Help!

PC-Problemen?
De vrijwilligers van Oplossing.be zoeken gratis met u mee!

Hulp bij posten

Recente topics

Auteur Topic: Hoe een NAS harde schijf clonen ?  (gelezen 5361 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Montagnard

  • Ervaren lid
  • ***
  • Berichten: 443
  • Geslacht: Man
  • To Windows or not to Windows , that's the question
Hoe een NAS harde schijf clonen ?
« Gepost op: 17 april 2020, 18:04:33 »
dag,
ik heb een 2-bay Qnap TS-228A NAS met momenteel èèn HD van 3 TB , ik zou deze willen vervangen door een 6 TB...
ik kan maar nergens vinden hoe ik te werk moet gaan om een Cloon te maken van de 3 naar de 6TB.
ik zou de 3 TB dan in mijn desktop steken want daar zit maar een 1 Tb schijf in die al een stuk ouder is...
ik zie het echt niet zitten om overnieuw de ganse boel te installeren , de NAS zoals hij nu ingesteld is werkt perfect voor mij maar heb er uren aan gezweet  :-[...

iemand die kan helpen ?

Mvg,
Arnold.

Offline Digicafé

  • Excel-Expert
  • Volledig lid
  • *****
  • Berichten: 131
  • Geslacht: Man
  • DigiCafé expert
Re: Hoe een NAS harde schijf clonen ?
« Reactie #1 Gepost op: 17 april 2020, 21:09:07 »
Ik ben een Synology gebruiker, maar ik kan me voorstellen dat het gelijkaardig is bij QNap.
Geef hierna dus een algemene manier van werken maar op de exacte commando's en zo zul je wat moeten zoeken.


Ik veronderstel dat je eventueel nadien gebruik wil maken van de 2 bays en toch 6 TB beschikbaar zou willen hebben.
Kijk dan vb. hier even : nas


De WD Red met vermelding NAS zijn prima ! (heb er hier zo 6 draaien van 3 TB elk...)


  • Koop 2 schijven van 6TB van NAS-kwaliteit
  • Open je NAS en steek één van die 2 in de vrije bay
  • ga dan in de instellingen kijken om je NAS van 1 bay naar 2 bay om te schakelen en kies voor RAID 0 (ook wel mirroring genoemd)
  • laat het raid-proces zijn gang gaan !!!  Kan wel een nachtje in beslag nemen.
  • Je zal toch best eens in de handleiding van je NAS nakijken dan hoe je in een RAID opstelling een schijf kan vervangen met behoud van alle data
  • volgens die procedure haal je dan de oude schijf eruit en stopt er de tweede aangekochte schijf in
  • terug het raid-proces een nachtje laten draaien
Daarna heb je een NAS met 6 TB beschikbaar en perfect veilig tegen gegevensverlies bij defect van een schijf.  Een NAS met zoveel data erop zonder enige vorm van RAID draaien is echt een te groot risico.  Kapotte schijf is dan immers, alles kwijt !
« Laatst bewerkt op: 17 april 2020, 22:26:26 door SoftAid »
vriendelijke groeten,
antwoord niet voldoende ? vraag gerust verder ...

Philip

Offline Stegisoft

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 2.197
  • Geslacht: Man
Re: Hoe een NAS harde schijf clonen ?
« Reactie #2 Gepost op: 17 april 2020, 23:16:33 »
Op deze video kan je zien hoe je eenvoudig kan doen.

 

Groetjes

Stegisoft
Linux Mint 19.2 64 bits sinds 4/2019
Intel Core i7 5820K @ 3.30GHz
16,0GB Dual-Kanaal Onbekend @ 1197MHz
EVGA INTERNATIONAL CO.LTD 131-HE-E095
NVIDIA GeForce GTX 960
238GB NVMe Samsung SSD 950 (M2 SSD)
ASUS BC-12D2HT (Blu-ray - DVD-RW)
ASUS Essence STX II Audio Device
Waterkoeling Corsair Hydro Series H100i V2

Offline Montagnard

  • Ervaren lid
  • ***
  • Berichten: 443
  • Geslacht: Man
  • To Windows or not to Windows , that's the question
Re: Hoe een NAS harde schijf clonen ?
« Reactie #3 Gepost op: 18 april 2020, 08:24:55 »
@Digicafé : was even schrikken toen ik de prijzen zag van de NAS , ik moet het doen met een arbeiders pensioen , dus ik moet ook kijken naar het kostenplaatje !!!

ik had vroeger een "gewone" Lacie2big die ik gebruikte als enerzijds backup van mijn desktop en anderzijds om iedereen in huis de toegang te geven tot de multimedia op de Lacie , dat verliep vlekkeloos en was poepsimpel om in te stellen.

toen deze defect geraakt is heb ik me geriskeerd aan een "echte" NAS : een Qnap TS-228A , maar heb me daarbij toch serieus misrekend , de instellingen zijn niet van de poes en de mogelijkheden zijn zo enorm...heb uren gezweet om de NAS toch enigszins een beetje in orde te krijgen.
heb zelfs al 2 x de NAS met zijn 3TB schijf te koop gezet maar weinig interesse.

nu "draait" de NAS enigszins naar mijn goesting ( al zijn er zaken die niet lopen zoals het moet , vooral de media apps) , maar eigenlijk gebruik ik die als een spiegeling van de inhoud van mijn desktop , dus op de NAS een folder "multimedia" met daarin een exacte kopie van mijn map "multimedia" op mijn desktop.
daarom dat ik ook maar èèn schijf gebruik , het zou al erg moeten mislopen dat op hetzelfde moment beide HD defect geraken.

hèèl simpel geschreven : de NAS dient er enkel voor zodat er altijd in huis toegang is tot onze foto's, muziek en films , via tablet , laptop en onze Smart TV.


huidige situatie : in mijn desktop een hd van 2TB , in de NAS een hd van 3 TB
gewenste situatie : in de NAS een hd van 6 TB , de huidige van 3TB naar mijn desktop zodat ik daar dan 2 + 3 TB heb , later kunnen dan eventueel deze beide vervangen worden door ook een 6 TB...

daarom mijn vraag : hoe ga ik tewerk om de huidige hd van 3 TB te "klonen" naar een hd van 6TB , en deze dan van 3 TB uit de NAS te halen om in mijn desktop te steken , ZONDER de ganse NAS opnieuw te moeten instellen  :-[..


iedereen ondanks de moeilijke tijden een fijn weekend !

Mvg,
Arnold.



« Laatst bewerkt op: 18 april 2020, 08:33:41 door Montagnard »

Offline Digicafé

  • Excel-Expert
  • Volledig lid
  • *****
  • Berichten: 131
  • Geslacht: Man
  • DigiCafé expert
Re: Hoe een NAS harde schijf clonen ?
« Reactie #4 Gepost op: 18 april 2020, 10:31:31 »
Als je je toch niet een NAS tenvolle benutten is die uitgave inderdaad niet verantwoord.
Maar waarom dan niet gewoon terug naar een vorm van externe schijf, type LaCie2 ?  Dat leek je behoefte te dekken en heb je voor de prijs van zo'n NAS schijf !


Anderzijds mis je natuurlijk heel wat t.o.v. een NAS (toegang van buitenhuis, zekerheid van bewaren van gegevens zelfs bij crash van één schijf, automatisatie backups, toegangsbeheer gezinsleden, apps, etc... etc...) maar ik ben niet iemand van degene die mensen aanzet om dingen te kopen of te installeren waar ze eigenlijk niet om vragen...


Je laatste vraag : als je de 3TB eruit zal halen (en dus die waarop de OS van de NAS ook staat - zij het verborgen) kan je die niet klonen tenzij door tijdelijk een RAID in te stellen waardoor je NAS toch weet dat er een 2de schijf inzit.  Dan kloont die zichzelf en automatisch ! 
Een alternatief is : alles eruit, een nieuwe erin en NAS opstarten - maar dan zal je de volledige installatie van de NAS software moeten doen - kan te moeilijk uitvallen.
Bedenk ook dat je de ex-NAS schijf NIET zomaar kan gebruiken zonder meer in een PC, dat is immers een schijf geformatteerd voor LINUX/UNIX, niet voor Windows.  Die zal je dus moeten formatteren.  Niet erg, maar alle gegevens zijn er dus van gewist.
vriendelijke groeten,
antwoord niet voldoende ? vraag gerust verder ...

Philip

Offline Montagnard

  • Ervaren lid
  • ***
  • Berichten: 443
  • Geslacht: Man
  • To Windows or not to Windows , that's the question
Re: Hoe een NAS harde schijf clonen ?
« Reactie #5 Gepost op: 18 april 2020, 12:21:06 »
Dankuwel Filip en Theo voor de info , daar kan ik verder mee !
in het ergste geval moet ik dan maar herbeginnen hé , en heb tijd  ;D , vooral nu  :(
Mvg,
Arnold.

Offline Stegisoft

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 2.197
  • Geslacht: Man
Re: Hoe een NAS harde schijf clonen ?
« Reactie #6 Gepost op: 18 april 2020, 15:58:28 »
Als je eerst instellingen backup maak moet je instellingen niet opnieuw instellen.
Dat werkt zo voor Qnap als Synology
Ik heb beiden merken.

Linux Mint 19.2 64 bits sinds 4/2019
Intel Core i7 5820K @ 3.30GHz
16,0GB Dual-Kanaal Onbekend @ 1197MHz
EVGA INTERNATIONAL CO.LTD 131-HE-E095
NVIDIA GeForce GTX 960
238GB NVMe Samsung SSD 950 (M2 SSD)
ASUS BC-12D2HT (Blu-ray - DVD-RW)
ASUS Essence STX II Audio Device
Waterkoeling Corsair Hydro Series H100i V2

 


www.combell.com