Help!

PC-Problemen?
De vrijwilligers van Oplossing.be zoeken gratis met u mee!

Hulp bij posten

Recente topics

Auteur Topic: CMOS checksum is invalid  (gelezen 1687 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oldy

  • Ervaren lid
  • ***
  • Berichten: 288
CMOS checksum is invalid
« Gepost op: 27 oktober 2022, 14:32:36 »
Beste

Nadat ik mijn Pc op reglementaire manier afsluit zet ik altijd de stroom af.
Dus als ik wil computeren zet ik eerst de stroom op en dan start ik de pc met de aan/uit knop.
Dit doe ik al vele jaren zo. Ook met deze pc die ik nu 3 jaar heb.

Echter als ik nu de stroom opzet, dan durft de pc zonder dat ik de aan/uit knop gebruik opstarten.
Dan krijg ik de volgende foutmelding :
The CMOS checksum is invalid.
The CMOS will be reset to the default configuration, and the computer will restart.
Afterwards, please check the BIOS Setup options to see if they change.
CMOS Reset (502)", zie foto.
Het is dus niet altijd.

Op aanraden van de pc-winkel, heb ik volgende stappen ondernomen :
De datum en tijd lopen nog correct.
Het batterijtje heb ik verwijderd en na een minuutje terug geplaatst.
'k Heb ook een met nieuw batterijtje geprobeerd.
De bios gereset, datum en uur opnieuw ingevoerd.
Maar niets helpt tot nu.
Enig idee wat dit zou kunnen zijn en wat ik nog kan doen.

Alvast bedankt en groetjes Oldy
« Laatst bewerkt op: 27 oktober 2022, 14:50:21 door Oldy »
HP Pavillion Desktop 595 P0002NB
Intel(R) Core(TM) i7-9700F CPU @ 3.00GHz   3.00 GHz
SSD 512 GT1030
Ram 16Gb
Seagate 3,5 inch 1 Tb Sata 7200 rppm
2019
64-bits besturingssysteem, x64-processor
Windows 10 Home - Versie : 21H2

Offline Montagnard

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 1.723
  • Geslacht: Man
Re: CMOS checksum is invalid
« Reactie #1 Gepost op: 28 oktober 2022, 07:50:22 »
Beste,
Blijkbaar staat je Bios zo ingesteld dat de computer automatisch moet starten wanneer hij wordt aangesloten op de stroom , je kan dit aanpassen :

1. Power On your computer and press "DEL" or "F1" or "F2" or "F10" to enter BIOS (CMOS) setup utility.
(The way to enter into BIOS Settings depends on the computer manufacturer).

2. Inside BIOS menu, look under the following menus to find for a setting named “Restore on AC/Power Loss” or “AC Power Recovery” or "After Power Loss".

“Advanced” or “ACPI” or "Power Management Setup". *

* Note: The “Restore on AC/Power Loss” setting can be found under different places inside BIOS setup according to computer manufacturer.

3.  Set the “Restore on AC/Power Loss” setting to “Power On”. >>>>>>> dit zou je dan bij U moeten instellen naar "Power Off"

succes !
Mvg,

lukt het niet , lees dan hier eens : https://www.onlogic.com/company/io-hub/nl/back-in-business-automatisch-inschakelen-activeren/

« Laatst bewerkt op: 28 oktober 2022, 08:11:28 door Montagnard »

Offline Oldy

  • Ervaren lid
  • ***
  • Berichten: 288
Re: CMOS checksum is invalid
« Reactie #2 Gepost op: 28 oktober 2022, 11:34:29 »
Bedankt Montagnard   :thumbsup:



HP Pavillion Desktop 595 P0002NB
Intel(R) Core(TM) i7-9700F CPU @ 3.00GHz   3.00 GHz
SSD 512 GT1030
Ram 16Gb
Seagate 3,5 inch 1 Tb Sata 7200 rppm
2019
64-bits besturingssysteem, x64-processor
Windows 10 Home - Versie : 21H2

Offline Oldy

  • Ervaren lid
  • ***
  • Berichten: 288
Re: CMOS checksum is invalid
« Reactie #3 Gepost op: 15 november 2022, 18:06:45 »
Beste,

De foutmelding was toch nog niet verholpen.
De instellingen in Bios stonden goed.
Het was dus het batterijtje.

Ik heb toch nog een vraagje.
Ik sluit mijn computer altijd correct af, en dan ontkoppel ik hem van de stroom.
Nu vertelde ze in de pc-winkel dat je de stroom moet aan laten staan en enkel de pc correct moet afsluiten.
Wat is hier eigenlijk het beste ?
Alvast bedankt en groetjes
Oldy

HP Pavillion Desktop 595 P0002NB
Intel(R) Core(TM) i7-9700F CPU @ 3.00GHz   3.00 GHz
SSD 512 GT1030
Ram 16Gb
Seagate 3,5 inch 1 Tb Sata 7200 rppm
2019
64-bits besturingssysteem, x64-processor
Windows 10 Home - Versie : 21H2

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 19.483
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re: CMOS checksum is invalid
« Reactie #4 Gepost op: 16 november 2022, 10:55:59 »
Hallo Oldy,

als je enkel de PC afsluit, en de stekker in het stopcontact laat, dan zal de batterij die het geheugen van het BIOS bewaard niet aangesproken worden.
Haal je de stekker wel uit de muur, dan zal je batterij sneller leeg zijn, en moeten vervangen worden.

Beantwoord dit je vraag?

Groeten,

:) SoftAid :)             
Dubbelposten, het posten op verschillende forums van dezelfde vraag, dient op
voorhand gemeld te worden, met een link naar het topic op de andere site.
Overtreding van deze regel kan bestraft worden met verbanning !

Offline Oldy

  • Ervaren lid
  • ***
  • Berichten: 288
Re: CMOS checksum is invalid
« Reactie #5 Gepost op: 16 november 2022, 11:45:31 »
Hallo SoftAidDus als ik het goed begrijp kan het geen kwaad als ik de computer uit het stopcontact haal, enkel wat duurder wat aankoop batterijen betreft.
Bedankt en groetjes Oldy
HP Pavillion Desktop 595 P0002NB
Intel(R) Core(TM) i7-9700F CPU @ 3.00GHz   3.00 GHz
SSD 512 GT1030
Ram 16Gb
Seagate 3,5 inch 1 Tb Sata 7200 rppm
2019
64-bits besturingssysteem, x64-processor
Windows 10 Home - Versie : 21H2

Offline Montagnard

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 1.723
  • Geslacht: Man
Re: CMOS checksum is invalid
« Reactie #6 Gepost op: 16 november 2022, 11:50:29 »
Hallo SoftAidDus als ik het goed begrijp kan het geen kwaad als ik de computer uit het stopcontact haal, enkel wat duurder wat aankoop batterijen betreft.
Bedankt en groetjes Oldy
ik zie écht niet in waarom je de computer iedere keer van het stopkontakt zou halen ?

Offline Oldy

  • Ervaren lid
  • ***
  • Berichten: 288
Re: CMOS checksum is invalid
« Reactie #7 Gepost op: 16 november 2022, 12:48:57 »
Hallo Montagnard,
Dat is de macht der gewoonte, ik doe dit al vele jaren zo, en het is de eerste keer dat ik er problemen mee heb.
Daarom vroeg ik het me nog eens af of het echt kwaad kon.
Groetjes Oldy
HP Pavillion Desktop 595 P0002NB
Intel(R) Core(TM) i7-9700F CPU @ 3.00GHz   3.00 GHz
SSD 512 GT1030
Ram 16Gb
Seagate 3,5 inch 1 Tb Sata 7200 rppm
2019
64-bits besturingssysteem, x64-processor
Windows 10 Home - Versie : 21H2

 


www.combell.com