Help!

PC-Problemen?
De vrijwilligers van Oplossing.be zoeken gratis met u mee!

Hulp bij posten

Recente topics

Auteur Topic: linux vs windows  (gelezen 14567 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Firebirdy

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 2.408
  • Geslacht: Man
Re:linux vs windows
« Reactie #30 Gepost op: 26 december 2006, 20:49:36 »
DSL gebruikt inderdaad een minder zware window manager, maar ook een ander packaging systeem enzovoort. Wat ik je uit ervaring kan aanraden is Xubuntu. Het is een officieel ondersteunde versie van Ubuntu met een lichte window manager, namelijk XFCE. Het draait vlotjes op mijn 2de pc, een P3 1Ghz 192 MB RAM. Oorspronkelijk zat er 64 MB RAM in en het draaide daarmee ook, maar niet echt comfortabel.

Het voordeel: je blijft bij Ubuntu dus heb je oa recente software, eenvoudige updates, het debian packaging systeem en natuurlijk toegang tot de verschillende pakketten in de repositories :).

Kijk voor meer informatie eens rond op de website: https://www.xubuntu.org/.

belgacom

  • Gast
Re:linux vs windows
« Reactie #31 Gepost op: 26 december 2006, 21:13:55 »
[quote...oude thinkpad staan. ... een programma, "access thinkpad"; ...live-cd gebruiken ...192 MB ram, intel celeron 500Mhz.
Citaat

De beste methode is 1st een GNU/Linux Live cd/dvd te draaien, dan kan je snel nagaan of je hardware is ondersteund.

Het programma dat je vermeld
Citaat
"access thinkpad"; Dat is een .exe
dient om ...
Citaat
This is the same software that shipped with the system and does not provide enhancements or updates to the existing software.
Downloadable tools are also available for enterprise customers so that they can customize Access IBM by adding content for their company's specific needs.

Met de computer (liefst merk, allicht IBM, voor een thinkpad, maar ook type/bouwjaar en andere info vermelden, aub) die je vermeld
Citaat
192 MB ram, intel celeron 500Mhz
kan je gerust volgende GNU/Linux distro`s als mogelijkheden in het achterhoofd houden:
Suse versie 9.1
Ubuntu versie 4.10 (Intel x86 Edition)
Fedora core 2
https://www.fedora-linux.nl/docs/fc2_installeren/index.php

verder zijn hard disk installed LIVE distro`s ook wel bruikbaar, niet allleen DamnSmallLinux, dat zou ik eerder voor nog heel wat oudere hardware gaan gebruiken), maar zeker Knoppix versie 3.3 tem 4.x zijn zeker bruikbaar, Slax is ook aardig:
https://www.slax.org/?lang=nl en er zijn er nog wel enkele...


Offline Firebirdy

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 2.408
  • Geslacht: Man
Re:linux vs windows
« Reactie #32 Gepost op: 27 december 2006, 15:29:51 »
Err, Ubuntu versie 4.10? ;) Er zijn geen updates meer voor... niet bepaald een up-to-date, veilige distro :). Ook is hardwareondersteuning wat laptops betreft erop vooruit gegaan in de laatste versies. Daarbij wordt nog altijd Gnome gebruikt, dat toch tamelijk wat resources vereist. Idem voor FC2 en Suse 9.1 (KDE).

belgacom

  • Gast
Re:linux vs windows
« Reactie #33 Gepost op: 27 december 2006, 21:44:00 »
[quote...up-to-date, veilige distro...hardwareondersteuning ... wat resources ...
Citaat

@Firebirdy:
Ik dacht niet dat het belangrijk was (in de vraagstellng) dat het een up-to-date systeem moest zijn. Wat de veiligheid betreft: voor een GNU/Linux distro is dit van veel minder belang dan bij andere systemen, ik heb oa. nog een GNU/Linux 9.1 bollen (KDE, maar niets houd je tegen om andere window managers te gebruiken, natuurlijk, ook onder Suse is het mogelijk om bijvoorbeeld FVWM, IceWM, MWM, TWM, WindowMaker, of andere te gebruiken) op een Pentium processor 166 Mhz met 128 Mb RAM, zonder noemenswaardige problemen, al moet ik toegeven dat het niet zo snel verloopt, mijn schoonvader heeft een Fedora core 2 (GNOME) bollen op een Celeron 400 Mhz met 128 Mb RAM, zonder noemenswaardige problemen. Dit zijn computers die bij opstart steeds via ethernet en LAN aan het internet hangen.

Wat in mijn lijstje misschien nog ontbreekt:

VectorLinux
https://www.vectorlinux.com/Docs/vl50/manuals/vl5_installation_guide_en.html#requirements

Blijft de optie om een "POOR MAN INSTALL" te doen met een LIVE distro in elk geval nog steeds zeer aantrekkelijk en de hardware herkenning bij deze systemen is meestal uitmuntend te noemen.

Offline Firebirdy

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 2.408
  • Geslacht: Man
Re:linux vs windows
« Reactie #34 Gepost op: 28 december 2006, 08:09:09 »
Sorry, qua veiligheid heb je een punt, als de pc enkel voor e-mail en surfen gebruikt wordt zal het niet veel verschil uitmaken :).

Ik wil fearbear gewoon het meest comfortabele systeem aanbieden, toch rekening houdend met z'n oude laptop. Dat betekent voor mij persoonlijk oa een lichte window manager, geen bugs die ruim een jaar geleden gefixed zijn, de laatste verbeteringen qua gebruiksgemak en recente software waar mogelijk. Ik vermoed ook dat hij een gemakkelijke installatie wil waarbij het meeste meteen werkt.

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 20.202
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re:linux vs windows
« Reactie #35 Gepost op: 07 februari 2007, 13:20:21 »
Hallo Belgacom, Sorry dat ik zo laat reageer, maar dit is toch nog steeds "On-topic"
Vraag: ...dat je moet défragmenteren alvorens je een partitie bewerkt. Waarom, en waar haal je die info?
Citaat
Een *nix file-systeem, zal je niet gauw moeten defragmenteren, omdat het besturings-systeem zelf zorg draagt voor het niet fragmenteren van files. Er zijn wel tooltjes voor, vooral voor EXT2, maar worden zelden of nooit gebruikt, tenzij bij een stroomuitval of indien een gebruiker de stekker heeft uitgetrokken, ofzoiets.
Je bent een *nix-fanaat, dat staat buiten twijfel ;D en fanatiekelingen zien alles door hun fanatieke bril.
Ik gun eenieder zijn voorkeur, maar ik maak geen reklame voor Windows, of ageer niet tegen Linux of andere vrije distro's  ;).
Citaat
Een MS dos of windows systeem is daar zeer slordig in en fragmenteert files veel. Dat wil zeggen dat het uiteindelijk kan, dat een stukje van een file achteraan op je partitie terechtkomt. Waardoor je deze partitie niet kleiner kan maken, dan daar waar het stukje info staat van die gefragmenteerde file.
Je bent misschien vertrouwd (getrouwd) met Linux, maar hier sla je de bal toch volledig mis. Al jaren vergroot en verklein ik partities, en nog nooit heeft er een gefragmenteerde partitie problemen kunnen opleveren. Elke Partitioning tool bekijkt (ook bij een fel gefragmenteerde partitie)AL de vrije ruimte, en bij verkleinen van de partitie gaat het dan ook enkel die vrije ruimte verwijderen uit die partitie, en de data laten staan. Dit laatste vraagt wat meer tijd dan als je de partitie eerst zou defragmenteren, maar is absoluut niet noodzakelijk. Voorbeeld: als er op een partitie van 100 MB, 50 MB data staat, verspreid over honderdduizenden
fragmenten, tot op het laatste stukje van die partitie, dan zal elk Partitioning tool die partitie kunnen verkleinen tot 50 MB zonder eerst te defragmenteren.
Citaat
Indien je defragmenteerd vooraleer je partities te gaan manipuleren, staat alles weer mooi gerangschikt, hoewel MS er soms toch niet in slaagt om stukjes van een gefragmenteerde file nog te verplaatsen. Daarom is het zelfs aan te raden om dezelfde partitie meerdere keren te defragmenteren.
MS XP houd er een inzicht op na om wel de bestanden te defragmenteren, maar niet alle bestanden volledig achter elkaar te zetten. Er wordt ruimte gelaten (als er genoeg plaats is op de schijf) om eventuele nieuwe bestanden, die in een bepaalde groep (map) horen, dicht bij elkaar te kunnen schrijven. Dit bevorderd de snelheid bij het openen van grote mappen. Je kan Defragmentatie van WindowsXP dwingen van nog wat verder te gaan in de defragmetatie, door het programma verschillende keren na elkaar uit te voeren.
Citaat
Waar haal ik die info? Ten 1ste door eigen ervaring, bij het opzetten van DUAL en TRIAL boot systemen.
dit heeft mijns inziens niet veel met infovergaring (over defragmentatie) te maken ???
Citaat
En door problemen te krijgen en oplossingen te zoeken op het internet, uiteraard op vooral open fora.
Uiteraard op vooral open fora.....  :-[ Uiteraard!
Citaat
Wil je een link, die kan ik je met plezier geven, maar ik heb iets gelezen op de regels van dit fora, dat je dat niet te lichtvoetig mag doen...

Ik geef er toch enkele:
Je kan eens googlen met de juiste parameters:
https://www.google.be/search?hl=nl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&hs=VAU&q=install+linux+defragment+fat32&btnG=Zoeken&meta=
Rechtstreekse links:
https://www.control-escape.com/linux/lx-makeroom.html#preparing
https://www.copyleft.co.nz/install-prnt.html

Ook op het KNOPPIX forum kan je heel veel informatie hieromtrend vinden.
(Ik hoop dat Engels geen probleem voor je is, want de meeste fora zijn in het Engels.)

Ik heb (voorlopig niets aan je links, omdat ik (nog) geen *nix gebruik. Maar je mag hier gerust wat reklame maken voor je distro en "Open source".

Mijn engels levert geen problemen op, maar als het ook in het Nederlands kan (zoals Windows) dan prefereer ik dat laatste toch.

Groeten,

:) SoftAid :)       

PS: Als ik Linux-missionarissen hun geloof zie verspreiden, en mensen proberen te "bekeren" op dit (volgens hen "linux-onvriendelijk") forum, dan vraag ik mij altijd af waarom ze hier komen, daar waar er volgens hen zo een grote "community" van open-source broeders en zusters bestaat op het internet. ;D ;D ;D

Mag ik dan ook nog even opmerken dat "open source" programma's volgens mij meestal afgekeken zijn van MS programma's, kijk maar naar OOo.
Dat er mensen samenwerken om een gratis OS of gratis toepassingen op de markt te brengen kan ik enkel toejuichen, zolang dit op een eerlijke manier gebeurt, niet door diefstal. 8)
Maximum grootte bijlagen vergroot naar 4 MB
Dubbelposten, het posten op verschillende forums van dezelfde vraag, dient op
voorhand gemeld te worden, met een link naar het topic op de andere site.
Overtreding van deze regel kan bestraft worden met verbanning !

Offline Firebirdy

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 2.408
  • Geslacht: Man
Re: linux vs windows
« Reactie #36 Gepost op: 07 februari 2007, 16:37:25 »
Citaat van: SoftAid
Mag ik dan ook nog even opmerken dat "open source" programma's volgens mij meestal afgekeken zijn van MS programma's, kijk maar naar OOo.
Dat er mensen samenwerken om een gratis OS of gratis toepassingen op de markt te brengen kan ik enkel toejuichen, zolang dit op een eerlijke manier gebeurt, niet door diefstal. Cool
Tja, MS kijkt wellicht evenveel af van Macs en *nix, als je kijkt naar Vista (beveiliging, GUI) of software als IE7 ;D. Ik vind dat zelfs goed:
1) gebruikersinterfaces worden meer consistent en dus gemakkelijker om mee om te gaan ('hé, ik weet al hoe dit werkt')
2) 'diefstal' is sowieso onmogelijk, kopiëren van code zal in de richting Linux -> MS ook moeilijk gaan :). Men moet alles zelf implementeren, niemand verliest er iets door, de gebruiker wint.

Sinds een jaar of zo ga ik ook niemand proberen overtuigen linux te gebruiken. Voor sommige mensen zou het beter zijn, andere zijn beter af met Windows. Informatie over voor -en nadelen van beide geef ik graag.

Nog een noot over het voorgaande bericht: fragmentatie zal erg langzaam gebeuren bij ext2/3, maar het is er wel en het is min of meer one-way. Het is dan ook een oud filesysteem - er zijn tegenwoordig nieuwere zoals XFS of ReiserFS :). FATxx is inderdaad slordig op vlak van fragmentatie, NTFS is echter een grote verbetering.

Over het resizen van partities kan ik maar één ding zeggen: zorg dat je een schijfcontrole uitgevoerd hebt vooraf of zeker weet dat je bestandssysteem consistent is. De laatste keer dat ik het anders heb geweten (dat was met PM8) spendeerde ik een dagje bestanden herstellen met een andere pc ;).

belgacom

  • Gast
Re:linux vs windows
« Reactie #37 Gepost op: 07 februari 2007, 21:19:07 »
Citaat
*nix-fanaat...fanatiekelingen zien alles door hun fanatieke bril.... (getrouwd) met Linux, ...sla je de bal toch volledig mis.....omdat ik (nog) geen *nix gebruik. Maar je mag hier gerust wat reklame maken voor je distro en "Open source"...
PS: Als ik Linux-missionarissen hun geloof zie verspreiden, en mensen proberen te "bekeren" op dit (volgens hen "linux-onvriendelijk") forum, dan vraag ik mij altijd af waarom ze hier komen, daar waar er volgens hen zo een grote "community" van open-source broeders en zusters bestaat op het internet.


Amai, een gevoelige snaar geraakt:
ik ben een fanatiekeling...getrouwd met...ballen misslaand...
U verwijt mij bekerings-drift als "missionaris."

En dan word mij verweten dat ik onvriendelijk ben! (mailtje van de admins)

Beste, ik ga geen reclame maken voor MIJN distro, want ik HEB geen distro. Ik dacht dat dit forum mensen met computerproblemen wou helpen. Aangezien ik thuis al heel wat mensen help met hun (windows)-problemen, dacht ik hier ook te kunnen deelnemen. Maar dat is misschien een foute gedachte. Nu zie ik dat deze site ook een leuke thread heeft.
Deze thread gaat over, dacht ik: Alternatieve besturings-systemen. Daar hoort openbron software bij, maar ook vrije software. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat u dat niet ligt (licht.) Ik ben zo vrij geweest om enkele antwoorden van u hieromtrend te lezen. Maar ook in bovenstaand antwoord zegt u met zoveel woorden:
Citaat
Mag ik dan ook nog even opmerken dat "open source" programma's volgens mij meestal afgekeken zijn van MS programma's, kijk maar naar OOo... niet door diefstal.
Dit, beste is een zware beschuldiging. Vooral aan het adres van OOo.
Maar ook lachwekkend, als je weet dat de meeste openbron besturings-systemen niks met MS te maken hebben, maar eerder iets met het oude UNIX.
Ik zal het ook maar niet hebben over het tabbed browsen en de extenties van IE7 (Opera en Mozilla, nietwaar...) ea. zo vernieuwende dingen in Vista (of is het OSX?)
Daarom een citaat:
Citaat
OpenOffice.org heeft zijn wortels in Star Office, een kantoorpakket dat sinds midden jaren tachtig in Duitsland is ontwikkeld, en waarvan in 1999 door Sun Microsystems de rechten zijn verworven...Dit alles betekent overigens niet dat Sun de verdere ontwikkeling maar laat afhangen van vrijwilligers: het meeste werk wordt nog steeds gedaan door ontwikkelaars die gewoon bij Sun op de loonlijst staan. Ook worden de kosten van het project OpenOffice.org door Sun gedragen.

Wat mijn achtergrond betreft: ik werk alle dagen met meerdere platformen, waaronder MS windows XP pro, win2000, maar ook SLES en hpux.

Wat het defragmenteren betreft: hoe goed ook uw uitleg, ik gebruik geen Partition Magic meer (de reden daarvoor is dat PM en *nix blijkbaar niet zo goed met elkaar overweg kunnen: ik ben niet de eerste geweest die na een herstel van een foutmelding via PM in windows, mijn andere besturings-systemen niet meer kon opstarten!), en op alle Dual boot systemen (ook door collega's) is bij ons de standaard procedure onder windows defragmenteren. Dit kan in een verder setup, uren werk schelen. Dat dit onder NTFS minder nodig zou zijn, durf ik te betwijfelen, maar dat is dan mijn mening en die kan fout zijn.

Behalve de slechte ervaringen met PM zijn dit ook redenen dat ik het niet meer gebruik:

download prijs ongeveer 70 USDollar
Citaat
Norton PartitionMagic 8.0
System Requirements
Windows® XP Home Edition/Professional

    * 233MHz or higher processor
    * 128 MB of RAM

Windows 2000 Professional

    * 150MHz or higher processor
    * 64 MB of RAM

Windows NT WS/Me/98/98SE

    * 150MHz or higher processor
    * 32 MB of RAM

REQUIRED FOR ALL INSTALLATIONS

    * 55 MB of available hard disk space
    * DVD or CD-ROM drive
Nota: wij hebben niet op al onze computers/werkstations MS software staan.

Bovendien zijn er voldoende alternatieven :

qtparted

cfdisk

Ranish Partition Manager

GParted

Wat je onderstaande opmerking betreft:
Citaat
...Voorbeeld: als er op een partitie van 100 MB, 50 MB data staat, verspreid over honderdduizenden fragmenten, tot op het laatste stukje van die partitie, dan zal elk Partitioning tool die partitie kunnen verkleinen tot 50 MB zonder eerst te defragmenteren...

Misschien dat PM dit ondertussen kan verwezenlijken met fatxx en ntfs partities? Dat weet ik niet. Wat ik wel weet: de andere kunnen het niet: indien een fragment achteraan op de partitie staat, kan deze niet verplaatst worden door een partitie-verkleiner. Je hebt de fysieke beperktheden van de harddrive. Indien je een fragment wel verplaatst buiten het besturings-systeem om krijg je meestal "corrupted data"; dat is de reden waarom je, indien je een *nix wil gaan installeren (en dat is in deze thread wel degelijk aan de orde) beter defragmenteerd vooraleer je windows partitie (fatxx of ntfs) te gaan verkleinen. Dit heb ik al meerdere keren ondervonden en dit wordt op vele *nix fora bevestigd.Hoe je dan die partitie toch kan verkleinen is hier en nu niet aan de orde, maar het gaat wel. Ik ga geen links meegeven, want ik citeer:

Citaat
...Ik heb (voorlopig niets aan je links, omdat ik (nog) geen *nix gebruik...

Verder:

Citaat
...waarom ze hier komen...

Je hebt volkomen gelijk: mensen helpen?

Groeten.

 


www.combell.com