Help!

PC-Problemen?
De vrijwilligers van Oplossing.be zoeken gratis met u mee!

Hulp bij posten

Recente topics

Auteur Topic: Document in Excel tijdelijk gebruiken  (gelezen 5291 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jamnesia

  • Volledig lid
  • **
  • Berichten: 106
  • Oplossing.be
Document in Excel tijdelijk gebruiken
« Gepost op: 14 februari 2020, 12:06:35 »
Goedemorgen allen,

Ik heb een vraag ivm Excel. Zelf heb ik een document in excel gemaakt met enkele macro's etc. Deze gebruik ik om bepaalde berekeningen te maken die dan doorgestuurd kunnen worden naar klanten. Nu zijn er heel veel klanten die die berekeningen zelf willen doen en vragen mij dit programma door te sturen. Nu zou ik graag indien mogelijk een beveiliging willen toevoegen, dat dit document maar een bepaalde tijd bruikbaar is. Bv, ik stuur dit document door en deze kunnen ze maar 1 maand gebruiken en daarna kunnen ze met dit document niets meer doen. Is dit mogelijk? Bv door dat bij het openen na een maand, dit document niet meer zal openen of automatisch zou verwijderen etc?

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Offline RedHead

  • Excel-Expert
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 1.897
  • Geslacht: Man
  • Met Excel lukt 't wel.... (toch???)
Re: Document in Excel tijdelijk gebruiken
« Reactie #1 Gepost op: 14 februari 2020, 21:29:20 »
Excel is slecht te beveiligen. Je kan uiteraard passwords op workbook en vba procedures zetten, maar dan nog. Als een gebruiker geen codes toestaat tijdens het openen, kan je er ook niet voor zorgen dat een bestand niet meer gebruikt kan worden.
Daarnaast vraag ik me dus af waarom je die berekening niet gewoon zou verspreiden als die zo gewenst is...
______________________________

Groet, Leo

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 18.013
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Document in Excel tijdelijk gebruiken
« Reactie #2 Gepost op: 14 februari 2020, 21:52:34 »
Citaat
Daarnaast vraag ik me dus af waarom je die berekening niet gewoon zou verspreiden als die zo gewenst is...

Of gewoon een kopie zonder formules maken en deze doorsturen....  0:-)
Voor een week dat is .... voor altijd.

Wegens veelvuldig melden van dubbelposten, het posten op verschillende help-fora van dezelfde vraag, zijn de gedragsregels op dit forum aangepast. Dubbelposten dient in de toekomst op voorhand gemeld te worden, met een melding en een link naar het topic op de andere site. De helpers wensen een weinig respect voor de inspanningen die ze doen om mensen te helpen. Je doet jezelf ook een plezier. Door je dubbelposten te melden wordt je vraag mogelijk op meerdere fora beantwoord.

Offline Jamnesia

  • Volledig lid
  • **
  • Berichten: 106
  • Oplossing.be
Re: Document in Excel tijdelijk gebruiken
« Reactie #3 Gepost op: 16 februari 2020, 07:45:25 »
We hebben hier heel wat werk ik gestoken om dit te optimaliseren en geven niet graag iedereen dit prijs. Het is eigenlijk een beetje zoal een programma waar je een tijdelijke licentie van krijgt. Maar als dit niet mogelijk is, dan moeten we andere oplossing zoeken. Ik dacht dat dit bv me visual basics of dergelijke mogelijk was, maar blijkbaar niet.

Offline Montagnard

  • Ervaren lid
  • ***
  • Berichten: 405
  • Geslacht: Man
  • To Windows or not to Windows , that's the question
Re: Document in Excel tijdelijk gebruiken
« Reactie #4 Gepost op: 16 februari 2020, 08:42:22 »
We hebben hier heel wat werk ik gestoken om dit te optimaliseren en geven niet graag iedereen dit prijs.

alle begrip hiervoor , heb ooit ook eens in zo'n situatie gezeten , je kan wel je blad beveiligen èn tegen het aanpassen van de macro's , maar er een periodiek gebruik aan toevoegen gaat boven mijn kennis..... :(
misschien eens googelen ? eventueel de vraag stellen in het Engels want zo bereik je hèèl veel mensen  ;)
Mvg,
Arnold.

Offline pitufo

  • Excel-Expert
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 1.038
  • Geslacht: Man
Re: Document in Excel tijdelijk gebruiken
« Reactie #5 Gepost op: 16 februari 2020, 10:22:30 »
Hallo,

Vooreerst : al wat volgt moet uiteraard gelezen worden met in het achterhoofd de wetenschap dat alles in Excel en vba te kraken valt!
Beginnen zou ik alvast met vba te beveiligen met een paswoord. Verder zou een "VeryHidden" werkblad nodig zijn waarop je de datum zet waarop je het document verstuurt. Dan heb je nog enkel een Workbook_Open-procedure nodig die Date vergelijkt met die datum.
Als dat verschil volgens jouw normen groot genoeg is laat je deze code de gewenste code(s) verwijderen én meteen het werkboek opslaan.

Voorbeeldje om een module te verwijderen:
Private Sub Workbook_Open()

Dim vbaproject As Object
Set vbaproject = Application.VBE.ActiveVBProject.VBComponents
vbaproject.Remove VBComponent:=vbaproject.Item("Module1")

End Sub

Veel beter wordt het niet, denk ik, behalve nog enkel hopen dat je klanten geen Excel-experts zijn  ;)
"De computer doet wel degelijk wat je hem vraagt,
 maar NIET wat je DENKT dat je hem vraagt"

Offline RedHead

  • Excel-Expert
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 1.897
  • Geslacht: Man
  • Met Excel lukt 't wel.... (toch???)
Re: Document in Excel tijdelijk gebruiken
« Reactie #6 Gepost op: 16 februari 2020, 13:40:08 »
OK, en wat doe je dan ná die maand? Een nieuw exemplaar sturen? Of klantonvriendelijk dan nee gaan zeggen? Als jullie "ontwikkeling" zo ontzettend geheim is, zou ik er als bedrijf voor kiezen om direct al nee te zeggen en aangeven dat jullie berekeningen kloppen.
Of je gaat gelijk voor klantvriendelijkheid en geeft je ontwikkelde procedure vrij met de verplichte bronvermelding van jullie bedrijf. Da's nog een reclame...  ;)
______________________________

Groet, Leo

Offline Jamnesia

  • Volledig lid
  • **
  • Berichten: 106
  • Oplossing.be
Re: Document in Excel tijdelijk gebruiken
« Reactie #7 Gepost op: 19 februari 2020, 19:58:42 »
Dag allen,

Bedankt allemaal om mee te denken naar een oplossing, maar deze is helaas niet te vinden.

Even ook een andere vraag. Mijn excuses, maar ik probeer zelf wat met excel te doen, maar ben er alles behalve een krak in. Daarom laat ik het over aan jullie.
Stel ik heb een document in excel. Wanneer ik dit document open, dan zou indien mogelijk het document op het eerste blad moeten openen en daar bv een melding van mijn naar moeten komen en na een paar seconde automatisch doorgaan naar het 2de blad in het document waar dan de nodige gegevens op staan. Hoe kan ik dit verwezenlijken?

Nogmaals, ik ben een leek op dat vlak en graag een volledige uitleg. Heel hartelijk dank hiervoor.

Offline Dotchiejack

  • Excel-Expert
  • Oplosser
  • *****
  • Berichten: 527
  • Geslacht: Man
  • Oplossing.be
Re: Document in Excel tijdelijk gebruiken
« Reactie #8 Gepost op: 20 februari 2020, 09:34:04 »
Citaat
Bedankt allemaal om mee te denken naar een oplossing, maar deze is helaas niet te vinden.
De oplosssing is wel te vinden. Zie de link.
Dit programma kan wat jij vraagt, voor wat jij wilt bereiken heb je echter de pro versie nodig, je zal niet happy worden van de prijs.
In de demo versie zijn 3/4 van de mogelijkheden uitgeschakeld.
https://doneex.com/excel-compiler/

Voor je tweede vraag lijkt dit iets?
Het voorbeeld eerst opslaan,pas na de tweede keer openen zal je zien hoe het werkt.
Groet, Philiep

Offline pitufo

  • Excel-Expert
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 1.038
  • Geslacht: Man
Re: Document in Excel tijdelijk gebruiken
« Reactie #9 Gepost op: 20 februari 2020, 11:28:53 »
Citaat
Bedankt allemaal om mee te denken naar een oplossing, maar deze is helaas niet te vinden

Wat ik me afvraag is wat de waarde is van deze uitspraak, m.a.w. waarom is volgens jou de werkwijze uit #5 niet goed genoeg?
"De computer doet wel degelijk wat je hem vraagt,
 maar NIET wat je DENKT dat je hem vraagt"

Offline Jamnesia

  • Volledig lid
  • **
  • Berichten: 106
  • Oplossing.be
Re: Document in Excel tijdelijk gebruiken
« Reactie #10 Gepost op: 25 februari 2020, 09:02:49 »
Beste Dotchiejack,

Je voorbeeld is perfect. Mss een domme vraag, maar hoe doe ik dit. Ik kan wel een knop maken en hier een macro aan toevoegen, maar om dit soort kader automatisch te laten starten, dat is helaas nog ver van mijn bed. Zou je zo vriendelijk willen zijn om me dit even stap per stap uit te leggen. Bedankt al voor de moeite.

Offline Jamnesia

  • Volledig lid
  • **
  • Berichten: 106
  • Oplossing.be
Re: Document in Excel tijdelijk gebruiken
« Reactie #11 Gepost op: 25 februari 2020, 09:05:19 »
Beste Pitufo,

Hartelijk dank voor mee te zoeken naar een oplossing. Als ik dit wil toevoegen aan mijn document, hoe doe ik dat juist? Dit moet dan volgens mij automatisch laden als ik het document zou openen. Mijn excuses voor de vele en mss wel domme vragen, maar dit is nog voor mij te nieuw.

Offline Dotchiejack

  • Excel-Expert
  • Oplosser
  • *****
  • Berichten: 527
  • Geslacht: Man
  • Oplossing.be
Re: Document in Excel tijdelijk gebruiken
« Reactie #12 Gepost op: 25 februari 2020, 13:34:25 »
Beste,
Om alles te bekijken ga je naar de VBA editor(Alt+F11)
Daar ga je een module vinden met wat code.
Het formulier dat opstart met wat code.
En tenslotte in de ThisWorbook sectie ook nog wat code.
Als je je eigen bestand opent samen met mijn voorbeeld kan je de module en het formulier gewoon slepen van mijn bestand naar jou bestand en de code van ThisWorkbook
sectie kopiëren en plakken in jou Thisworkbook sectie.
Loop je nog ergens op vast dan hoor ik het wel.
Groet, Philiep

Offline Jamnesia

  • Volledig lid
  • **
  • Berichten: 106
  • Oplossing.be
Re: Document in Excel tijdelijk gebruiken
« Reactie #13 Gepost op: 27 februari 2020, 15:18:43 »
Beste Dotchiejack,

Ik heb zelf wat aan het testen geweest, maar stuit nog op een probleem en weet niet wat ik hier fout doe. In bijlage het testdocument. Kan je me even uitleggen wat ik hier fout heb gedaan en wat ik hier moet doen. Password is "Jamnesia"

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 18.013
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Document in Excel tijdelijk gebruiken
« Reactie #14 Gepost op: 27 februari 2020, 15:51:51 »
Hallo Jamnesia,

je hebt de code van Dotchiejack overgenomen in jou bestand, maar je hebt de naam copyrightfrm veranderd in copyright.

Je kan dit doen, maar dan moet je ook consistent ALLE verwijzingen naar copyright veranderen, in alle macro's...

De "Caption" kan je copyright laten, maar de Naam (Name) in de eigenschappen van het Userform en alle verwijzingen moeten hetzelfde zijn.

:) SoftAid :)             
Wegens veelvuldig melden van dubbelposten, het posten op verschillende help-fora van dezelfde vraag, zijn de gedragsregels op dit forum aangepast. Dubbelposten dient in de toekomst op voorhand gemeld te worden, met een melding en een link naar het topic op de andere site. De helpers wensen een weinig respect voor de inspanningen die ze doen om mensen te helpen. Je doet jezelf ook een plezier. Door je dubbelposten te melden wordt je vraag mogelijk op meerdere fora beantwoord.

 


www.combell.com