Oplossing.be Nieuwsbrief 39ste editie 
tweede kwartaal 2007
In dit nummer:

In theorie zullen de programma's die in de artikels van deze nieuwsbrief besproken worden ook werken op het nieuwe besturingssysteem Windows Vista. In de praktijk kan het echter zijn dat niet elk programma volledig functioneel is in dit besturingssysteem. Het is voor de redactie echter onmogelijk om alle functies van elk programma vooraf te testen, raadpleeg indien nodig de website van de fabrikant van de software.


NetSetMan, beheerder voor je netwerkinstellingen



Tegenwoordig zijn we alsmaar mobieler wat ondermeer ook inhoudt dat we onze laptop al eens meenemen op verplaatsing, waarvoor zou dat ding anders dienen?
Op een andere plaats verbinden met het plaatselijke netwerk heeft meestal heel wat voeten in de aarde. De juiste instellingen iedere keer terug plaatsen en dan telkens moeten denken waar dit diende te gebeuren.

Met het gratis tooltje NetSetMan kan deze vervelende en tijdrovende klus een heel stuk vereenvoudigd worden. Eenmaal je de verschillende profielen allemaal hebt ingegeven kun je deze via het programma heel eenvoudig selecteren. Je hoeft dus niet iedere keer opnieuw alle instellingen te doorlopen.



Bovenstaande afbeelding is het beginscherm dat je te zien krijgt na het doorlopen van de installatieprocedure. Deze houdt overigens niet veel meer in dan een aantal keer op Next klikken.

Zoals je zelf kan vaststellen, kan je in de gratis versie maximaal een zestal 'rule sets' instellen: zes verschillende netwerken waarvan je de instellingen kan bewaren. Deze limiet zit niet in de te betalen Pro versie. Elk van deze zes tabbladen heeft overigens identiek dezelfde indeling.

Alle gebruikelijke instellingen die van belang zijn voor je netwerkverbinding kan je hier kwijt: naam van de PC; werkgroep, IP-adres, subnetmasker, standaard gateway en DNS-instellingen.
Dit zijn de instellingen die je (in Windows 9x, Me, 2000, XP en andere) onder normale omstandigheden via het Configuratiescherm > Netwerkverbindingen ingeeft bij de TCP/IP eigenschappen van je netwerkverbinding.
Het rechtergedeelte 'Aditional' is misschien nog het meest interessante gedeelte. Je kan per netwerk bijvoorbeeld een andere pc- en/of werkgroepnaam gebruiken, wat in sommige situaties wel handig kan zijn.

Verder is het mogelijk om per netwerk iedere keer een andere printer of WINS IP-adres op te geven. (Deze instellingen zijn voor de iets meer gevorderde gebruiker die zijn pc laat opnemen in een Windows domein)
Wanneer je naast de drie puntjes bij het item "Script" klikt kun je eventueel scriptjes opgeven die uitgevoerd moeten worden voor of na het activeren van de instellingen in het huidige tabblad van het programma.

Deze scripts kunnen bijvoorbeeld batchbestanden zijn waarin je de gekende DOS-acties kan uitvoeren, maar evenzeer scripts die uitgevoerd worden wanneer je bijvoorbeeld via een domein bent aangemeld.

Dit programma is uitermate geschikt voor zowel de iets minder gevorderde gebruiker als de 'netwerk-goeroe' die er niet van houdt om continue instellingen terug te moeten gaan plaatsen, afhankelijk van het netwerk waarmee hij/zij verbonden wil worden.

Meer info vind je op hun thuispagina:http://www.netsetman.com


Ingezonden door: StriKe
Telenet schaft gescheiden volumemeting af



Wie Telenet klant is zal een verandering aan zijn/haar Telemeter kunnen vaststellen wanneer die terug op nul komt te staan in de maand april.

Telenet plant namelijk vanaf de maand april een verandering in de manier waarop verbruikt volume wordt gemeten. Deze regel gaat pas in op het moment dat jouw eigen Telemeter op nul komt te staan.

Wie een standaard abonnement heeft zal vanaf dan geen limiet meer hebben van 2 GB / maand aan uploadvolume. De 12 GB die is inbegrepen in een standaard ExpressNet abonnement zal dan geheel zelf ingedeeld kunnen worden. Dit maakt, dat je in theorie zowel 12 GB zou kunnen downloaden OF uploaden.

Ook de andere Telenet abonnementen zullen deze gescheiden volumemeting vaarwel zeggen in de maand april, al liggen daar de limieten uiteraard anders dan bij het ExpressNet abonnement.


Ingezonden door:StriKe
Directory Opus, niet zomaar een bestandsmanager.





Windows Explorer zoals we die nu kennen stamt nog uit de tijd dat de dieren konden spreken, en een harde schijf van 1 gigabyte gigantisch groot was. M.a.w. deze software is compleet verouderd voor personen die zeer veel bestanden zoals foto's, muziek, documenten en mappen kopiëren, verwijderen, verplaatsen, hernoemen, en zoveel meer. Zij zijn genoodzaakt om in dergelijke gevallen hun toevlucht tot bestandsmanagers zoals bvb Powerdesk, Total Commander of Xplorer2 te nemen.

Het allerbeste programma (mijn favoriet) voor de wat meer ervaren computergebruiker blijft het wat onbekende, maar daarom zeker niet onbeminde Directory Opus, of kortweg DOpus.
De ouderen onder ons die nog op de Amiga gewerkt hebben kunnen beamen dat dit een "must have" was.

DOpus heeft sindsdien ook een lange weg afgelegd. Het is niet zomaar een bestandsmanager, nee, deze gaat nog verder. DOpus wordt feilloos in je Windows versie geïntegreerd en vervangt je Windows Explorer volledig. Het is de ultieme bestandsbeheerder. DOpus vergelijken met andere bestandsmanagers is zoals een 2 PeeKaatje vergelijken met een Ferrari (zonder afbreuk te doen aan deze produkten).

In het begin haalde ik aan dat dit een programma is voor de geavanceerde gebruiker, maar dit klopt niet helemaal. Een doorsnee gebruiker kan hier ook zeker zijn plezier uithalen. Maar DOpus is zo flexibel in het configureren en bied je 1001 mogelijkheden om je werkomgeving op te bouwen, op een manier die voor jou persoonlijk het gemakkelijkst aanvoelt. Wil je er echt alles uithalen, kost het je toch wel enkele uren tot zelfs dagen. Maar het resultaat is dan ook recht evenredig.

Waar dankt DOpus deze lofrede aan? Je merkt 'm niet direct op, maar hij is wel degelijk aanwezig. Dit merk je pas als je er ook effectief mee aan het werk gaat. Werkbalken, knoppen, tabs, je kan het zo gek niet bedenken, of het is volledig naar je hand te zetten. Jouw werkomgeving kan er helemaal anders uitzien dan de mijne, volledig afhankelijk van jouw bezigheid.



Een puntje waar vroeger een probleem over gemaakt werd, was de interface. Die was toendertijd helemaal in het Engels. Sinds kort is hier verandering in gekomen, en is een Nederlands taalpakket beschikbaar.

Buiten de gewone taken die een bestandsmanager allemaal moet kunnen zoals kopiëren, verplaatsen, hernoemen, verwijderen, zoeken, mappen aanmaken, en dergelijke, bied DOpus nog verschillende extra mogelijkheden. Ze allemaal uit de doeken doen, is onbegonnen werk, maar enkele belangrijke zaken wil ik jullie toch niet onthouden.
  • De vensters zijn volledig configureerbaar: Je wil voor de bron of het doel een boomstructuur? Zonder boomstructuur? 1 Map per "Lister"? 2 Vensters in één "Lister"? De "Explorer" look? Met een voorbeeldvenster? Dit is allemaal geen probleem.
  • Terwijl je vroeger in Explorer via "Deze Computer" moest gaan om mappen te openen, kan je nu ongelimiteerd dubbelklikken op je Bureaublad om vensters te openen.
  • Werkbalken zijn uit te breiden met eigen programma's (snelkoppelingen naar je veelgebruikte programma's om deze snel te starten). Er is zelfs een mogelijkheid om deze "zwevend" te maken. M.a.w. je zet 'm op het bureaublad zodat al je favoriete programma's constant bereikbaar zijn. Je Start menu wordt bijna overbodig.
  • Ook je FTP programma kan je dumpen. DOpus heeft een ingebouwde FTP cliënt die de inhoud van je webruimte laat zien in een Dual Lister(dubbel venster), waardoor je van Bron (je PC) naar Doel (je website) kan kopiëren en vice versa.
  • Je kan "Collecties" (virtuele mappen) aanmaken met bestanden die zich fysiek niet in dezelfde map bevinden. Het ideale hulpmiddel om veel gebruikte bestanden die zich op verschillende lokaties op je schijf bevinden, met 1 klik tot je beschikking te hebben.
  • Tonen en converteren van afbeeldingen is standaard ingebouwd, net zoals het afspelen van je MP3's.
  • Een optie die ik zelf nogal eens gebruik als ik iets zoek is de "FlatView" modus. Deze toont je de inhoud van een bepaalde map en submappen in 1 Lister. Alle bestanden die in de submappen staan worden getoond , net alsof al deze bestanden in één map zouden staan. Iets wat het zoeken vergemakkelijkt als je bestanden in verschillende submappen hebt zitten.
  • De ingebouwde zoekfunctie is ook niet te versmaden. Zoeken naar bvb Word documenten die tussen 200 en 300 KB groot zijn is een makkie.
  • Knoppen en/of functies die niet bestaan, zou je met de ingebouwde krachtige scripteditor zelf kunnen schrijven als je hier een beetje in thuis bent.
  • Synchroniseren van verschillende mappen en het opsporen van dubbele bestanden.
  • Teveel om alles op te noemen. Zelfs doorwinterde gebruikers ontdekken nog nieuwe mogelijkheden.




DOpus is zeer flexibel, volledig configureerbaar en zeer krachtig. Een echte aanrader voor de Power User. En met wat tijd krijg je een echte "time-saver" in handen. De personen die ik heb kunnen overhalen om deze eens te testen, willen niet meer terug naar Powerdesk of Total Commander.

Heb je zin om hier wat meer over te weten te komen? Op deze pagina vind je een uitgebreide Engelstalige inleiding rond Directory Opus om er mee vertrouwd te raken.
Hier word de basis haarfijn uit de doeken gedaan om je start te vergemakkelijken.
Een aanrader om je over de streep te trekken.

Een 60 dagen probeerversie vind je op de homepagina:http://www.gpsoft.com.au/


Ingezonden door: spyder


Verschillende resoluties per gebruiker: MultiRes




Met het toenemende fenomeen van verschillende gebruikers per PC kom je ook vaker problemen tegen die specifiek zijn voor deze nieuwe trend. De kinderen willen spellen spelen in een hoge resolutie, maar de ogen van de ouders zijn niet meer zo best, en voor hen is een lagere resolutie te verkiezen.

Windows XP en al de op NT gebaseerde Windows versies bieden hier geen oplossing.
Als één gebruiker de instellingen veranderd, veranderen ze voor alle gebruikers.

Het gaat hier ook niet enkel om de resolutie, (alhoewel toch de belangrijkste factor), ook de kleurdiepte en de beeldverversing (refresh rate) zijn enkel algemeen in te stellen.

Daarom zijn een aantal tools bedacht om gebruikers toe te laten een eigen scherm-resolutie te kiezen, waarbij deze automatisch wordt aangepast aan de gebruiker die inlogt op de computer.
We vonden snel enkele tools die de job voor ons aankunnen, als beste kwam de free-tool MultiRes uit de bus.

Hoe configureer en gebruik je MultiRes op een WinXP Home SP2 met 3 gebruikers die aanloggen via hun eigen account in het welkomscherm.

MultiRes configureren en gebruiken:
  • Download MultiRes van de website.
  • Dubbelklik op het bestand en volg het installatiemenu.
  • Installeer MultiRes in de standaard map: C:\Program Files\MultiRes
  • Op het einde van de installatie vink je de 4 vakjes aan in het volgende dialoogvenster en klik op OK.


  • Ga naar je Bureaublad en start MultiRes.exe door op de nieuwe snelkoppeling te klikken. Klik vervolgens op het icoontje in de systeembalk (waar je klokje staat).
  • Wijzig de schermresolutie maar druk daarna op Cancel. Door deze actie wordt het bestand MultiRes.ini aangemaakt in de map C:\Program Files\MultiRes.
  • Pas het MultiRes.ini bestand aan:
    - open MultiRes.ini met kladblok
    - verwijder alles wat in de rubriek [refresh1] staat.
    - schrijf onder [refresh1] de gewenste settings voor alle gebruikers in de volgende vorm: gebruiker=X,Y,K (R)

    Hierbij zijn:
    • [refresh1] staat voor beeldscherm 1
    • gebruiker: de naam van het gebruikersaccount in WinXP.
    • X en Y de gewenste schermresolutie
    • K de kleurdiepte (32= 32 bit, 16= 16 bit)
    • R refreshrate (60=60Hz, 85=85 Hz,...)(Optioneel!)


    Als voorbeeld hieronder het MultiRes.ini bestand waarin onze 3 gebruikers als volgt zijn gedefinieerd:

    [Refresh1]
    Niko=1024,768,32
    Martine=800,600,32
    Frederick=1024,768,32

    (In een multi-monitor configuratie doe je hetzelfde voor de andere monitors in een bijkomende rubriek [refresh2],[refresh3] enz...) (klikken op icoontje 2, 3)
  • Sla het aangepaste MultiRes.ini bestand op!.
Vanaf nu zal elke gebruiker zijn eigen scherminstellingen krijgen bij het inloggen, zoals die gedefiniëerd zijn in de MultiRes.ini. Elke gebruiker dient wel een snelkoppeling van MultiRes.exe op zijn bureelblad te plaatsen.
Bij aanloggen krijgt de nieuwe gebruiker zijn ingestelde resolutie, kleurdiepte en eventueel ingestelde refresh-rate. Indien nodig kan eventueel ook een andere refresh rate of resolutie gekozen worden via het MultiRes-icoon in de taakbalk!

Andere gelijkaardige tools:
xp_userdisplay
XPKeepPerUserDisplaySettings
Display Resolution Manager


Ingezonden door: SoftAid
Veilige Modus



Als je problemen hebt met je computer is het soms nodig deze in Veilige Modus op te starten. In deze modus worden alleen de hoogstnoodzakelijke stuurprogramma's (drivers) geïnstalleerd, en worden ook programma's die normaal onder normale omstandigheden opstarten, niet geactiveerd. Hierdoor is de kans groot dat je aangesloten hardware zoals bvb een printer of netwerkkaart niet gedetecteerd wordt, en je monitor in een zeer lage resolutie met zeer weinig kleuren wordt opgestart. De reden hiervoor? Er kunnen conflicten ontstaan zijn door het installeren van nieuwe stuurprogramma's. Deze kan je dan oplossen doordat deze stuurprogramma's in Veilige Modus niet geladen worden. Een besmette PC is een tweede reden. Virussen en andere malware die in de Normale Modus mee opgestart worden kunnen niet verwijderd worden, of omzeilen je beveiligings-software zoals je virus- en spywarescanners . In Veilige Modus zijn een groot gedeelte van deze hardnekkige virussen perfect te verwijderen.

Er zijn 3 mogelijkheden om je PC in Veilige Modus op te starten.

De gemakkelijkste manier is op de F8 toets "tokkelen" bij het opstarten van je PC. De timing is hier van belang. Druk je te vroeg bestaat de kans dat je PC niet direct doorstart en je opzadelt met een "keyboard error". Druk je te laat, wordt Windows in de Normale Modus opgestart.
Zodra je PC opgestart is wacht je tot het scherm van je BIOS net verdwenen is, vooraleer je op F8 begint te tokkelen. Windows ME gebruikers houden hun Shift toets ingedrukt.

Je krijgt dan volgend menu aangeboden alwaar je kiest voor Veilige Modus.



In de Windows omgeving aangeven dat je in Veilige Modus wil opstarten, is een tweede mogelijkheid.

XP gebruikers.

Ga achtereenvolgens naar Start, Uitvoeren , type hier msconfig en druk op Enter. Kies in het volgende venster voor het tabblad boot.ini, zet een vinkje voor "safe boot" en druk op OK. Hierna zal gevraagd worden om je PC te herstarten, waarna de PC in veilige modus opstart. Wil je de volgende opstart in "Normale modus" uitvoeren, dan moet je wel even het vinkje in Systeemconfiguratie, tabblad boot.ini weghalen.



Windows 98 en ME gebruikers.

Navigeer achtereenvolgens naar Start, Uitvoeren en type hier opnieuw msconfig en druk op Enter. Selecteer het tabblad Algemeen en klik op de knop "Geavanceerd". Hier zet je een vinkje bij "Opstartmenu inschakelen". Klik vervolgens tweemaal op OK en start je PC opnieuw op als je hier om gevraagd wordt. U krijgt een menu te zien alwaar u kiest voor "Veilige Modus".

Deze methode heeft 1 nadeeltje. Je PC zal iedere keer opnieuw in Veilige Modus opgestart worden, zolang je deze dingen aangevinkt laat. Om Veilige Modus af te sluiten, ga je op dezelfde wijze te werk, maar je verwijderd het eerder aangevinkte item.

De derde mogelijkheid is iets lastiger (nou ja, lastiger..), maar bied personen die geregeld in Veilige Modus werken, een keuzemenuutje aan bij het opstarten van je PC.
Zoek om te beginnen op je C schijf naar boot.ini. De kans is reëel dat deze verborgen staat.
Navigeer in dat geval achtereenvolgens naar Start, Configuratiescherm, Mapopties en selecteer tabblad Weergave.
Verwijder het vinkje bij "Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen" en "Extensies voor bekende bestandstypen verbergen". Zet een vinkje bij "de inhoud van systeemmappen weergeven" en selecteer helemaal onderaan "Verborgen bestanden en mappen weergeven". Klik vervolgens op OK. Ga nu opnieuw op zoek naar het bestandje boot.ini (maak hier eerst een kopie van) en dubbelklik hierop. Het zal geopend worden in een kladblok venster, en toont je iets gelijkaardigs als onderstaande:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect


Kopieer de onderste lijn (niet overtypen om tikfouten te voorkomen) en plak deze onderaan bij in het venster. Bewerk deze tekst zodat er het volgende komt te staan

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Veilige Modus" /safeboot:minimal


Als we dit nu zouden bewaren, en we herstarten onze PC, zou dit ons een opstartmenu opleveren dat 30 seconden op het scherm blijft staan vooraleer de PC verder gaat met opstarten.
Verander daarom de lijn timeout=30 in timeout=03 . Dit geeft je net voldoende tijd om de lijn "Veilige modus" te selecteren, en zadelt je niet op met extra lange wachttijden tijdens het normaal opstarten van de PC. Moest blijken dat 3 seconden voor jou net iets te weinig is, kan je dit natuurlijk naar goeddunken aanpassen.

Het eindresultaat zou er ongeveer zo uit moeten zien.

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Veilige Modus" /safeboot:minimal


Wat je bij het opstarten het volgende scherm zou moeten opleveren.




Ingezonden door:spyder
Britse tiener wijst grote geld af



Wie zegt dat je met een website geen geld kan verdienen? Nick Coates, een Britse tiener van 17, bewijst het tegendeel. Nick is op zijn twaalfde begonnen met een nieuwssite speciaal voor jongeren. Dat dit direct een groot succes was, zal niemand tegenspreken. Hij heeft de laatste 18 maanden ongeveer 90 miljoen bezoekers naar zijn website "http://www.sharpenews.co.uk/" kunnen lokken. Ondertussen werken er al wereldwijd 70 medewerkers aan zijn website mee. Advertenties brengen maandelijks 3600 Euro op. Toch referenties waar menig ondernemer jaloers op zal zijn, denk ik.



Niet te verwonderen dat de grote bedrijven in de rij staan om dit "gegeerd wild" in te palmen. Maar Nick is iemand met karakter. Hij heeft reeds verschillende aanbiedingen geweigerd. Het "voorlopig" hoogste bod staat op 12 miljoen Euro, een bod van de BBC die hierin een gemakkelijke manier zag om jongeren tussen de 11 en 25 jaar aan te spreken. De meeste jonge gasten zouden op een dergelijk bod al lang toegehapt hebben, maar niet Nick Coates.
Hij kon zelf zo'n 6 miljoen euro op zak steken, maar het grote geld interesseerde hem niet. De schrik om zijn geesteskind te zien verknoeien, was groter dan zijn winstbejag. Iets wat hem siert.


Ingezonden door: spyder
VirtualPC, Een PC in een PC



De meesten onder ons hebben wellicht maar één besturingssysteem op hun computer geïnstalleerd staan. Een kleine minderheid maakt misschien gebruik van een "Multi-boot installatie" waarbij meerdere besturingssystemen naast elkaar geïnstalleerd staan. Maar dergelijke "Multi-boot" installatie vraagt enig sleutelwerk in verband met partities en bootmanagers, en is daarom geen eenvoudige klus voor de doorsnee computergebruiker.

Deze laatste kan echter in sommige gevallen ook wel eens behoefte hebben aan een tweede besturingssysteem, bijvoorbeeld om een aantal zaken te testen die je niet in je 'werk-besturingssysteem' wil gaan uitvoeren. Er zijn verschillende goede redenen te bedenken waarom een computergebruiker eens graag gebruik zou maken van een tweede besturingssysteem.

Virtualisatie is een techniek die we in dit artikel zullen bespreken. Virtualisatie is een techniek waarbij je virtueel een tweede besturingssysteem installeert. Je kan net zo goed een tweede (en een derde als je hardware het toelaat) versie van Windows XP installeren, net als Windows 98 of de nieuwe Vista. Virtueel wil in dit geval zeggen dat je niet moet gaan partitioneren en ook geen bootmanager aanpassen. Je installeert als het ware een "PC in je PC" .

We maken voor dit artikel gebruik van het sinds kort gratis ter beschikking gestelde programma van Microsoft: Virtual PC 2007. Je kan dit gratis programma op deze pagina vinden. De software is niet beschikbaar in het Nederlands, wij maken dan ook noodgedwongen gebruik van de Engelstalige versie.

Wanneer je deze wizard mee wil volgen dien je rekening te houden met volgende zaken:
  • Je computer moet over voldoende fysiek geheugen (RAM geheugen) beschikken, naargelang het virtueel besturingssysteem dat je wilt installeren. Dit kan oplopen tot verschillende GigaBytes aan RAM.
  • Van het virtuele besturingssysteem dat je wil installeren dien je de licentie en bijhorende cd-rom te bezitten. Je zal deze nodig hebben tijdens de installatie van je virtuele besturingssysteem.


De installatie van het programma houdt niets meer in dan een aantal keer op Next klikken. Hierna vind je het programma terug in je Start menu. Bij het starten van het programma start meteen een wizard op die je de mogelijkheid geeft om zo'n virtueel besturingssysteem te installeren.

Virtueel besturingssysteem installeren

De eerste stap is heel eenvoudig: klik op Next. Pas in het scherm dat volgt (zie afbeelding) dien je een eerste keuze te maken:



We willen een nieuwe virtuele machine (= besturingssysteem) aanmaken en klikken dus gewoon op Next.
Nadien kan je een naam geven aan je virtuele besturingssysteem, zodat dit later gemakkelijk herkenbaar is binnen Virtual PC 2007.



Daarna krijgen we dit scherm voorgeschoteld:



Hier dien je te bepalen welk besturingssysteem je precies wil gaan installeren in zijn virtuele vorm. We zien hierboven een lijstje met de mogelijkheden en zien dat hier ondermeer ook Windows Vista reeds van de partij is. Andere veel gebruikte besturingssystemen zijn wellicht Windows 2000 en XP. Ook Windows 98 kan soms handig zijn voor het draaien van oudere toepassingen en spelletjes.
Wanneer uw besturingssysteem niet voorkomt kan je eventueel Other selecteren. Geavanceerde gebruikers kunnen experimenteren met deze functie, die bijvoorbeeld ook dient om virtuele Linux distro's te gaan installeren. Wij gaan hier in dit artikel niet dieper op in.

We selecteren op deze pagina Windows XP (We gaan een tweede Windows XP op onze machine installeren). Het volgende scherm geeft ons de keus om het door Virtual PC toegewezen virtueel geheugen te gebruiken, of zelf een waarde toe te kennen. Het toegewezen virtueel geheugen is afhankelijk van de Windows versie die je wil instaleren en is echt het minimum om hier een beetje op een deftige manier mee te werken



Houd er rekening mee dat het aantal MB RAMgeheugen dat je hier selecteert, afgetrokken zal worden van je origineel geïnstalleerde besturingssysteem, alsook je virtuele besturingssysteem actief is.

Wanneer je nu bijvoorbeeld 512 RAM in je pc hebt, en je draait een virtueel besturingssysteem van 128 MB Ram, dan zal je eerste besturingssysteem nog slechts 512 - 128 = 384 MB Ram ter beschikking hebben.
Hier moet je dus even voor jezelf uitmaken welke applicaties je in welk besturingssysteem wil draaien, en aan de hand daarvan de juiste hoeveelheid geheugen in te stellen. (Achteraf kunnen deze zaken wel nog aangepast worden mocht blijken dat de behoeften veranderen)
Wij kiezen hier voor de standaard voorgestelde waarde van 128 MB Ram en klikken op Next.



In de volgende stap dien je op te geven of je een nieuwe virtuele harde schijf wil aanmaken of een bestaande selecteren.
Aangezien het ons eerste virtuele besturingssysteem is dat we installeren, kiezen we hier voor de tweede optie: "A New Virtual Hard disk" en klikken op Next.



In het bovenstaande scherm navigeer je naar een locatie waar je deze "harde schijf" van ons virtuele besturingssysteem bewaard wil hebben. Een virtueel besturingssysteem is dus niets meer dan een aantal bestanden die op een echt geïnstalleerd besturingssysteem bewaard worden.
Nadat we hier op Next hebben geklikt vinden we de laatste pagina in de wizard. Klik daar nogmaals op Finish om de wizard te voltooien.

Console met virtueel besturingssysteem

We krijgen het "Virtual PC 2007 Main Window" in beeld met vermelding van ons zopas aangemaakt virtueel besturingssysteem.



Stop eerst de cd-rom van het besturingssysteem dat je in de wizard hebt geselecteerd in je cd-rom station. Selecteer in het bovenstaande scherm de Virtuele Machine en klik op Start. In een DOS-achtig scherm zul je nu de cd-rom zien opstarten. Eerst zal het besturingssysteem namelijk nog, net zoals u dat reeds gewoon bent, geïnstalleerd moeten worden.
Mocht u eventueel een image op schijf hebben staan van uw besturingssysteem, dan kunt u dit in het geopende scherm selecteren via het menu CD > Capture ISO Image.
De installatie van het besturingssysteem verloopt zoals u dat wellicht kent, maar dan 'binnen je originele Windows omgeving'. Er veranderd niks aan je originele installatie.

Na de installatie kunt u in uw virtuele Windows omgeving net hetzelfde doen, en werken net alsof je aan een kakelvers geïnstalleerde PC zit .
Wanneer je in zo'n virtuele console zit, zal je merken dat de muis in uw "host- besturingssysteem" niet meer werkt. Om terug over te kunnen schakelen volstaat het om de rechter ALT-toets op je toetsenbord in te drukken (Rechts ALT + Enter indien je reeds in full screen mode zit).
Er zijn ook nog een hele hoop andere toetsencombinaties, waarvoor ik naar het Helpbestand van Virtual PC 2007 verwijs.

Installatie Virtual Machine Additions

De 'Virtual Machine Additions' installeren kan gebeuren via het menu Action, die je terug vindt in een console venster waar een virtueel besturingssysteem draait.
Deze 'additions' installeren biedt tal van voordelen. Eén daarvan is bijvoorbeeld dat u bestanden van uw virtueel besturingsyssteem kunt kopiëren naar uw 'host besturingssysteem'. In de andere richting lukt uiteraard ook.

Kort overzicht verschillende opties

Je kan binnen zo'n virtuele omgeving dus gewoon werken. Op het einde van zo'n sessie kan je ervoor kiezen om via Action het systeem te pauzeren, te herstarten of af te sluiten.
Wanneer je kiest voor Close zal je gevraagd worden of je de huidige toestand wenst te bewaren. Wanneer je dit doet, kan je de gemaakte wijzigingen in uw virtuele systeem bewaren, en er de volgende keer op verder werken.

Om de zaken die je via de installatiewizard hebt ingesteld te wijzigen, ga je in een console naar Settings, deze bevind zich in het menu Edit.


Ingezonden door: StriKe


Ability, een alternatief voor Microsoft Office



Dat het kantoorpakket van Microsoft, Microsoft Office, een pak te duur is voor heel wat mensen heeft iedereen intussen wel begrepen, met uitzondering van Microsoft zelf dan waarschijnlijk?

De makers van OpenOffice hebben dit al een aantal jaar in de mot, maar sinds kort ook Ability. Deze softwareproducent brengt aan een heel schappelijke prijs (zo'n 50 euro voor de basisversie, 70 euro voor de professionele versie) een gelijkaardig pakket op de markt.

Het grote struikelblok waarom mensen op dit moment nog niet massaal gebruik maken van het gratis OpenOffice is wellicht omdat toch een aantal zaken fundamenteel verschillen. Zo kun je de pagina instellingen bijvoorbeeld in OpenOffice niet onder het menu Bestand vinden, wel onder het menu Opmaak.

Bij Ability heeft men niet getracht te zoeken naar een andere logica dan die van Microsoft, waar intussen toch al heel wat mensen mee zijn vertrouwd geraakt. De indeling van het programma lijkt als twee druppels water op zijn concurrent (want het zijn wel degelijk concurrenten). Het moet echter wel gezegd dat Ability nog heel wat functies ontbreekt; je mag en kan dus gerust spreken van een 'Light Office Suite'…

Niettegenstaande biedt het pakket toch de meeste functionaliteiten die een gewone gebruiker nodig heeft, én is het programma bovendien ook beschikbaar in het Nederlands.

Je hoeft, ondanks dat we de prijs al lieten vallen, niet meteen in je geldbeugel te tasten. Van het pakket (de Pro versie dan nog wel!) is een demo versie beschikbaar die je gedurende een tijd gratis, en met volledige functionaliteit, mag gebruiken.

Je kan het pakket downloaden (in totaal nog geen 60 megabyte groot) vanaf http://www.ability.nl/


Ingezonden door: StriKe
HijackThis verkocht aan Trend Micro





Een oplettende gebruiker van ons stappenplan, zal het wellicht al opgevallen zijn, dat HiJackThis aan een nieuwe versie toe is.
HijackThis aan u voorstellen zal niet echt nodig zijn (met zijn 10 miljoen downloads) , of je moest van Mars komen. Dit begrip in de antispywarewereld doorzoekt bepaalde locaties in het register, waar verdachte registersleutels en processen geactiveerd worden. Na afloop krijg je een logfile waaraan iemand met kennis van zaken kan zien wat er zou mis kunnen zijn met je PC.

Merijn Bellekom, de auteur van het alom geprezen anti-spywareprogramma HijackThis, heeft zijn programma met spijt in het hart aan Trend Micro verkocht. Door andere interesses en vooral gebrek aan tijd (hij was reeds meer dan een jaar bezig aan de volgende update) zag hij zich genoodzaakt deze stap te nemen. HijackThis is reeds het tweede programma dat Trend Micro van Merijn overgekocht heeft. CWShredder , gebruikt om de Cool Web Search malware te verwijderen, ging het programma reeds voor.

Trend Micro is een "naam" in de anti-spywarewereld. Zij bieden verschillende diensten aan zoals (online) antivirus-, antispyware en analysetools.
Door deze overname willen ze hun kennis over alle mogelijke infecties uitbreiden, zodat ze sneller kunnen inpikken op nieuwe bedreigingen.



De meest in het oogspringende uitbreiding is de knop "Analyze this". Hiermee stuur je deze logfile naar Trend Micro, die dit gebruikt als analyse materiaal (en om hun database uit te breiden).
HijackThis V2.00 beta blijft gratis te gebruiken, en kan je downloaden vanaf www.trendsecure.com


Ingezonden door: spyder
Maak je eigen instructiefilmpjes



Op Oplossing.be tracht iedereen (ook jullie, waarvoor bij deze nogmaals onze dank) elkaar te helpen aan de hand van geschreven tekst, soms met extra verduidelijking via schermafbeeldingen (screenshots).

Af en toe is het misschien ook handig om je uitleg samen te vatten in een kort instructiefilmpje. Zo'n filmpje toont dan exact wat de gebruiker moet doen om zijn probleem op te lossen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat al die filmpjes op het forum worden geplaatst (wegens te groot) maar je kan die bijvoorbeeld ook tijdelijk op je eigen webruimte of FTP server plaatsen.

En … Het hoeft niet alleen in de context van Oplossing.be te zijn. Dergelijke filmpjes kunnen ook gemakkelijk zijn om iets uit te leggen binnen je eigen kennissenkring. Heel wat toepassingen zijn hier bruikbaar voor.

Leuk aan dit artikeltje is wellicht dat je het ook snel, eenvoudig én zelfs helemaal gratis kan doen. Het programma dat we hier voor gebruiken heb je waarschijnlijk nog niet op je PC staan: Windows Media Encoder. Het programma is gratis vanaf de Microsoft website te downloaden.

De installatie houdt, net als vele programma's trouwens, niets meer in dan een aantal keer op Next te klikken. Momenteel is het programma alleen in het Engels en nog een aantal andere, niet Nederlandstalige, talen beschikbaar.

Na de installatie starten we het programma via Start > Alle Programma's > Windows Media > Windows Media Encoder.

Bij het starten van het programma krijg je een wizard te zien, die je straks heel eenvoudig doorheen het proces om een filmpje op te nemen zal leiden. Je zal merken dat er met deze software nog tal van andere mogelijkheden zijn; maar om deze hier volledig uit de doeken te doen, zou ons te ver afleiden.



Op het tabblad Wizards selecteer je Capture Screen en klik je op Ok.
In het volgende scherm kan je kiezen welke zone we precies in het filmpje willen meenemen. Zo kunnen we bijvoorbeeld uitsluitend ons browserscherm meenemen, maar ook het volledige scherm of een vooraf bepaalde zone.

Om het eenvoudig te houden kiezen we in dit artikel voor het volledige scherm en klikken op Volgende. (Je kan eventueel ook nog meegeven om het geluid dat tijdens het filmpje wordt afgespeeld ook mee op te nemen in de video)



Vervolgens wordt er in een volgend schermpje gevraagd om een locatie en bestandsnaam mee te geven waar ons instructiefilmpje geplaatst zal worden. Het programma kan alleen maar met het WMV formaat overweg. Dat is niet abnormaal daar het door Microsoft werd ontworpen. Deze kunnen perfect afgespeeld worden in bijvoorbeeld Windows Media Player.



In de volgende stap kan je de kwaliteit opgeven waarin het filmpje zal worden opgeslagen. Medium volstaat in principe en zal (zonder dat je ook het geluid mee opneemt) voor één minuut beeldmateriaal ongeveer 1 megabyte aan data opslaan.



Extra informatie zoals bvb de auteur en een korte omschrijving kan je kwijt in de volgende stap van de wizard.



Het laatste venster van de wizard laat je tot slot nog een overzicht zien van de gekozen instellingen. Moest er iets fout gegaan zijn in de eerdere stappen, kan je hier ook nog terug om verbeteringen aan te brengen. Hier kan je ook aangeven of je na het op Voltooien klikken, meteen wenst te starten met de opname.



Nadat we in dit scherm op Voltooien hebben geklikt krijgen we het hoofdscherm van het programma te zien:



Daarin hoeven we bovenaan alleen nog maar op Start Encoding te klikken om de opname te starten. Alles wat je vanaf dat moment op je scherm doet wordt mee opgenomen in het filmpje.

Om de opname te stoppen roep je het programma terug op, die zich in je startbalk heeft genesteld. Wanneer je dit doet wordt de opname automatisch gepauzeerd en kun je bovenaan het scherm op Stop drukken om de opname helemaal stop te zetten. Je krijgt dan dit scherm te zien:



Van hieruit kun je de gemaakte opname rechtstreeks afspelen, of een nieuwe sessie starten.


Een alternatief: Camtasia Studio

Een alternatief programma dat we hier niet hebben besproken is Camtasia Studio. Dit programma biedt iets meer mogelijkheden maar is niet geheel gratis. Je kunt wel een demo-versie downloaden waarmee je dertig dagen de tijd hebt om het programma te leren kennen.

Eén van de extra mogelijkheden van dit programma is dat je bijvoorbeeld meer dan alleen het WMV formaat hebt om je filmpjes in te bewaren.


Ingezonden door: StriKe
Dit verscheen in de vorige nieuwsbrieven:

Met dit lijstje willen we jullie op de hoogte houden van de artikels die in vroegere nieuwsbrieven zijn verschenen. Wij zullen hier telkens de laatste 3 nieuwsbrieven weergeven.
Op die manier heeft U een overzicht en een snelle toegang tot deze berichten. Besef wel dat, in de snelle wereld van de technologie, veel van deze berichten al kunnen achterhaald zijn.

Maart 2006

De duistere kamer van Windows: het register
Bedrog? Niet met mij!
Yapperen: telefoneren met de muis
Je eigen blog op het net dankzij Combell
Google Desktop Search: gevaarlijk voor bedrijven
Bestanden beveiligen en comprimeren met WinRar
UltraVNC
Een volledig gratis racegame

April 2006

Speel op veilig, schakel Active Scripting uit.
De "Ultra-Mobile PC": Samsung Q1
Laptops nog goedkoper?
Je eigen Wereldkrant op je PC
MORPG Games, de nieuwe generatie computerspellen.
Bestandsdeling in een lokaal netwerk
Twee Pc's aan één scherm
Groot, groter, grootst
Start eens wat sneller!
Legaal downloaden neemt alsmaar toe

editie1 2007

OpenOffice.org 2.1
Nabaztag - Het WiFi konijn
Runescape, één van de vele MMORPG games.
Jetstart 3.22 Freeware
De nieuwste bedreigingen in cyberland
Office vensters aanpassen
Windows Live Messenger strippen
Million Dollar Homepage
IZArc, een gratis archiveringsprogramma
Windows Vista - ook voor de gewone computeraar?


Voor reacties op deze rubriek kan U terecht op: De redactie
Statistieken voor het tweede kwartaal 2007
Totaal aantal leden 12128
Totaal aantal berichten 141.879
Totaal aantal onderwerpen 26.320
Aantal nieuwe leden in het 2ste kwartaal 2007 760

De redactie
Deze Oplossing.be nieuwsbrief staat onder redactie van: spyder
Verantwoordelijke voor de verzending: StriKe
Cartoons door: Tom Cartoon

De redactie is te bereiken op redactie@oplossing.be

Wil u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief, kan u steeds een e-mail sturen naar het bovenstaande adres.

Iedereen die zich registreert op Oplossing.be krijgt standaard de maandelijkse nieuwsbrief toegezonden. Wens je deze niet meer te ontvangen, kan je dit steeds aanpassen in je persoonlijk profiel op de website. Wens je later toch terug in te schri! jven, dan kan dit door opnieuw je profiel aan te passen.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem in de toekomst ook ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen.

Disclaimer

Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Oplossing.be (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuws! brief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.