrouw
 • Hey, ik ben nieuw hier !
Re: 2 excel documenten laten overeenkomen
« Reactie #20 Gepost op: 28 mei 2022, 17:34:55 »
Misschien nog even een verduidelijking. De master is aangemaakt door een collega in Zweden en van uitgaand dat alle survey’s in het Engels zouden worden opgemaakt. Maar in België houden de mensen ervan om deze toch te doen in hun moedertaal omdat de vragen echt een weergave zijn op hun job en deze correct moeten kunnen invullen. Ikzelf heb dan via een tool die vragen erin gezet in verschillende talen, Engels, Frans en Nederlands. Op zich zou dit geen probleem mogen geven want na het invullen van de survey heb ik alleen de cijfers nodig ik dan kopie/past in de master. Ik denk dat het probleem ligt dat de persoon die de master excel heeft gemaakt niet de persoon is de vragen in de tool heeft gezet en ik niet ‘handig’ genoeg ben om ze op elkaar af te stemmen 😊

Offline SoftAid

 • Administrator
 • Ambassadeur
 • *****
 • Berichten: 19.376
 • Geslacht: Man
 • Nobody is perfect, not even me...
Re: 2 excel documenten laten overeenkomen
« Reactie #21 Gepost op: 28 mei 2022, 18:32:40 »
Hallo Daisy,

Ik heb geen "Social-media account", nergens, omdat het "Sociaal" ge(mis)bruikt wordt voor zaken waar het niet voor bedoeld is....

Ik moet het dus doen met wat ik heb. En dat is de "surveys" waarmee je werkt. Als dat geen personen-ondervraging is dan zal ik opnieuw naar school moeten gaan.

Natuurlijk MAG je je vraag hier stellen, maar net zoals kinderen hier soms hun huiswerk posten, zo ook vinden wij (de meesten van ons) dat bedrijven (ook het bedrijf waar jij voor werkt) beroep kan doen op professionele It-bedrijven om je probleem op te lossen. Waarom spreek je je "baas" niet aan en vraag hem om een It-er in te zetten om dat werk te doen. Ik veronderstel dat jij zelf ook niet de kantine doet, of de toiletten onderhoud. Ieder zijn job.

Nu, wij (ik) vind het soms wel uitdagend om toch te helpen bij een probleem wat van uit de industrie komt.

Je stelling:
De master is aangemaakt door een collega in Zweden en van uitgaand dat alle survey’s in het Engels zouden worden opgemaakt. Maar in België houden de mensen ervan om deze toch te doen in hun moedertaal omdat de vragen echt een weergave zijn op hun job en deze correct moeten kunnen invullen. Ikzelf heb dan via een tool die vragen erin gezet in verschillende talen, Engels, Frans en Nederlands. Op zich zou dit geen probleem mogen geven want na het invullen van de survey heb ik alleen de cijfers nodig ik dan kopie/past in de master.
Kopie/paste wil je juist vermijden, wegens te veel data, te veel kopie/paste..... schreef je
Ik denk dat het probleem ligt dat de persoon die de master excel heeft gemaakt niet de persoon is de vragen in de tool heeft gezet en ik niet ‘handig’ genoeg ben om ze op elkaar af te stemmen
Dat zal je even moeten verduidelijken. Wie heeft de survey opgemaakt in het Nederlands? Ik dacht jij, toch....
Dan had je de Master even moeten bekijken en zien wat de eis was om de Master te laten werken, namelijk het vinden van ZEER specifieke tekst in de Survey's.

Aan iedereen heel erg dank om het zoeken naar oplossing voor mijn probleem.
Graag gedaan  :)
Inderdaad het is een werk document maar omdat ik dit alleen nog maar gebruik kan niemand mij hiermee helpen vandaar mijn vraag aan jullie. Ik heb daarnet nog eens even uitgeprobeerd met een nieuwe survey maar opnieuw komen de kolommen niet overeen. Ach ik vrees dat het een eeuwig knip en plak werk ga blijven of een andere tool gebruiken voor deze survey.
Als je de basis niet onder handen neemt (je hebt hierboven al genoeg voorstellen de revue zien passeren) dan zal je altijd problemen ondervinden, en zal het altijd "knip en plak werk" zijn.

toen je de Survey vertaalde van het Engels (want de master is in het Engels opgemaakt) naar het Nederlands heb je niet begrepen dat de referenties om data op te zoeken (in de Master) vol-zinnen waren, in het Engels.

En dan werkt een oplossing van onze kant niet, dan werkt nog enkel kopy/paste.

Indien je alle rijen op dezelfde hoogte brengt in de Survey, als ze staan in de master, dan kan je kopie/paste heel eenvoudig en in enkele minuten uitvoeren, ongeacht in welke taal de survey is opgesteld.

Hopelijk zie je ons én jou probleem in. Er zijn al genoeg voorzetten gegeven om de survey's te laten corresponderen met de Master.

Aan jou.

:) SoftAid :)             

Dubbelposten, het posten op verschillende forums van dezelfde vraag, dient op
voorhand gemeld te worden, met een link naar het topic op de andere site.
Overtreding van deze regel kan bestraft worden met verbanning !

Offline Pagadder

 • Nieuw lid
 • Berichten: 8
Re: 2 excel documenten laten overeenkomen
« Reactie #22 Gepost op: 28 mei 2022, 19:25:04 »
Citaat
Er zijn al genoeg voorzetten gegeven om de survey's te laten corresponderen met de Master.
Het is niet mijn expertise en kan het zeker niet oplossen, maar het is misschien een idee. Het is makkelijk om in Google forms een surrvey te maken, om het nog makkelijker te maken maakt Google zelf een spreadsheet aan. Die spreadsheet kan je dan weer importeren in Excel als CSV bestand.
Mijn 2 cent.

Offline MollyVH

 • Excel-Expert
 • Volledig lid
 • *****
 • Berichten: 176
 • Hey, ik ben nieuw hier !
Re: 2 excel documenten laten overeenkomen
« Reactie #23 Gepost op: 29 mei 2022, 12:18:53 »
Daisy,

Iedereen kan, binnen de forumregels, vragen stellen en vragen beantwoorden volgens goeddunken. Zelf ga ik, zoals meerdere anderen, liever een stap(je) verder als het gaat om hobby- of privé-gerelateerde vragen. Voor professionele doeleinden is een volledig systeem op poten zetten of herwerken meer dan één brug te ver, maar iemand de juiste richting wijzen nog altijd graag. Maar dan mag er van de vraagsteller uit wel wat medewerking komen.
Je schrijft:
Citaat
Ik heb daarnet nog eens even uitgeprobeerd met een nieuwe survey maar opnieuw komen de kolommen niet overeen
Maar wat we nog steeds niet weten is: staan bij iedere nieuwe survey (om het even welke taal en waar die vandaan komt) de cijfergegevens altijd in dezelfde cellen? In dat geval is er zelfs geen probleem. De formules in de master kunnen dan drastisch worden vereenvoudigd, o.a. op de manier die SoftAid in #17 ook al aangaf.

Mvg,
Molly

Offline DDS

 • Lid
 • *
 • Berichten: 25
 • Geslacht: Vrouw
 • Hey, ik ben nieuw hier !
Re: 2 excel documenten laten overeenkomen
« Reactie #24 Gepost op: 30 mei 2022, 09:48:11 »
Hoi Iedereen,

Inderdaad mijn kennis is zeer beperkt in Excel (kleine formules lukt nog wel) en vandaar dat ik bij jullie hulp zocht :).

Ik heb al jullie adviezen aandachtig gelezen en er zoveel mogelijk bruikbare tips uitgehaald (voor mijn kunnen) :).

Zoals sommige al aangaven is de taal van de vragen niet belangrijk omdat ik de vragen zelf niet overneem maar alleen de cijfers.

De master is opgemaakt in Excel en de vragen die zijn opgemaakt in het platform Netigate, dit platform maakt ook rapporten (excel, pfd, ppt, enz), maar blijkbaar kan het in dit platform niet om een rapport te krijgen van de situaties of het dashboard. In hun rapport worden gewoon balken, of donuts aangegeven met alle percentages, in plaats van de 4 situaties. Ook hier heb ik mijn vraag al gesteld of ze het niet kunnen maken zulk rapport!

Mijn functie is assistente van consultants, en ja ik heb mijn vraag al (enkele keren) aan mijn baas gesteld maar ook hij kan met niet verder helpen. En aangezien deze tool maar door 1 persoon nog gebruikt wordt…moet ik maar zelf een oplossing vinden.

Ons bedrijf geeft training en coaching en deze vragenlijst is een onderdeel van een training. Door deze vragen te stellen aan een persoon kan je uitmaken in welke situatie hij zit en naar waar hij naar toe wil in de toekomst. Maar deze vragen wordt maar heel af en toe is gebruikt en daarom blijf ik dus met dit probleem zitten.

Maar nogmaals super erg dank om mij hiermee willen verder te helpen. Ik apprecieer jullie hulp 100% en begrijp jullie volkomen als jullie denken, 't ja dat moet je maar vragen aan je baas of het bedrijf of je kennis opkrikken in Excel :).


Met vriendelijke groeten,
Daisy

Offline SoftAid

 • Administrator
 • Ambassadeur
 • *****
 • Berichten: 19.376
 • Geslacht: Man
 • Nobody is perfect, not even me...
Re: 2 excel documenten laten overeenkomen
« Reactie #25 Gepost op: 30 mei 2022, 10:21:57 »
Hallo Daisy,

als je wilt, hang eens een voorbeeld Excel form aan, net zoals die je krijgt van Netigate.

Kunnen we even bekijken of er mogelijkheden zijn.

:) SoftAid :)             Dubbelposten, het posten op verschillende forums van dezelfde vraag, dient op
voorhand gemeld te worden, met een link naar het topic op de andere site.
Overtreding van deze regel kan bestraft worden met verbanning !

Offline MollyVH

 • Excel-Expert
 • Volledig lid
 • *****
 • Berichten: 176
 • Hey, ik ben nieuw hier !
Re: 2 excel documenten laten overeenkomen
« Reactie #26 Gepost op: 30 mei 2022, 10:54:10 »
Daisy,

Als aanvulling op de reactie van SoftAid:

Citaat
Zoals sommige al aangaven is de taal van de vragen niet belangrijk
Met de bestaande structuur en de bestaande formules in de master is die wél belangrijk, maar dat heb ik al tot in den treure herhaald.

Je kan het belang van de taal elimineren maar daar zijn ingrepen voor nodig. Welke, dat weten we nog niet, en dat ligt niet aan ons.
Hoe uitgebreid je laatste post ook is (en daar is niets op tegen), je hebt alweer op mijn specifieke vraag (staan bij iedere nieuwe survey de cijfergegevens altijd in dezelfde cellen?) niet geantwoord. Aan jou de keuze of je ook écht wil geholpen worden...

Mvg,
Molly

Offline DDS

 • Lid
 • *
 • Berichten: 25
 • Geslacht: Vrouw
 • Hey, ik ben nieuw hier !
Re: 2 excel documenten laten overeenkomen
« Reactie #27 Gepost op: 30 mei 2022, 11:09:20 »
Hoi SoftAid,

In bijlage zowel een rapport in NL als ENG van de master survey's in Netigate :)

Offline DDS

 • Lid
 • *
 • Berichten: 25
 • Geslacht: Vrouw
 • Hey, ik ben nieuw hier !
Re: 2 excel documenten laten overeenkomen
« Reactie #28 Gepost op: 30 mei 2022, 11:23:33 »
Daisy,

Als aanvulling op de reactie van SoftAid:
Met de bestaande structuur en de bestaande formules in de master is die wél belangrijk, maar dat heb ik al tot in den treure herhaald.

Je kan het belang van de taal elimineren maar daar zijn ingrepen voor nodig. Welke, dat weten we nog niet, en dat ligt niet aan ons.
Hoe uitgebreid je laatste post ook is (en daar is niets op tegen), je hebt alweer op mijn specifieke vraag (staan bij iedere nieuwe survey de cijfergegevens altijd in dezelfde cellen?) niet geantwoord. Aan jou de keuze of je ook écht wil geholpen worden...

Mvg,
Molly

Hoi Molly,
De survey wordt gemaakt in een platform genoemd Netigate en er bestaan zelfs geen cellen. Het rapport zet dit in cellen/kolommen maar vraag me niet hoe de tool dit doet.
Maar het is wel zo dat ik geen vragen bij maak of weg doe in de tool. Het zijn steeds dezelfde vragen die ik gebruik.
Heb even een screenshot gemaakt hoe de backoffice eruit ziet in Netigate en de functie voor de rapporten :).
Hopelijk heb ik me duidelijk uitgedrukt :(

Offline SoftAid

 • Administrator
 • Ambassadeur
 • *****
 • Berichten: 19.376
 • Geslacht: Man
 • Nobody is perfect, not even me...
Re: 2 excel documenten laten overeenkomen
« Reactie #29 Gepost op: 30 mei 2022, 13:41:17 »
Hallo Daisy,

Ik heb de vraag al eens gesteld, maar nog geen antwoord ontvangen  :(  zie #10
In de Netigate, MiniRapport,  staan er 4 x 100 rijen met beoordelingen:
Deze komen niet overeen met de 2022 Master Rapport.xlsx, tabblad MiniRapport
Relat en Expert zijn van plaats verwisseld. Wat is juist?

:) SoftAid :)             
Dubbelposten, het posten op verschillende forums van dezelfde vraag, dient op
voorhand gemeld te worden, met een link naar het topic op de andere site.
Overtreding van deze regel kan bestraft worden met verbanning !

 


www.combell.com