Help!

PC-Problemen?
De vrijwilligers van Oplossing.be zoeken gratis met u mee!

Hulp bij posten

Recente topics

Auteur Topic: Grote image...  (gelezen 5690 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JG

  • Oplosser
  • ****
  • Berichten: 668
  • Geslacht: Man
  • Oplossing.be
Grote image...
« Gepost op: 25 mei 2020, 21:56:50 »
Mijn nieuwe PC heeft 1 interne SSD HD van 953 GB. Die is gevuld tot 256 GB Windows 10 OS inbegrepen. Ik heb daar nu met EaseUS ToDo een image van gemaakt.
Die is tot mijn verwondering 225 GB groot. Ik denk dat hij heel die SSD mee neemt. Vroeger waren mijn images nooit zo groot. Is daar iets aan te verhelpen?  :-\
HP AIO 27-DP0027NB (Windows 10Home 64 bits) - Windows Defender - Malwarebytes free.

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 18.211
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Grote image...
« Reactie #1 Gepost op: 25 mei 2020, 22:00:18 »
Hallo JG,

wat je ervaart is de optie om je Image te comprimeren, dus compressie toe te passen.

Telkens je een Image wilt maken zie je de optie: "Backup Options"

Je kan daar, bij "Compression" kiezen uit 3 opties, licht, medium en zwaar.

Dit verkleint je Image, maar duurt wat langer.

:) SoftAid :)             
Wegens veelvuldig melden van dubbelposten, het posten op verschillende help-fora van dezelfde vraag, zijn de gedragsregels op dit forum aangepast. Dubbelposten dient in de toekomst op voorhand gemeld te worden, met een melding en een link naar het topic op de andere site. De helpers wensen een weinig respect voor de inspanningen die ze doen om mensen te helpen. Je doet jezelf ook een plezier. Door je dubbelposten te melden wordt je vraag mogelijk op meerdere fora beantwoord.

Offline JG

  • Oplosser
  • ****
  • Berichten: 668
  • Geslacht: Man
  • Oplossing.be
Re: Grote image...
« Reactie #2 Gepost op: 25 mei 2020, 22:43:56 »
Deze opties zijn enkel voorzien in de betalende versie.  :'(
HP AIO 27-DP0027NB (Windows 10Home 64 bits) - Windows Defender - Malwarebytes free.

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 18.211
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Grote image...
« Reactie #3 Gepost op: 25 mei 2020, 23:06:14 »
Hallo JG,

ik heb het even moeten checken, want ik maak mijn Images steeds vanaf de USB-Stick, in mini-Windows (als DOS) om geen enkel risico te lopen dat Windows, tijdens het maken van de Backup toch iets zou betekenen of veranderen gedurende het proces.

In de Windows versie van EaseUs ToDo zit er inderdaad een beperking tot Normale compressie, en dat is niet erg hoog.
In de versie die je op USB-stick kan zetten kan je compressie in drie groottes kiezen, zoals ik al aangaf.

Deze staat bij mij steeds op maximaal.

Groeten,

:) SoftAid :)             
Wegens veelvuldig melden van dubbelposten, het posten op verschillende help-fora van dezelfde vraag, zijn de gedragsregels op dit forum aangepast. Dubbelposten dient in de toekomst op voorhand gemeld te worden, met een melding en een link naar het topic op de andere site. De helpers wensen een weinig respect voor de inspanningen die ze doen om mensen te helpen. Je doet jezelf ook een plezier. Door je dubbelposten te melden wordt je vraag mogelijk op meerdere fora beantwoord.

Offline JG

  • Oplosser
  • ****
  • Berichten: 668
  • Geslacht: Man
  • Oplossing.be
Re: Grote image...
« Reactie #4 Gepost op: 25 mei 2020, 23:17:23 »
Bedoel je dat wanneer ik mijn usb ga gebruiken die ik gemaakt heb om bij eventuele crash mijn image terug te zetten, dat dus met diezelfde usb de compressie wel mogelijk zou al zijn als ik hiermee een image aanmaak?  0:-)
HP AIO 27-DP0027NB (Windows 10Home 64 bits) - Windows Defender - Malwarebytes free.

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 18.211
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Grote image...
« Reactie #5 Gepost op: 26 mei 2020, 10:08:08 »
Hallo JG,

Als je Windows (of je PC crasht), dan zal je een image moeten terug zetten in "DOS" via het EaseUS programma op de USB-stick.

Daarom geef ik er de voorkeur aan de Image ook te maken met de USB-Stick, zodat er geen verschillen zijn die fouten in de Image zouden teweeg brengen. Mogelijk ben ik wat overbezorgd, maar tot nu toe geeft het mij vertrouwen.

En, als je de Image maakt met de USB-Stick (in "DOS") dan kan je inderdaad kiezen voor compressie tot en met "High"...
Het is een keuze, hé  ;)
Groeten,

:) SoftAid :)             
Wegens veelvuldig melden van dubbelposten, het posten op verschillende help-fora van dezelfde vraag, zijn de gedragsregels op dit forum aangepast. Dubbelposten dient in de toekomst op voorhand gemeld te worden, met een melding en een link naar het topic op de andere site. De helpers wensen een weinig respect voor de inspanningen die ze doen om mensen te helpen. Je doet jezelf ook een plezier. Door je dubbelposten te melden wordt je vraag mogelijk op meerdere fora beantwoord.

Offline JG

  • Oplosser
  • ****
  • Berichten: 668
  • Geslacht: Man
  • Oplossing.be
Re: Grote image...
« Reactie #6 Gepost op: 26 mei 2020, 14:56:36 »
Ik heb een test gedaan door een image te maken via usb stick en komt toch maar tot een pover resultaat qua omvang van de image. Ik heb de test weliswaar uitgevoerd op mijn laptop. Die heeft "slechts" een SSD HD van 237GB. Ik maakte eerst een image zonder usb stick (normale compressie) en kreeg een omvang van ongeveer 33GB en daarna via usb stick (hoogste compressie) een omvang van ongeveer 25GB, dus toch niet zo'n denderend verschil. Speelt hier misschien de grootte van de SSD schijf een rol? Op mijn laptop bedraagt ze dus 237GB, op mijn nieuwe HP 953GB. Daarbij komt dat alles inderdaad langer duurt en dat zal voor mijn HP zeker nog langer zijn. Op deze laatste heb ik de test niet meer uitgevoerd maar hier had ik een omvang van ongeveer 225GB. Enkele GB's minder zouden het verschil niet maken.
Een nadeel is ook dat je ondertussen niet verder kan werken op  je PC. Ik denk dat ik maar ga leren leven met die grote image omvang. Ik zal er een extra externe HD voor gaan gebruiken.
Toch weeral bedankt Theo voor uw hulp.  :)
P.S.
Toch ook nog de test gedaan op de nieuwe HP. Hier ligt het verschil in compressie op ongeveer 18GB.
« Laatst bewerkt op: 27 mei 2020, 14:38:49 door JG »
HP AIO 27-DP0027NB (Windows 10Home 64 bits) - Windows Defender - Malwarebytes free.

Offline Montagnard

  • Ervaren lid
  • ***
  • Berichten: 467
  • Geslacht: Man
  • To Windows or not to Windows , that's the question
Re: Grote image...
« Reactie #7 Gepost op: 31 mei 2020, 08:26:56 »
ik wil hier even meegeven hoe IKZELF tewerk ga bij het nemen van een "image" :
ik heb mijn SSD verdeeld in 2 partities , 1 die ik "Systeem" noem , en 1 die ik "Data" noem.
de partitie "systeem" is 80 Gb groot , genoeg voor mijn Windows en eventuele updates.
de andere partitie heeft de rest van mijn SSD als grootte.
op mijn "Data" partitie heb ik volgende mappen gemaakt : "Documenten" , "Afbeeldingen" , "Muziek" en "Video's".
daarna in de verkenner in de linkse kolom rechts klikken op "afbeeldingen" , eigenschappen , Locatie en dan kiezen voor "verplaatsen" , je duid dan de map "Afbeeldingen" aan op de "Data" partitie en "ok" , Windows vraagt of je de gegevens uit de originele map wilt verplaatsen naar de nieuwe , bevestig en wacht dan tot de gegevens effectief zijn verplaatst en sluit dan het venster , doe dit voor de 4 mappen.....
als je dit doet op deze manier dan veranderd de standaard locatie van je mappen en je programma's die daar gebruik van maken weten dit dan automatisch.
neem op geregelde basis een backup van je "Data" partitie en van de "Systeem" partitie een "Image" , ik gebruik "Macrium refelct" als programma en kan daar een Image laten nemen van "de partities die nodig zijn om je systeem te herstellen".
deze zal nu heel wat kleiner zijn omdat je data op de andere partitie staat.

Mvg,
Arnold.

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 18.211
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Grote image...
« Reactie #8 Gepost op: 31 mei 2020, 10:37:04 »
Hallo Arnold,

fijn dat je ons een beschrijving geeft, maar toch heb ik een kleine bedenking:
je Systeem(C:/) is maar 80 GB klein.
windows 10 (nieuwe installatie zonder updates) neemt al 60 GB in beslag.
Ook installeer je jou programma's op de Windows partitie, en alle programma-data zal daar dan staan.

Dat laat niet veel ruimte meer over als eens voor andere mappen, al zijn het maar "voorlopige" zoals video en foto, mappen die toch behoorlijk groot kunnen worden.

Nou ja, jij zal het wel in het oog kunnen houden, ongetwijfeld.

Je verteld ook dat je op de C:\ mappen hebt waarin je Documenten, Afbeeldingen , Foto, Video , Muziek in opslaat, om ze dan over te zetten naar de Data-partitie. Lijkt me een lange weg, als het ook korter kan.

Maak in je partitie Data een snelkoppeling van je map Data\Documenten, van de map Data\Afbeeldingen enzovoort, en plaats die snelkoppelingen op je bureaublad (C:\)

Zo kan je elk bestand gewoon in de geschikte Data-map plaatsen, zonder omwegen.
En je kan die Data-map ook openen door er op te dubbelklikken vanaf je bureaublad, wel zo handig als verkenner openen en naar de map Data gaan.

Maar.... ieder zijn ding op zijn PC. Sommige zaken werken voor de een beter, voor de ander slechter.

Groeten,

:) SoftAid :)             



Wegens veelvuldig melden van dubbelposten, het posten op verschillende help-fora van dezelfde vraag, zijn de gedragsregels op dit forum aangepast. Dubbelposten dient in de toekomst op voorhand gemeld te worden, met een melding en een link naar het topic op de andere site. De helpers wensen een weinig respect voor de inspanningen die ze doen om mensen te helpen. Je doet jezelf ook een plezier. Door je dubbelposten te melden wordt je vraag mogelijk op meerdere fora beantwoord.

Offline JG

  • Oplosser
  • ****
  • Berichten: 668
  • Geslacht: Man
  • Oplossing.be
Re: Grote image...
« Reactie #9 Gepost op: 31 mei 2020, 10:56:15 »
Normaliter heb ook ik in het verleden altijd een C partitie gehad voor mijn OS en programma's en een D partitie voor mijn persoonlijke data.
Omdat ik nu echter slecht één SSD schijf heb van ongeveer 1TB en ik het niet aandurfde een SSD schijf te partitioneren heb ik binnen die SSD een map DATA aangemaakt waar al mijn persoonlijke gegevens op komen en waarvan ik dagelijks een backup maak naar een externe HD. Mijn enig probleem was een grote image omvang. Daar heb ik me intussen bij neergelegd. Ik ga alles dan maar behouden zoals ik het nu heb geconfigureerd.
Toch bedank voor jullie info.  ;)
« Laatst bewerkt op: 31 mei 2020, 12:22:01 door JG »
HP AIO 27-DP0027NB (Windows 10Home 64 bits) - Windows Defender - Malwarebytes free.

Offline Montagnard

  • Ervaren lid
  • ***
  • Berichten: 467
  • Geslacht: Man
  • To Windows or not to Windows , that's the question
Re: Grote image...
« Reactie #10 Gepost op: 31 mei 2020, 12:16:56 »
Hallo Arnold,

fijn dat je ons een beschrijving geeft, maar toch heb ik een kleine bedenking:
je Systeem(C:/) is maar 80 GB klein.
windows 10 (nieuwe installatie zonder updates) neemt al 60 GB in beslag.
Ook installeer je jou programma's op de Windows partitie, en alle programma-data zal daar dan staan.

Dat laat niet veel ruimte meer over als eens voor andere mappen, al zijn het maar "voorlopige" zoals video en foto, mappen die toch behoorlijk groot kunnen worden.

mijn windows is mèt alle programma's 35 Gb groot ! omdat ik een desktop heb , heb ik geen "Page File" , en omdat ik 16 Gb aan geheugen heb , heb ik een minimaal "virtueel" geheugen , scheelt een 5 Gb...

juist omdat mijn standaard mappen "afbeeldingen , documenten , muziek en video's" VERPLAATST zijn naar mijn Data partitie zijn de mappen in de C partitie NUL  , dus die worden niet groot !.
m.a.w. voor Windows staan de standaard mappen op de Data partitie , als ik Word of Excel gebruik en ik sla een document op dan komt dit AUTOMATISCH in mijn map "documenten" op de DATA partitie....

ik denk dat je me niet goed begrepen heb........... :(
voor mij en AL mijn "klanten (familie -vrienden-kennissen) " werkt het perfect op deze manier !

Mvg,
Arnold.


Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 18.211
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Grote image...
« Reactie #11 Gepost op: 31 mei 2020, 13:14:34 »
Hallo Arnold,

Sorry, inderdaad nog niet geheel wakker....  :-[

Je kan de mappen inderdaad gewoon verhuizen naar een andere partitie, en dat is zeker zo gemakkelijk.

Wat je precies geïnstalleerd hebt, en welke updates/Upgrades er uitgevoerd werden weet ik natuurlijk niet.

Maar ik vind je 35 GB toch "ongelooflijk" klein.

In de Windows map staan 3 grote mappen van respectievelijk (afgerond) 10, 9 en 8 GB) =27 GB (WinSxS,System32,Installer)
Je map Users, Gebruiker, moet ook in de buurt van 10 GB zitten (met AppData die de grootste brok neemt van rond de 8 GB met weinig geïnstalleerde programma's).

Dan  zit je al aan 38 GB. Dan je eigen programma's ? 5 GB ? Tel daar de grootte van de honderdduizenden kleine bestandjes in C:\ bij op ..... ???

"Page file" en "Virtueel geheugen" is hetzelfde, en dat kan je, met genoeg RAM, verkleinen tot 16 MB. Nooit op "Geen" zetten.


Groeten,

:) SoftAid :)             
Wegens veelvuldig melden van dubbelposten, het posten op verschillende help-fora van dezelfde vraag, zijn de gedragsregels op dit forum aangepast. Dubbelposten dient in de toekomst op voorhand gemeld te worden, met een melding en een link naar het topic op de andere site. De helpers wensen een weinig respect voor de inspanningen die ze doen om mensen te helpen. Je doet jezelf ook een plezier. Door je dubbelposten te melden wordt je vraag mogelijk op meerdere fora beantwoord.

Offline Montagnard

  • Ervaren lid
  • ***
  • Berichten: 467
  • Geslacht: Man
  • To Windows or not to Windows , that's the question
Re: Grote image...
« Reactie #12 Gepost op: 31 mei 2020, 13:46:59 »
hierbij....het bewijs  ;D...

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 18.211
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Grote image...
« Reactie #13 Gepost op: 31 mei 2020, 13:53:54 »
 :thumbsup:

Groet,

:) SoftAid :)             





Wegens veelvuldig melden van dubbelposten, het posten op verschillende help-fora van dezelfde vraag, zijn de gedragsregels op dit forum aangepast. Dubbelposten dient in de toekomst op voorhand gemeld te worden, met een melding en een link naar het topic op de andere site. De helpers wensen een weinig respect voor de inspanningen die ze doen om mensen te helpen. Je doet jezelf ook een plezier. Door je dubbelposten te melden wordt je vraag mogelijk op meerdere fora beantwoord.

 


www.combell.com