Help!

Problemen met uw pc? De vrijwilligers van Oplossing.be zoeken gratis met u mee! 8)

Meer weten over Oplossing.be?

Hoe stel ik een vraag?

Hulp bij posten

Recent

Auteur Topic: Thuisnetwerk maken  (gelezen 21820 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 17.688
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Thuisnetwerk maken
« Reactie #45 Gepost op: 10 oktober 2019, 11:33:05 »
Anderzijds zie ik ook een anomalie in jet netwerk, je printer heeft een abnormale gateway (192.168.000.001); kan je hiervan het subnet opgeven? (255.xxx enz).
255.255.255.000
Citaat
En nog een verduidelijking : je Telenet-modem is tegelijkertijd een router.
Daar was ik me van bewust  :)
Citaat
Ook gebruikt desktop-theo een andere DNS-server (OpenDNS) ipv. de Telenet DNS? (195.130.131.3). Ik zou voor al je apparaten dezelfde DNS kiezen.
Open of Telenet-DNS ?, en is dit doenbaar op alle toestellen?

In mijn voorraad routers zat niets bruikbaars, allemaal routers van Telenet of Belgacom, sommige al 20 jaar oud met analoge telefoon ingang. Maar als het nodig is haal ik er wel eentje in de shop hier.

Kan een router achter een router hangen, én de laptop en TV op de eerste router, de 2 desktops en de printer op de 2 de router?  Anders moet ik mijn huis gaan verbouwen  ;) ;D

:) SoftAid :)             

Wegens veelvuldig melden van dubbelposten, het posten op verschillende help-fora van dezelfde vraag, zijn de gedragsregels op dit forum aangepast. Dubbelposten dient in de toekomst op voorhand gemeld te worden, met een melding en een link naar het topic op de andere site. De helpers wensen een weinig respect voor de inspanningen die ze doen om mensen te helpen. Je doet jezelf ook een plezier. Door je dubbelposten te melden wordt je vraag mogelijk op meerdere fora beantwoord.

Offline vdhee

  • Lid
  • *
  • Berichten: 22
Re: Thuisnetwerk maken
« Reactie #46 Gepost op: 10 oktober 2019, 13:53:01 »
- Wat betreft 255 : verduidelijk of het nu 255.255.255.000 is of 255.255.255.0 ?

- Zelf heb ik een Telenet Modem-only, vandaar enige verwarring met jouw modem/router.

- DNS : De beste DNS-servers schijnen nu (oktober 2019) die van Google te zijn: 8.8.8.8 en 8.8.4.4. Ja, is doenbaar op alle toestellen.

- Ja, je kan twee routers achter mekaar plaatsen, is niet echt moeilijk. En je kan ermee in dezelfde IP-pool blijven. Men noemt dit al eens "cascaden" van routers. Ik gebruik dit trouwens zelf.

- Meer info over het cascaden van routers : https://www.corenetworkz.com/2008/02/router-to-router-cascading-simple-guide.html. In jouw geval dien je de cascade-methode LAN to LAN te gebruiken. Zie ook https://www.wikihow.com/Cascade-Routers.

- Een bijkomend voordeel is, wanneer je een WiFi router als 2e router gebruikt, je WiFi bereik verbetert doordat je aan roaming kan doen.

En hiermee hoef je je huis niet te verbouwen....

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 17.688
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Thuisnetwerk maken
« Reactie #47 Gepost op: 10 oktober 2019, 14:18:24 »
Hallo,

als ik de video's op internet goed interpreteer werkt een switch met Mac-adressen, en een Router met IP-adressering.

Dat zou dan de reden zijn waarom ik geen intra-netwerk kan opzetten.

Nu heb ik even de mogelijkheden hier bekeken, en ik heb gezien dat mijn Telenet (Modem-) Router 4 clients kan aansluiten.
Daar mijn laptop WiFi gebruikt, heb ik dus één aansluiting voor mijn TV , één voor de desktop-Theo, één voor de Printer, en één voor de desktop-OLDIE. De Switch kan dus wegvallen.

Met 2 UTP kabels bij te trekken heb ik dus geen extra router nodig. UTP kabel en stekkers en tangen heb ik (uit mijn periode toen ik nog toegangscontrole installeerde) en moet ik zelfs niet de deur uit (en geen cent uitgeven).

Ik vraag het toch, maar ben al zeker van het antwoord, is dit de betere oplossing?
Maar is daarmee mijn probleem van data-uitwisseling tussen Desktop-theo (Win7) en de 2 andere PC's verholpen?

Toch weer een stapje verder, hé hé...  :thumbsup:

:) SoftAid :)             
Wegens veelvuldig melden van dubbelposten, het posten op verschillende help-fora van dezelfde vraag, zijn de gedragsregels op dit forum aangepast. Dubbelposten dient in de toekomst op voorhand gemeld te worden, met een melding en een link naar het topic op de andere site. De helpers wensen een weinig respect voor de inspanningen die ze doen om mensen te helpen. Je doet jezelf ook een plezier. Door je dubbelposten te melden wordt je vraag mogelijk op meerdere fora beantwoord.

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 17.688
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Thuisnetwerk maken
« Reactie #48 Gepost op: 10 oktober 2019, 14:42:18 »
Hallo vdhee,

- Wat betreft 255 : verduidelijk of het nu 255.255.255.000 is of 255.255.255.0 ?
De printer zelf geeft 255.255.255.000 aan, maar ik "dacht" dat de overbodige nullen mogen genegeerd worden. Dat 001 dus 1 wordt, enzovoort?
Alle andere adressen worden toch ook zo opgebouwd, niet?

Wat de routers betreft, dat heb je net in mijn vorig bericht gelezen.

Ik wacht nog even op een reactie daarop, vooraleer ik kabels begin te trekken  ;D

:) SoftAid :)             
Wegens veelvuldig melden van dubbelposten, het posten op verschillende help-fora van dezelfde vraag, zijn de gedragsregels op dit forum aangepast. Dubbelposten dient in de toekomst op voorhand gemeld te worden, met een melding en een link naar het topic op de andere site. De helpers wensen een weinig respect voor de inspanningen die ze doen om mensen te helpen. Je doet jezelf ook een plezier. Door je dubbelposten te melden wordt je vraag mogelijk op meerdere fora beantwoord.

Offline vdhee

  • Lid
  • *
  • Berichten: 22
Re: Thuisnetwerk maken
« Reactie #49 Gepost op: 10 oktober 2019, 14:53:21 »
Jouw oplossing is zeker een goede oplossing (keep it simple), maar benodigt het bijplaatsen van 2 UTP kabels, waar veel mensen een hekel aan hebben.

Of jouw probleem van data-uitwisseling hiermee verholpen is kan ik (nog) niet zeggen; maar je mag er tenminste zeker van zijn dat je netwerk volledig in orde is. Probeer wel (ook ingeval van het alternatief : 2e router) al jouw apparaten een vast IP te geven, dit bevordert de stabiliteit van je netwerk.

Als er alsnog een probleem zou opduiken moet het in de Windows software gezocht worden, maar ook daar bestaan oplossingen voor, zo bv.  https://helpdeskgeek.com/windows-xp-tips/share-files-between-windows-xp-and-windows-7-8-10/

Ik begrijp niet dat de overbodige nullen genegeerd worden; immers, het IP-adres is ook zo opgebouwd (192.168.000.001). Als dit op dezelfde manier geïnterpreteerd wordt zou het IP-adres eigenlijk 192.168.0.1 zijn, maar dat is al in dienst.... ofwel is dit een fantasietje van de fabrikant.

Sukses!

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 17.688
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Thuisnetwerk maken
« Reactie #50 Gepost op: 10 oktober 2019, 15:15:39 »
Of jouw probleem van data-uitwisseling hiermee verholpen is kan ik (nog) niet zeggen; maar je mag er tenminste zeker van zijn dat je netwerk volledig in orde is.
Mijn netwerk "werkt" prima zoals het is. Data-uitwisseling (zoals het al gedeeltelijk te zien is in verkenner) is het doel.
Citaat
Probeer wel al jouw apparaten een vast IP te geven, dit bevordert de stabiliteit van je netwerk.
Dan heeft DHCP geen enkel nut terwijl het overal als "de oplossing" wordt bewierookt...
Citaat
Ik begrijp niet dat de overbodige nullen genegeerd worden; immers, het IP-adres is ook zo opgebouwd (192.168.000.001). Als dit op dezelfde manier geïnterpreteerd wordt zou het IP-adres eigenlijk 192.168.0.1 zijn
Als je een ping of een IPconfig uitvoert, dan geeft het programma toch ook afgekorte versies van de IP-adressen weer...?

Toch heel erg bedankt voor de hulp, wordt vervolgd...  :)

:) SoftAid :)             
Wegens veelvuldig melden van dubbelposten, het posten op verschillende help-fora van dezelfde vraag, zijn de gedragsregels op dit forum aangepast. Dubbelposten dient in de toekomst op voorhand gemeld te worden, met een melding en een link naar het topic op de andere site. De helpers wensen een weinig respect voor de inspanningen die ze doen om mensen te helpen. Je doet jezelf ook een plezier. Door je dubbelposten te melden wordt je vraag mogelijk op meerdere fora beantwoord.

Offline vdhee

  • Lid
  • *
  • Berichten: 22
Re: Thuisnetwerk maken
« Reactie #51 Gepost op: 10 oktober 2019, 17:00:25 »
- Quote : "De enige verbinding die nu nog werkt is de verbinding van de TV met mijn Win 7 en internet in het algemeen. Tussen de PC's lukt het niet (meer)."
Dit kan, naar mijn bescheiden mening, wel degelijk wijzen op een netwerk probleem, bv. een gateway of een subnet dat niet juist staat.

- DHCP versus een vast IP adres : DHCP is uiteraard de gemakkelijkste oplossing, en vandaar soms voorgesteld als dé oplossing..... Maar :

Here are some example situations for when you might need a static IP address:
Setting up a home file server
Adding a second router to a network
Enabling access to a computer when away from home/work
Forwarding ports to certain devices
Sharing a printer over a network



- Pingen of ipconfig geeft nooit het verkorte IP adres weer, maar altijd het volledige.
Ik werk nu toch al vele jaren in netwerken en heb dit zelf nog niet meegemaakt.

Bedankt ons op de hoogte te houden van het verdere verloop!

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 17.688
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Thuisnetwerk maken
« Reactie #52 Gepost op: 10 oktober 2019, 17:17:15 »
Hallo vdhee,

ik ga zo snel mogelijk die utp-kabels trekken, en dan opnieuw IPconfig uitvoeren en hier posten.
Wat betreft:
- Pingen of ipconfig geeft nooit het verkorte IP adres weer, maar altijd het volledige.
kan ik toch niet akkoord gaan, sorry. Zie bijlage..

:) SoftAid :)             
Wegens veelvuldig melden van dubbelposten, het posten op verschillende help-fora van dezelfde vraag, zijn de gedragsregels op dit forum aangepast. Dubbelposten dient in de toekomst op voorhand gemeld te worden, met een melding en een link naar het topic op de andere site. De helpers wensen een weinig respect voor de inspanningen die ze doen om mensen te helpen. Je doet jezelf ook een plezier. Door je dubbelposten te melden wordt je vraag mogelijk op meerdere fora beantwoord.

Offline vdhee

  • Lid
  • *
  • Berichten: 22
Re: Thuisnetwerk maken
« Reactie #53 Gepost op: 10 oktober 2019, 19:22:15 »
Wat je gepost hebt zijn allemaal correcte en niet-verkorte adressen?
Een IP adres kan nu eenmaal niet verkort worden gezien het uniek is.

Wedden voor nen bak Duvel? (grapje).

Offline pitufo

  • Excel-Expert
  • Oplosser
  • *****
  • Berichten: 965
  • Geslacht: Man
Re: Thuisnetwerk maken
« Reactie #54 Gepost op: 10 oktober 2019, 20:26:58 »
Eventjes naast de eigenlijke kwestie:
Misschien kan een klein proefje een eind maken aan jullie onenigheid ?
Ga bv. eens naar 192.168.1.1 (of iets in die trant, afhankelijk van je situatie) via de adresbalk van je browser, en doe vervolgens hetzelfde met bv. 192.168.01.001 of... of...
Ik weet alvast waar ik zal terecht komen... én voor wie de Duvel is !

Groeten,
pitufo
"De computer doet wel degelijk wat je hem vraagt,
 maar NIET wat je DENKT dat je hem vraagt"

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 17.688
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Thuisnetwerk maken
« Reactie #55 Gepost op: 10 oktober 2019, 20:44:30 »
Hallo pitufo,

elk een halve bak dan...  ;D ;D ;D

vdhee, als je een IP adres ingeeft in (zoals pitufo voorstelt) met voorloopnullen dan zal je browser deze voorloopnullen zelf verwijderen. Geef dus eens 192.168.001.011 in en druk op Enter. Je browser maakt er onmiddellijk 192.168.1.11 van.

Altijd geweten dat voorloopnullen mogen weggelaten worden  0:-)

Wat niets wegneemt van je hulp bij deze, en ik ben heel dankbaar voor je hulp  :) :)

:) SoftAid :)             
« Laatst bewerkt op: 10 oktober 2019, 20:51:49 door SoftAid »
Wegens veelvuldig melden van dubbelposten, het posten op verschillende help-fora van dezelfde vraag, zijn de gedragsregels op dit forum aangepast. Dubbelposten dient in de toekomst op voorhand gemeld te worden, met een melding en een link naar het topic op de andere site. De helpers wensen een weinig respect voor de inspanningen die ze doen om mensen te helpen. Je doet jezelf ook een plezier. Door je dubbelposten te melden wordt je vraag mogelijk op meerdere fora beantwoord.

Offline Stegisoft

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 2.133
  • Geslacht: Man
Re: Thuisnetwerk maken
« Reactie #56 Gepost op: 11 oktober 2019, 00:14:48 »
Dag SoftAid,

Ik heb nog niet alles gelezen.
Maar je praat over Windows XP
Standaard ondersteund XP, 7 geen IPv6 wat Windows 10 wel automatisch doet.
Ofwel IPv6 uitzetten wat ik niet aanraad ofwel XP opwaarderen zoals vermeld op deze pagina

Welk DNS jullie gebruiken maak niks uit want hier is sprake van netwerk binnen uw netwerk.
9.9.9.9 of snelle 1.1.1.1 is ook goed maar standaard is gewoon 192.168.0.1 bij Telenet

Groetjes

Stegisoft
Windows 10 64 bits
Intel Core i7 5820K @ 3.30GHz
16,0GB Dual-Kanaal Onbekend @ 1197MHz
EVGA INTERNATIONAL CO.LTD 131-HE-E095
NVIDIA GeForce GTX 960
238GB NVMe Samsung SSD 950 (M2 SSD)
Samsung SSD 850 PRO 512GB - Samsung SSD 850 EVO 500GB
ASUS BC-12D2HT (Blu-ray - DVD-RW)
ASUS Essence STX II Audio Device
Waterkoeling Corsair Hydro Series H100i V2

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 17.688
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Thuisnetwerk maken
« Reactie #57 Gepost op: 13 oktober 2019, 15:34:34 »
Hallo allemaal,

Gisteren de UTP kabels geplaatst en getest, alles is verbonden met de Telenet-router, ook de printer (alle PC's hebben bi-directioneel contact met de printer).

De XP-pc heb ik op IPv6 gezet volgens de richtlijnen van ghacks.net in de post van Stegisoft.
Maar ik betwijfel of dat nodig was, gezien alle adressen door DHCP worden toegewezen.
In IPconfig zie ik geen expliciete verwijzing naar IPv6, behalve dan de IPv6-adressen zelf: (IPconfig Desktop-oldie.jpg)
Ik vind wel een verwijzing in de eigenschappen van de verbinding zelf : (IPv6_oldie.jpg)
De snelheden gemeten voor de XP zijn niet denderend, maar het is dan ook een oude Pentium 4 PC: (Speedtest Desktop-oldie.jpg)

Win 7 desktop-theo. Alles stond goed, en staat nog steeds goed. (IPconfig Desktop-theo.jpg)
Snelheid van de Win 7 (i7): (Speedtest Desktop-theo.jpg)  :thumbsup:

Win 10 laptop-theo (i5) IPconfig met LAN:(IPconfig Laptop-theo LAN.jpg)
Win 10 laptop-theo (i5) IPconfig met WiFi : (IPconfig Laptop-theo WiFi.jpg)
De snelheden bij bekabelde laptop:(IPconfig Laptop-theo LAN.jpg)   :thumbsup:
En een veel lagere waarde bij WiFi: (Speedtest Laptop-theo WiFi.jpg)  :default_thumpdown:
Ondanks dat de afstand tussen laptop en router maar 4 meter is, en zonder obstakels er tussen (geen muur, geen deur, toestellen kunnen elkaar "zien" toch een halvering van de waarde  :'(.

Het zonnetje roept, dus voor vanmiddag ga ik geen testen meer doen wat betreft intern delen van mappen en bestanden.
Ik zou zelfs niet weten waar aan te beginnen  :-[

Ik hoop een goede handleiding te hebben gegeven, als er iemand een scenario heeft om alle PC's in een eigen netwerkje werkend te krijgen zou ik heel dankbaar zijn  _/-\o_.

Groeten,

:) SoftAid :)             
 
Wegens veelvuldig melden van dubbelposten, het posten op verschillende help-fora van dezelfde vraag, zijn de gedragsregels op dit forum aangepast. Dubbelposten dient in de toekomst op voorhand gemeld te worden, met een melding en een link naar het topic op de andere site. De helpers wensen een weinig respect voor de inspanningen die ze doen om mensen te helpen. Je doet jezelf ook een plezier. Door je dubbelposten te melden wordt je vraag mogelijk op meerdere fora beantwoord.

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 17.688
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: Thuisnetwerk maken
« Reactie #58 Gepost op: 21 oktober 2019, 16:01:38 »
Hallo specialisten netwerken  ;D

ik gooi dit topic toch nog even omhoog, in de hoop dat iemand mij kan helpen met een thuis-netwerkje op te zetten.

Zo niet, dan ga ik mij een "lei en een griffel" kopen, maar de meeste van jullie zullen niet weten waar ik over spreek.

Tot snel.

:) SoftAid :)             
Wegens veelvuldig melden van dubbelposten, het posten op verschillende help-fora van dezelfde vraag, zijn de gedragsregels op dit forum aangepast. Dubbelposten dient in de toekomst op voorhand gemeld te worden, met een melding en een link naar het topic op de andere site. De helpers wensen een weinig respect voor de inspanningen die ze doen om mensen te helpen. Je doet jezelf ook een plezier. Door je dubbelposten te melden wordt je vraag mogelijk op meerdere fora beantwoord.

Offline Montagnard

  • Ervaren lid
  • ***
  • Berichten: 296
  • Geslacht: Man
  • To Windows or not to Windows , that's the question
Re: Thuisnetwerk maken
« Reactie #59 Gepost op: 21 oktober 2019, 16:07:12 »
@SoftAid , is maar een tip maar waarom niet eens een oproep doen op b.v. Facebook ?
ik heb dit ook gedaan voor een specifiek probleem ( NIET computer gebonden) en er is iemand bij mij thuis gekomen om mijn "probleem" op te lossen , dit tegen een kleine vergoeding...
Succes !
mvg,
Arnold.

 


www.combell.com