Help!

PC-Problemen?
De vrijwilligers van Oplossing.be zoeken gratis met u mee!

Hulp bij posten

Recente topics

Auteur Topic: linux vs windows  (gelezen 14562 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline fearbear

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 1.154
  • Geslacht: Man
  • Kennis = macht. macht ~ verantwoordelijkheid
linux vs windows
« Gepost op: 12 december 2006, 20:52:52 »
Klopt het dat linux alles kan wat windows kan, behalve op gebied van spelletjes? En zijn de grapjes die windows afschrijven en linux/mac aanprijzen op een kern van waarheid gebaseerd?

Hoeveel M(/G?)B neemt linux in op je harde schijf?
Kan je in linux bestanden openen die onder windows werden aangemaakt?
Bestaat er een bootloader die automatisch windows opstart, en enkel linux als je een bepaalde toets ingedrukt houdt?
GeForce 7900 GS, Windows XP, Prof, SP2, EN, Intel(R) Core(TM)2 CPU          6400  @ 2.13GHz, 2045 MB RAM, HDD:312 GB, NTFS, AntiVir antivirus, ZoneAlarm Firewall, Firefox 2.0

Offline Firebirdy

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 2.408
  • Geslacht: Man
Re:linux vs windows
« Reactie #1 Gepost op: 13 december 2006, 01:13:12 »
Q: Klopt het dat linux alles kan wat windows kan...
A: Hangt ervan af wat je daarmee bedoelt. Je kan er (in principe) geen windowssoftware op draaien, maar voor bijna alles zijn er alternatieven. Deze alternatieven zijn soms beter, soms slechter dan wat er voor de Windowsmarkt bestaat. Een aantal softwarepakketten die je nu misschien al gebruikt bestaan ook voor linux, zoals Firefox en Mozilla Thunderbird.

Q: ...behalve op gebied van spelletjes?
A: Onder linux kan je spelletjes spelen, óók recente (denk vb aan WoW). Wat je echter niet kan doen is naar de winkel gaan, lukraak een spel kopen en het nu spelen onder linux - aangezien bijna alle games gemaakt worden voor Windows hangt het echt van spel tot spel af of je het kan draaien.

Een goede indicatie is de Transgaming Games Database, waar je voor heel wat games te zien krijgt of ze werken of niet. Officieel ondersteunde games werken quasi gegarandeerd.

Q: En zijn de grapjes die windows afschrijven en linux/mac aanprijzen op een kern van waarheid gebaseerd?
A: Ja, al hangt dat af van wat je bekijkt. Op vlak van bijvoorbeeld veiligheid is een goed geconfigureerde linuxdistributie ontegensprekelijk beter dan Windows, zonder extra software zoals een anti-virusscanner, spywarescanner, cleaner en weetikveel wat te moeten installeren.

Je ruilt dit echter in voor iets dat imo voor veel mensen het belangrijkste voordeel is van Windows: het recht op productondersteuning. Als je voor je software betaalt kan je vaak eisen dat men je helpt. Software onder linux is meestal geschreven door de community en hoewel deze je vaak vrijwillig zal helpen, ben je niet in een positie om iets te eisen.

Een grote groep gebruikers wil gewoon iets dat werkt - als het niet werkt willen ze beroep kunnen doen op iemand om het voor hen op te lossen. Ze nemen er alle problemen van spyware e.d. er dan maar bij. Uiteraard is er ook een grote groep mensen die gewoon niet weet dat er andere besturingssystemen bestaan (of wat überhaupt een besturingssysteem is) :).

Q: Hoeveel M(/G?)B neemt linux in op je harde schijf?
A: vaag antwoord: zoveel als je wil. Er zijn linuxversies van een paar megabyte, er zijn er met een volle dvd aan software. Je kan denk ik stellen dat een populaire distro toch net zoals Windows XP zo'n anderhalve GB aan ruimte gebruikt. Of dat tegenwoordig nog een probleem is, is een andere vraag ;).

Q: Kan je in linux bestanden openen die onder windows werden aangemaakt?
A: vaag antwoord: ja. Of je er iets mee zal zijn is iets anders :). Kijk, dit is een logisch gevolg uit de eerste vraag: als je geen Windowssoftware kan draaien onder linux kan je ook niet verwachten dat je met alle onder Windows gemaakte bestanden iets zal kunnen doen. Het omgekeerde (Linux -> Windows) geldt uiteraard ook.

Om een antwoord te geven dat waarschijnlijk in de lijn van je verwachtingen ligt: je kan met een recente distro Microsoft Office-bestanden importeren en muziek, video, afbeeldingen enzovoort in het algemeen zonder problemen openen.

Q: Bestaat er een bootloader die automatisch windows opstart, en enkel linux als je een bepaalde toets ingedrukt houdt?
A: Ja, er bestaan een aantal bootloaders die dat kunnen.

Als je geïnteresseerd bent om eens te experimenteren, probeer Ubuntu 6.06 LTS. Dit is de meest stabiele, recente versie van de populaire Ubuntu distro. Veel van de informatie die je nodig hebt om opgestart te raken met een aantal veelgebruikte zaken kan je hier terugvinden. Ik kan je ook een directe link naar het cd-image bestand geven: ftp://ftp.easynet.be/ubuntu-iso/6.06/ubuntu-6.06.1-desktop-i386.iso

De meest recente versie is 6.10, maar die is deels experimenteel.

Offline fearbear

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 1.154
  • Geslacht: Man
  • Kennis = macht. macht ~ verantwoordelijkheid
Re:linux vs windows
« Reactie #2 Gepost op: 13 december 2006, 18:11:49 »
Danku voor het zeer volledige antwoord. In de bibliotheek heb ik een boek ontleend met de live CD van SUSE. Dit viel goed mee, maar het systeem voor het bladeren in mappen is wat raar (kwestie van gewoonte denk ik...). Je hebt een aantal mappen (6?) Als root (?). Waar kan ik dan de bestanden terug vinden die onder windows gemaakt zijn?

Even nagaan welke van mijn activiteiten door linux ondersteund worden:
  • MSN: check (wel een andere client)
  • mozilla firefox & thunderbird: check.
  • the gimp: check
  • openoffice: check(?)
  • python: ??
  • Crimson editor: niet ondersteund, maar er is gegarandeerd   wel een alternatief.
  • winrar: aangezien het win-deel in de naam waarschijnlijk niet, maar er is wel een alternatief, hoop ik?
  • java: check
  • FTP commander: Ik denk het niet, maar er is zeker een alternatief voor
  • battlefield vietnam: ondersteund
Dat zal het zowat zijn. Als er in het voorgaande fouten zitten, graag een verbetering!!

Bij het maken van een internet-pagina doet firefox soms totaal iets anders dan IE. Ik denk dan (na in firefox bekeken te hebben) dat alles in orde is, en dan doet IE lastig. Er zal natuurlijk geen enkele mogelijkheid bestaan om internet explorer op je linux pc te krijgen??

Is er iemand wiens computer enkel op linux draait?

fearbear
GeForce 7900 GS, Windows XP, Prof, SP2, EN, Intel(R) Core(TM)2 CPU          6400  @ 2.13GHz, 2045 MB RAM, HDD:312 GB, NTFS, AntiVir antivirus, ZoneAlarm Firewall, Firefox 2.0

Offline Firebirdy

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 2.408
  • Geslacht: Man
Re:linux vs windows
« Reactie #3 Gepost op: 13 december 2006, 20:08:47 »
Python: meer dan voldoende opties. Linux is immers het programmeerplatform bij uitstek, afgezien van .Net.

Editors zijn er bij bosjes inderdaad

Winrar: het rar en unrar-commando bestaan, er zijn wel een aantal GUIs die het gebruik ervan zouden moeten vergemakkelijken

FTP Commander-alternatieven: inderdaad

Het bestandssysteem onder linux moet je wat gewoon worden, net zoals je dat van Windows gewoon moet worden als je er nog nooit mee gewerkt hebt :). Ik zou je aanraden om hiervoor een goede website of boek te zoeken. Waarschijnlijk staat er ook het een en ander in het boek dat je ontleend hebt.

IE springt wat losjes om met de regels waardoor pagina's er in IE er inderdaad anders kunnen uitzien. Ik weet dat je Internet Explorer kan draaien mbv Wine, maar met de installatie daarvan onder Suse kan ik je niet helpen.

Q: Is er iemand wiens computer enkel op linux draait?
A: Mijn gewone pc heeft nog windows voor een aantal niet-ondersteunde games, maar ik gebruik een serverpc met enkel Ubuntu 6.06 LTS op, voor apache/php/mysql en andere zaken.

Ten slotte nog even vermelden dat de laatste versie van (Open)Suse v10.2 is, ik weet niet hoe up-to-date de livecd uit de bibliotheek is ;).

Offline fearbear

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 1.154
  • Geslacht: Man
  • Kennis = macht. macht ~ verantwoordelijkheid
Re:linux vs windows
« Reactie #4 Gepost op: 14 december 2006, 12:01:57 »
Kan ik Linux Ubuntu naast windows installeren zonder mijn harde schijf te moeten formatteren?
GeForce 7900 GS, Windows XP, Prof, SP2, EN, Intel(R) Core(TM)2 CPU          6400  @ 2.13GHz, 2045 MB RAM, HDD:312 GB, NTFS, AntiVir antivirus, ZoneAlarm Firewall, Firefox 2.0

Offline Mowat

  • Oplosser
  • ****
  • Berichten: 537
  • Lach , morgen kan het nog erger zijn!
Re:linux vs windows
« Reactie #5 Gepost op: 14 december 2006, 18:33:31 »
Aan Fearbear:

Voor zover ik weet moet je Linux wel op een aparte partitie of schijf installeren en dan moet die ook nog FAT geformateerd zijn of in het linux formaat geformatteerd zijn. ( tenzij er sinds kort weer iets nieuws op de markt gekomen is want Linux is altijd in beweging).

Wat één van je vorige vragen betreft over openen van documenten die onder windows gemaakt zijn.
Ik werk met Knoppix -linux , vanaf de CD , dus zonder installatie , en ik heb vanuit knoppix al diverse soorten windows documenten ( word - excel - kladblok , enz.  , bewerkt , gekopieerd ,naar andere mappen gesleept , naar Linuxmappen  gezet , en dat alles zonder probleem .
Wat die linuxmappen betreft , met werken zoals ik vanaf CD , kan op je HD , of externe schijf , of zelfs op een memorystick , een bestand aanmaken waarin je de instellingen(taal , lettertype,icoontjes op bureaublad ,instellingen printer,internet, e-mail) bewaart want anders gaan die bij elke opstart verloren , en je kan ook een Home map ( mijn documenten) aanmaken om je bestanden te bewaren.
Bovendien heeft dergelijk systeem als voordeel dat je nooit virussen en malware in je linuxsysteem kan krijgen.
Toegegeven , als je linux , ook linux-knoppix, installeert op je schijf , dan werkt hij iets sneller , ook bv open Office is dan sneller.

 Hoe dan ook . Ik werk met windows , maar regelmatig eens opstarten en werken met linux is een zeer prettige en leerzame ervaring.

m vr gr en nog veel plezier met Linux
Mowat



 8)
Laptop-WinXP Home Versie 5.1.2600-SP2-Intel P4-X86-2,53 Ghz-1,5 Gb RAM-IE 7+Firefox 3-Adsl Versatel-geluidsk. -QSI DVD/CDRW combo SBW-161-videok. GeForce 4 440  64 Mb-HD Hitachi 40 Gb-ZoneAlarm-Avira antivir-MS off.prof.-Ext. HD Freecom FHD3-160Gb-Acronis TrueImage-iMac OSX tiger-Knoppix-Acer Linpus

belgacom

  • Gast
Re:linux vs windows
« Reactie #6 Gepost op: 14 december 2006, 20:57:55 »
Beste,
Indien je GNU/Linux wil gebruiken zonder aan je harde schijf te raken, zal je bij een live cd moeten blijven. Er is echter bij elke installeer cd/dvd van GNU/Linux ruim voldoende partitioneer software aanwezig om de job te klaren. Ik denk hier bijvoorbeeld aan Qtparted, een gebruiksvriendelijke Partition Magic kloon.

Trouwens bij een verse installatie van een recente distributie zal de partitioneer software automatisch een voorstel doen. Meestal word dan je bestaande NTFS of FAT32 partitie verkleind om een aantal partities voor GNU/Linux te kunnen prepareren. Het strikte minimum van partities is twee, namelijk een swap-partitie en een / partitie. Beter is het om je /home folder ook op een aparte partitie te zetten.

Wat betreft de formatering, het file systeem: je kan kiezen uit verschillende formateringen, elk met hun specifieke eigenschappen, mogelijkheden zijn: EXT2/EXT3/REISERFS, je kan GNU/Linux eventueel ook op een FAT8/FAT16/FAT32 partitie kwijt, maar dat is niet echt aan te raden.

TiP: er is een forum voor Nederlandstalige KNOPPIX gebruikers: https://forum.knoppix.nl

Groet.

Offline fearbear

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 1.154
  • Geslacht: Man
  • Kennis = macht. macht ~ verantwoordelijkheid
Re:linux vs windows
« Reactie #7 Gepost op: 14 december 2006, 21:27:11 »
Bedankt, belgacom, en welkom bij oplossing.be!
Jammer dat ik linux niet kan installeren zonder mijn schijf te formatteren. Ik zal het dan maar bij windows houden... De vista van binnenkort is toch knap, met de glass aero look.
GeForce 7900 GS, Windows XP, Prof, SP2, EN, Intel(R) Core(TM)2 CPU          6400  @ 2.13GHz, 2045 MB RAM, HDD:312 GB, NTFS, AntiVir antivirus, ZoneAlarm Firewall, Firefox 2.0

Offline fearbear

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 1.154
  • Geslacht: Man
  • Kennis = macht. macht ~ verantwoordelijkheid
Re:linux vs windows
« Reactie #8 Gepost op: 18 december 2006, 13:40:36 »
In de PC-Active van deze maand staat een artikel over PC-BSD, een unix besturingssysteem. Er dat je kan kiezen of je het in een bestaande partitie van je harde schijf wil installeren, de hele schijf gebruiken of een nieuwe partitie aanmaken. Bij dat laatste wordt je harde schijf geformatteerd, dus zorg ervoor dat je eerst een partitie aanmaakt voor de installatie.
Mag ik hieruit besluiten dat je een partitie kan aanmaken zonder je harde schijf te formatteren?
Kan ik linux dan in zo'n partitie van enkele gigabytes installeren?

fearbear
GeForce 7900 GS, Windows XP, Prof, SP2, EN, Intel(R) Core(TM)2 CPU          6400  @ 2.13GHz, 2045 MB RAM, HDD:312 GB, NTFS, AntiVir antivirus, ZoneAlarm Firewall, Firefox 2.0

belgacom

  • Gast
Re:linux vs windows
« Reactie #9 Gepost op: 20 december 2006, 20:54:30 »
Je kan uiteraard een partitie bijmaken zonder je harde schijf te moeten formateren. Formateren spreekt enkel over het gebruikte file-systeem op een bepaalde partitie. Een partitie is een stukje van je beschikbare ruimte op je harde schijf. Je kan dus een bestaande partitie verkleinen en met de nieuwe beschikbare ruimte 1 of meerdere nieuwe partities aanmaken. Waar je bij NTFS en FAT32 (beiden Microsoft file-systemen) moet op letten is dat je vooreerst deze partities moet DEFRAGMENTEREN in het gebruikte besturings-systeem, zijnde MS windows.

Lees anders mijn vorige antwoord nog eens door.

Om een concreet antwoord op je vraag te geven: ja, je kan GNU/Linux installeren op een partitie van enkele Gb. Meer zelfs: je kan het ook op een FAT partitie kwijt, maar dat word niet aangeraden. Vooral omdat het systeem traag is.

Offline SoftAid

  • Administrator
  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 20.191
  • Geslacht: Man
  • Nobody is perfect, not even me...
Re:linux vs windows
« Reactie #10 Gepost op: 20 december 2006, 22:17:52 »
Waar je bij NTFS en FAT32 (beiden Microsoft file-systemen) moet op letten is dat je vooreerst deze partities moet DEFRAGMENTEREN in het gebruikte besturings-systeem, zijnde MS windows.
Hallo Belgacom,

ik gebruik wel PM om mijn partities te verkleinen of te vergroten, bij te maken of te verwijderen. Ik heb echter nog nooit geweten (en er zeker niet op gelet) dat je moet défragmenteren alvorens je een partitie bewerkt. Waarom, en waar haal je die info? Ik leer graag bij :)

:) SoftAid :)
 
Maximum grootte bijlagen vergroot naar 4 MB
Dubbelposten, het posten op verschillende forums van dezelfde vraag, dient op
voorhand gemeld te worden, met een link naar het topic op de andere site.
Overtreding van deze regel kan bestraft worden met verbanning !

belgacom

  • Gast
Re:linux vs windows
« Reactie #11 Gepost op: 20 december 2006, 23:38:30 »
[quote...dat je moet défragmenteren alvorens je een partitie bewerkt. Waarom, en waar haal je die info?
Citaat

Een *nix file-systeem, zal je niet gauw moeten defragmenteren, omdat het besturings-systeem zelf zorg draagt voor het niet fragmenteren van files. Er zijn wel tooltjes voor, vooral voor EXT2, maar worden zelden of nooit gebruikt, tenzij bij een stroomuitval of indien een gebruiker de stekker heeft uitgetrokken, ofzoiets. Een MS dos of windows systeem is daar zeer slordig in en fragmenteert files veel. Dat wil zeggen dat het uiteindelijk kan, dat een stukje van een file achteraan op je partitie terechtkomt. Waardoor je deze partitie niet kleiner kan maken, dan daar waar het stukje info staat van die gefragmenteerde file. Indien je defragmenteerd vooraleer je partities te gaan manipuleren, staat alles weer mooi gerangschikt, hoewel MS er soms toch niet in slaagt om stukjes van een gefragmenteerde file nog te verplaatsen. Daarom is het zelfs aan te raden om dezelfde partitie meerdere keren te defragmenteren.

Waar haal ik die info? Ten 1ste door eigen ervaring, bij het opzetten van DUAL en TRIAL boot systemen. En door problemen te krijgen en oplossingen te zoeken op het internet, uiteraard op vooral open fora. Wil je een link, die kan ik je met plezier geven, maar ik heb iets gelezen op de regels van dit fora, dat je dat niet te lichtvoetig mag doen...

Ik geef er toch enkele:
Je kan eens googlen met de juiste parameters:
https://www.google.be/search?hl=nl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&hs=VAU&q=install+linux+defragment+fat32&btnG=Zoeken&meta=
Rechtstreekse links:
https://www.control-escape.com/linux/lx-makeroom.html#preparing
https://www.copyleft.co.nz/install-prnt.html

Ook op het KNOPPIX forum kan je heel veel informatie hieromtrend vinden.
(Ik hoop dat Engels geen probleem voor je is, want de meeste fora zijn in het Engels.)

Offline fearbear

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 1.154
  • Geslacht: Man
  • Kennis = macht. macht ~ verantwoordelijkheid
Re:linux vs windows
« Reactie #12 Gepost op: 21 december 2006, 18:20:00 »
Als ik nu een partitie aanmaak voor linux, hoe groot moet die dan zeker zijn, en kan ik die later terug ongedaan maken?
GeForce 7900 GS, Windows XP, Prof, SP2, EN, Intel(R) Core(TM)2 CPU          6400  @ 2.13GHz, 2045 MB RAM, HDD:312 GB, NTFS, AntiVir antivirus, ZoneAlarm Firewall, Firefox 2.0

belgacom

  • Gast
Re:linux vs windows
« Reactie #13 Gepost op: 22 december 2006, 09:21:57 »
Als ik nu een partitie aanmaak voor linux, hoe groot moet die dan zeker zijn, en kan ik die later terug ongedaan maken?

Antwoord 1ste vraag:
Hoe groot moet die zijn? Dat is uiteraard afhankelijk van de distro die je wil gaan gebruiken. Voor een recente distro met heel wat toeters en bellen zoals GNU/Linux Suse 10.2/Ubuntu 6.06/Fedora 5 of dergelijke en met install van heel wat software zoals OpenOffice.org / brandsoftware / fotobehandelings-software enzoverder moet je rekenen op minimum 2 a 3 Gb voor je / partitie (dat is vergelijkbaar met de C-drive bij windows), hoewel je beter een 6 a 10 Gb voorziet, aangezien je heel veel software kan bij-installeren achteraf.  Best zet je je data partitie (je gaat deze mounten op folder /home/jij op een partitie apart. Indien je veel data gaat nodig hebben kan dit best een grote partitie zijn.

Maar indien je een oude computer hebt of indien je het zeer minimaal wil doen kan je een distro zoals DamnSmallLinux gebruiken en heb je voor je / partitie enkel een goede 250 a 350 Mb nodig.

Maar indien je een FAT partitie hebt op je computer kan je nog kleiner gaan. Je kan namelijk op die FAT partitie een image zetten van DamnSmallLinux en via een opstartdiskette of cd/dvd die image gaan gebruiken zoals je zou draaien vanaf cd/dvd. Waarom zal je vragen: wel, vanaf een FAT partitie en een image werken is nog steeds VEEL sneller dan van cd/dvd werken. Deze manier van werken noemt men een POOR MAN´S INSTALL. Je kan dit met ALLE live distro´s doen.

Antwoord 2de vraag:
Je kan in principe alle aangemaakte partities achteraf gaan herformateren en verwijderen. Je gebruikt daar altijd een extern programma voor. Zelfs indien je partition magic gebruikt onder windows, gaat uiteindelijk PM je windows rebooten en zijn ding doen buiten windows om. Indien je QtParted leert gebruiken onder bijvoorbeeld KNOPPIX, een live GNU/Linux distro, ga je dat direct kunnen doen terwijl je dat besturings-systeem werkende hebt. Ja, dus je kan partities steeds verwijderen en/of herformateren.

belgacom

  • Gast
Re:linux vs windows
« Reactie #14 Gepost op: 22 december 2006, 09:59:01 »
Citaat
python: ??

Neem een kijkje op:
https://www.python.org/

Citaat
Python runs on Windows, Linux/Unix, Mac OS X, OS/2, Amiga, Palm Handhelds, and Nokia mobile phones. Python has also been ported to the Java and .NET virtual machines.

Citaat
Crimson editor: niet ondersteund, maar er is gegarandeerd   wel een alternatief.

Er zijn heel veel editors voor non-windows systemen, GNU/Linux is een prachtige programmeer omgeving, hier een link:
https://dmoz.org/Computers/Open_Source/Software/Editors/

Citaat
winrar: aangezien het win-deel in de naam waarschijnlijk niet, maar er is wel een alternatief, hoop ik?

Indien je in de standaard file manager van KDE, Konqueror, een gezipte file aanklikt word die gewoon voor je ge-unzipped. Je kan standaard elke file/folder ook zippen in verschillende formaten, niet alleen zip, maar ook rar, gz, bz2, tar, tar.gz, tar.bz2. Daar hoef je geen aparte software voor te downloaden en installeren.

Citaat
FTP commander: Ik denk het niet, maar er is zeker een alternatief voor

FTP-transacties kan je met je standaard file manager uitvoeren, je splitst je venster in 2/3/4/5/6 deelvensters zoals je wenst en voert in 1 van de deelvensters je FTP adres in, ID en paswoord zullen gevraagd worden en je kan je FTP-transacties met slepen van de muis uitvoeren. Wil je een aparte software daarvoor, kan je nog steeds Mozilla Firefox of SeaMonkey gebruiken met de extensie FireFTP, dit geeft je een volledige FTP mogelijkheid. Of je gebruikt een progje zoals gFTP.
https://gftp.seul.org/


Citaat
er iemand wiens computer enkel op linux draait?

Is dit van belang?
Ik, en mijn gezinsleden, we zijn met 5, gebruiken bijna uitsluitend GNU/Linux, net zoals verschillende collega´s met hun gezin. Maar ook vrienden en connecties (bedrijven) zijn sinds kort overgestapt. Ook verschillende overheids-instellingen en sommige scholen zijn met een omschakelings-project bezig.
Maar ik dacht niet, dat dat belangrijk was.

 


www.combell.com