Hallo freddyboy,
met een schijf van 1000 GB zou ik je eerder aanraden
meer dan 3 partities aan te maken. Het voordeel van meerdere partities is oa dat als er iets mis gaat met 1 van de partities, dit meestal geen gevolg heeft voor de andere partities, en deze leesbaar blijven.
Elke partitie krijgt een FAT-tabel (File Alocation Table). Deze tabel is de inhoudsopgave van de ganse partitie. Hoe groter de partitie, hoe meer problemen het corrupt worden van de FAT-tabel veroorzaakt.
Je moet partities zien als hoofdmappen, met het voordeel dat ze een eigen inhoudsopgave hebben.
(ik heb 12 partities op mijn vaste 250GB schijf, en 2 externe schijven van 1TB: 1 voor regelmatige Images (KLIK), en een voor foto, film en muziek)Wil je ooit uitbreiden met bvb een tweede besturingssysteem, dan zal je bestaande, grote partities moeten verkleinen, om partities bij te maken.
Dit laatste is doenlijk, maar als je niet de juiste keuzes en volgorde gebruikt, dan kan een dergelijke herpartitionering je zuur opbreken. Stationsletters die veranderen, of stations die niet meer reageren...
Maak enkele kleinere partities van 50 GB aan voor je besturingssytemen (dus ook enkele reserve), een enkel voor je documenten, en een deel grotere (200-250 GB ) voor Foto's ,Film, muziek enzovoort...
Van de kleinere partities met besturingssytemen en je partities met eigen documenten kan je dan gemakkelijk Images nemen. Images nemen van grote partities met foto's of film of muziek is (bijna) niet nodig. Deze partities geraken zelden corrupt of besmet. Bovendien worden ze snel te groot om een
Images (KLIK) (backup) van te nemen.
FAT32 zou ik heel erg afraden. NTFS is de norm nu, en achterwaarts compatibel. Een besturingssyteem op een NTFS partitie kan FAT, FAT16 en FAT32 partities zien en lezen, een OS op een FAT32 kan geen NTFS lezen.
NTFS is ook veiliger.
Wat de snelheid van een gepartitioneerde schijf betreft:
Windows moet alles opzoeken in de FAT-tabel. Als deze heel groot is duurt het langer dan als deze klein is.
Het eerste deel van je HDD is sneller dan het laatste deel. Dus zet je dus bij voorkeur je besturings-systemen op de eerste partities.

SoftAid